Böcker

Böcker

Åka till akuten kom ut i januari 2022. Noras dotter Kenza har ont i magen. Det blir värre och till slut måste de åka till akuten. Nora tycker att det känns lite otäckt, hon har aldrig varit på ett svenskt sjukhus förut. Snart visar det sig att Kenza har blindtarmsinflammation, och hon måste opereras. Det blir ett spännande dygn på sjukhuset för Nora och Kenza.

Stå i kiosken kom ut i augusti 2021. Noras son har börjat på innebandy. Nu ska han spela sin första match med laget och Nora får ett mejl om att hon ska hjälpa till. Men vad menar de? Hon kan ju inget om innebandy. Nora blir nervös. Men snart får hon hjälp av de andra föräldrarna att förstå: hon ska sälja korv och kakor i kiosken. Det kan hon ju. Och kanske får hon nya vänner också.

Detta är den femte delen i den lättlästa serien Storgatan 12 om en familj i Sverige idag. Nora är från Marocko och Emil är född i Sverige. De har två barn och bor i tre rum och kök på Storgatan i Alöv. Deras son Adam har börjat på innebandy och Nora, som läser på sfi och ännu inte pratar så bra svenska, blir lite osäker när hon får reda på att föräldrarna förväntas hjälpa till när det är match. Nora erbjuder sig ändå och hon får vara med i kiosken och sälja fika. Hon lär sig både hur det fungerar och några nya svenska ord. Dessutom får hon nya vänner bland de andra föräldrarna. Det är en vardaglig, positiv och trevlig berättelse om en vanlig familj, och det är lätt att leva sig in i hur Nora upplever situationen. Personerna presenteras innan berättelsen tar sin början, och den korta berättelsen är indelad i kapitel. Berättelsen passar utmärkt för läsare som är nya i det svenska samhället. Boken avslutas med fyra frågor till författaren. Lix ligger på 16 och lättlästnivån är Small. Helhetsbetyg 4 av 5. Helene Ehriander, BTJ-häfte nr 19/2021

Ringa 112 kom ut i januari 2021. Nora har hämtat barnen på fritids. Det är mörkt ute och nu vill de hem. Men på vägen händer en olycka. En man blir påkörd, och Nora hjälper honom. Hon ringer 112, och både polis och ambulans kommer till platsen. Det blir en annorlunda eftermiddag för Nora och barnen.

Sofie Berthet har tiotalet titlar bakom sig, merparten lättlästa. I serien om Storgatan 12 finns berättelser i vilka samma personer återkommer, en familj bestående av mamma, pappa och två mindre barn. Mamman är från Marocko och pappan är från Sverige. Han jobbar som bagare. De träffades i Paris där hon jobbade som civilingenjör. I Ringa 112 utspelar sig dramatiken vid ett övergångsställe där mamman just passerat med barnen (väl försedda med reflexer). Men personen som passerar strax efter är inte lika väl rustad, och blir påkörd av en bil vars förare inte uppmärksammat honom, varpå mamman tvingas ingripa. Hennes roll blir att lugna den påkörde, samtidigt som hon även ger bilens förare sin uppmärksamhet (han befinner sig i chock) och larmar 112. Det är ingen lätt uppgift, och helst inte om man betänker att hon gör detta inför ögonen på sina barn. Men hon behåller lugnet. Senare på kvällen blir hon omhändertagen av sin man, som bjuder på kanelbullar. Sofie Berthet berättar lugnt och metodiskt med enkla lättlästa meningar, samt en fin vardaglig dialog. Här finns närvarokänsla och dramatik. Ett alldeles osökt, väl skildrat intermezzo. Lix tal 15 och lättlästnivå Small. Helhetsbetyg 4 av 5. Staffan Engstrand, BTJ-häfte nr 5/2021

Börja skolan kom ut i augusti 2020. Kenza ska börja i förskoleklass till hösten. Hela familjen åker för att köpa saker inför skolstarten. Nora vill köpa block och pennor till Kenza precis som hennes familj gjorde vid skolstarten i Frankrike, men det behöver hon inte – barnen får det i skolan. På första skoldagen är Nora med i klassrummet en stund. När det är dags för henne att gå har Kenza knappt tid att säga hejdå. Nora går hem och tänker på hur stor hennes dotter har blivit.

Börja skolan är del tre i den lättlästa serien Storgatan 12, där vi följer en familj som möter olika svenska traditioner. I de första två delarna firade familjen lucia, smakade på semlor och lärde sig att vabba, och i den här boken är det dags för rutinerna kring skolstart, när sexåringen ska börja förskoleklass. Det är en odramatisk skildring av en vardagssituation där familjen till exempel förbereder sig för höstterminen genom att köpa ny skolväska. Här finns egentligen inte mycket av dramaturgi, konflikt eller spänning utan boken riktar sig till den som är ny i det svenska språket och behöver en introduktion till samhället. Korta meningar och ett okomplicerat språk gör boken mycket lättläst. Boken har inga illustrationer. Sofie Berthet är författare, civilekonom och marknadsförare, och har tidigare mest skrivit böcker för barn och unga. Börja skolan fungerar utmärkt att läsa fristående. Helhetsbetyg 2 av 5. Christine Karlsson, BTJ-häfte nr 18/20

Vab och semlor kom ut i januari 2020. Nora har precis flyttat till Sverige med sin man Emil, och hon går på SFI för att lära sig svenska. På fredag har hon ett stort prov som hon behöver plugga till. Hennes man Emil har fullt upp på bageriet, alla vill köpa semlor. Mitt i vardagsstressen blir deras son sjuk. Vem ska vabba? Båda har så mycket att göra! Det blir en hektisk vecka för familjen på Storgatan 12, men den avslutas med fredagsmys – precis som barnen vill!

Vab och semlor är ännu en behändig liten bok om tvåbarnsfamiljen på Storgatan 12, med en fransk-marockansk mamma som läser svenska för invandrare och en svensk pappa som är bagare. Båda föräldrarna är riktigt stressade i fastlagstiden, pappan med att baka semlor och mamman med att förbereda sig inför ett stort, viktigt prov. Då blir barnen sjuka. Hur ska de få ihop vardagspusslet? Vem ska stanna hemma? Det här är en igenkänningsbar vardagssituation för många och skildrar svensk verklighet på ett trivsamt sätt. Båda föräldrarna känner samma ansvar, för både jobb respektive skola och för barnen, som måste få vila och kurera sig hemma. De försöker verkligen ordna upp situationen tillsammans, så att ingen ska behöva känna sig åsidosatt. En härlig historia som är utmärkt lästräning. Författaren har själv provat att bo utomlands och har erfarenhet av att byta språk och möta en ny kultur precis som familjen i boken. Helhetsbetyg 4 av 5. Pia Lindestrand, BTJ-häfte nr 5/2020

Fakta om agility är en bok om agility, en populär sport där hund och människa tävlar på en bana med olika sorters hinder. Här får du lära dig om träning och tävling, allt från vilka hinder som finns till hur du belönar hunden när den gör rätt. Duktiga fotografen Alva Axelsson har tagit de fina bilderna.

Fakta om agility kom ut i augusti 2019 på Nypon förlag och kan köpas i alla nätbokhandlar.

Fotografen Alva Axelsson har lyckats fantastiskt bra med bilderna och läsaren kan verkligen uppleva hur roligt både hundar och ungdomar tycker det är att träna och tävla. I bokens början finns en innehållsförteckning och i slutet finns ett användbart register. Författaren Sofie Berthet är inte bara författare utan även civilekonom och skrivpedagog. Hon har skrivit flera fantasyböcker för barn och ungdomar. Här har hon på ett pedagogiskt och utmärkt sätt tagit sin an faktaboken, språket är rikt och layouten är spännande. Ja, sammantaget är det här en perfekt bok för alla som gillar hundar! Helhetsbetyg 5 av 5.
Maj-Britt Claesson, BTJ-häfte nr 19/19

Fira lucia handlar om Nora, som nyligen har flyttat till Sverige med sin man Emil. Om några dagar ska deras dotter Kenza fira lucia på förskolan. De ska gå på led och sjunga sånger.

Men Nora har aldrig firat lucia och har lite svårt att hitta de rätta kläderna och ljuskrona att ha i håret. För Kenza är det viktigt att båda föräldrarna är med på luciafirandet, och Emil och Nora får pussla med jobb och sfi för att det ska fungera. Det blir lite stressigt, men också ett fint minne för familjen på Storgatan 12.

Serien om familjen på Storgatan 12 handlar om en helt vanlig mångkulturell familj i Sverige i dag.

Fira lucia kom ut i augusti 2019 på Vilja förlag och kan köpas i alla nätbokhandlar.

Fira lucia är en lättläst liten bok för vuxna. Boken är också den första delen i en planerad serie, Storgatan 12. Här möter vi en familj som just kommit till Sverige och får ta del av deras möten med de svenska traditionerna. Pappa Emil har vuxit upp i Sverige men har bott en tid i Paris. Det var också där han träffade och gifte sig med marockanska Nora. Barnen Kenza, fem år och Adam, sju år, föddes i Frankrike och är tvåspråkiga. Nu ska Kenza vara med på förskolas luciafirande och det är viktigt för henne att allt blir rätt – från luciakronan till den vita särken och det röda bandet. Sammantaget är det här en stämningsfull och lätt humoristisk berättelse. Boken har lättlästnivå Small och läsbarhetsindex 18 (mycket lättläst). Helhetsbetyg 4 av 5.
Pia Lindestrand, BTJ-häfte nr 19/19

Sjunga solo

Sjunga solo är en bok om vänskap och sång, lagom för läsare som är 12-15 år. Agnes och Elin har varit kompisar sedan dagis, även om de är väldigt olika. Elin tjatar på Agnes att hon ska följa med till kören som Elin sjunger i, och till slut säger Agnes ja. Mest för att få slut på tjatet. Kören ska sjunga på en festival och när Elin blir sjuk får Agnes sjunga solot istället. Men vad tycker Elin om det?

Sjunga solo kom ut på Nypon förlag i januari 2019 och kan köpas i alla nätbokhandlar. 

Sjunga solo är en lättläst bok för ungdomar. Författaren Sofie Berthet, har tidigare gett ut ett par lättlästa barnböcker, en längre ungdomsroman och en handfull noveller. Sjunga solo handlar om Agnes och hennes bästis Elin. De har varit bästa vänner sedan förskolan trots att de är mycket olika. Elin har tjatat på Agnes att gå med i skolkören, men när hon till slut vågar och dessutom får ta över Elins solo blir Elin arg. Det är en fin liten berättelse om vänskap och hur svårt det kan vara att låta varandra växa och förändras och ändå fortsätta vara vänner. Texten är väl anpassad till det lättlästa formatet och har svårighetsgraden tre på förlagets fyragradiga skala. Som till alla Nypon förlags böcker finns ett högkvalitativt arbetsmaterial att hämta på förlagets hemsida, vilket underlättar användandet i undervisning. Boken bör därmed passa väl för läsovana barn och ungdomar i mellan- och högstadiet, dels för egen läsning och dels för att använda som underlag för diskussioner om vänskap i skolan.
Karin Alvehus, BTJ-häfte nr 7/19

Något hemligt 2

Något hemligt är andra boken om Mateo och Bim. Den handlar om när de hittar övergivna kattungar i ett skjul i skogen. När kattmamman försvinner och ungarna nästan svälter ihjäl måste Mateo och Bim gör allt de kan för att rädda dem. Tur  att de kan tala med djur!

Något hemligt kom ut i augusti 2018 på Nypon förlag och kan köpas i alla nätbokhandlar.

Sofie Berthet har tidigare i boken Utan ord (2017) skrivit om Mateo och Bim, två kompisar som går i samma klass. De har båda dyslexi och de har också en ovanlig förmåga att förstå och tala med djur. Nu möter vi dem igen i seriens andra bok, Något hemligt. Mateo och Bim har hittat en utsvulten kattmamma med sina fyra ungar, i ett skjul vid en övergiven sommarstuga. De bestämmer att de ska ge kattmamman och hennes ungar mat, så de kan överleva. Och det är bråttom! Men allt ska förbli deras hemlighet. Berättelsen är spännande och handlingen väcker lust att läsa vidare. Mateo och Bim bryr sig också om varandra. De är goda och omtänksamma kompisar. En dag är kattmamman försvunnen och de fyra ungarna verkar som om de inte skulle kunna överleva utan mamman. Men även denna situation lyckas Mateo och Bim, med hjälp av Bims mormor, lösa. Språket är okomplicerat med korta meningar. Boken hör till genren lättläst. Atmosfären i boken är vänlig och förmedlar någon slags innerlighet både människorna emellan och vad gäller deras syn på djur. En engagerande berättelse, lätt att leva sig in i. 
Agneta Willans, BTJ-häfte nr 18/2018

Utan ord

Utan ord är en spännande lättläst bok om vänskap och djur, för barn 9-12 år gamla. Den handlar om Mateo och Bim, som båda har dyslexi och har det kämpigt i skolan. Men de har också en gåva – de kan tala med djur! När de upptäcker att en häst vanvårdas av sin ägare vet de att de bara måste rädda den. Även om det är farligt …

Utan ord kom ut i augusti 2017 på Nypon förlag och kan köpas i alla nätbokhandlar.

Utan ord är en berättelse om Mateo vars föräldrar skilt sig. Mamma och Mateo har flyttat och han ska börja i en ny skola. Mateo har dyslexi, stakar sig mycket och känner sig dum när han ska läsa högt. Läraren i engelska, Mimmi, tar inte hänsyn till detta. Och när Mateo läser, fnissar hans nya kamrater åt honom. Han blir arg och ledsen och längtar tillbaka till sin gamla skola. I klassen lär han känna Bim. Hon har också dyslexi. Bim tar med Mateo till ”Djurens vänner” där det finns djur som behöver nya hem. Väl där upptäcker Mateo sin förmåga att veta vad olika djur känner – han kan prata med dem utan ord. Ytterligare en viktig person i berättelsen är Bims mormor. Det här är en kapitelbok i kategorin lättlästa böcker. Inga illustrationer bortsett från enkla vinjetter i början av varje kapitel gjorda av Moa Schulman. Språket är ordinärt och enkelt med korta meningar. Boken lämpar sig från nio år och uppåt. Slutet är dock väl abrupt, då man som läsare undrar hur det egentligen kommer att gå för Mateo. Författaren Sofie Berthet skriver barn- och ungdomsböcker, oftast med magiska inslag.
Agneta Willans, BTJ-häfte nr 20/2017

berthet_dimensioner_omslag_inb

Dimensioner är den första delen i en trilogi, en ungdomsroman om en kärlekshistoria bortom tiden. Boken kom ut i oktober 2015 och gavs ut på Modernista. Sedan dess har jag och Modernista avbrutit samarbetet, så del två i trilogin, Tunnlar, kommer inte ut hos Modernista. Boken är färdigskriven och jag klurar just nu på hur jag ska få ut den till mina läsare.

»Jag fastnade direkt när jag började läsa Dimensioner. Lite Twilight-känsla. En serie jag absolut kommer att läsa vidare!« Betyg: 4/5 – MADDES BOKBLOGG

»Vilken debut! Handlingen är underbar och Sofie Berthet har lyckats bygga upp en värld och en historia som engagerar och underhåller. En fantastisk bok.« RICKUS BOOKSHELF

»Dimensioner är en av de bättre böckerna inom genren på länge. Nu väntar jag otåligt på nästa del i serien!« MIDNATTS ORD

»Jag blev positivt överraskad. Om ni vill ha en ungdomsroman som fokuserar på vardag och relation fast med inslag av tidsresor så har ni hittat alldeles rätt.« BOKTYCKE

Sjuttonåriga Nova lever ett helt vanligt liv i en liten ort på den skånska sydkusten. Tills hon träffar Alex – då förändras allt. Han är inte som någon annan, och Nova faller handlöst.
Men så kommer chocken: Nova får veta att Alex är från framtiden, och att resor mellan dimensionerna – tidsresor – är möjliga. Nova får dessutom reda på att hon är den första människan i historien med förmågan att förflytta sig i tiden. Det öppnar magiska dörrar: Hon får uppleva saker som ingen annan upplevt, saker hon inte kunnat drömma om.
Men Novas förmåga utgör också ett hot mot det strikt uppdelade framtidssamhället, något som gör henne till måltavla för mäktiga krafter. Och samtidigt som hela hennes liv förändras försöker hon desperat hålla fast vid den omöjliga kärleken till Alex.

»Dimensioner har lånat sin intrig från Terminator-filmerna. Men placerat den i Trelleborgstrakten, med 17-åriga Nova i huvudrollen. Det är ett innovativt och kul upplägg, inte minst som Berthet tar tillvara ortens långa historia från stenåldern, och antyder en spännande ramberättelse om en framtida miljökatastrof.« HELSINGBORGS DAGBLAD

»Jag blev fort fast. Det är ett intressant och fängslande koncept, bra karaktärer, spänning och ett alltigenom bra språk. Dessutom utspelar ju boken sig i Skåne!Dimensioner är första delen i Nova-trilogin och om jag kunde se in i framtiden så skulle jag nog se mig själv som läste andra delen. För ja, det kommer jag att göra.« DOLAS BOKBLOGG

»Dimensioner är en stark debut och Sofie Berthet ger oss en unik och fräsch berättelse. Jag ser fram emot fortsättningen.« BOKHUSET

Antologier

Noveletter till jul

Min novell Julens själ finns med i antologin Noveletter till jul. Boken kommer ut i september 2017 på Solvändan förlag.

maskinblod-3

Min science fiction-novell Bortom inomhus finns med i Maskinblod 3Affront förlag. Gavs ut hösten 2014.

DSC_0411

Jag deltar med två texter i antologin KÖTT OCH GULD. Här finns även texter skrivna av mina  begåvade klasskamrater på Skurups Folkhögskolas Skrivarlinje. Publicerades våren 2014.

oversinnlig_njutning-alexandersson_alexandra-24137936-372884975-frnt

Två av mina noveller, Frö och Att inte riktigt försvinna, finns med i antologin Översinnlig njutning från Mörkersdottir förlag. Publicerades hösten 2013.

19 tankar på “Böcker”

  1. Rebecka skriver:

    Hej, när släpps din bok Tunnlar? Jag läste första delen ch kunde inte lägga ifrån mig den! Tacksam för svar ☺️

    • Hej Rebecka!
      Vad kul att du tyckte om Dimensioner! Det finns ännu inget utgivningsdatum för Tunnlar, men jag hoppas på slutet av det här året, eller början av nästa. Hoppas att du orkar vänta!
      Bästa hälsningar
      Sofie

      • Rebecka skriver:

        Ja gud ja, älskade den verkligen. Hur bra som helst 🙂
        Åh så länge! Jaja det är bara att vänta, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge som man brukar säga!

  2. Jag lovar att göra allt i min makt för att den ska komma ut så snart som möjligt … och vara så bra som möjligt 🙂

  3. Rebecka skriver:

    Hej Sofie! Jag vart jätte glad över att du svarade på min första kommentar då jag trodde att min fråga skulle förbli just en fråga. Men jag skriver nu här igen då jag har en fråga som kanske egentligen är lite svår att svara på men tänkte att jag ändå kunde ge det ett försök, då du faktiskt är författare 🙂

    Jag håller just nu på att skriva på något som jag hoppas kanske ska kunna bli en bok en dag. Men som den snart sjuttonårig tjejen jag är har jag ingen vidare stor erfarenhet när det kommer till hur man får en bok tryckt, vilka krav som finns och hur man ska gå till väga helt enkelt. Jag har alltid älskat och skriva och har gjort det så länge jag kan minnas, men står lite inför ett stup då jag inte vet hur jag ska fortsätta när själva historien är klar och avslutad.

    Jag förstår självklart ifall du inte kan säga exakt hur jag ska göra eller tänka på men jag tänkte om du eventuellt hade några tips eller förslag. Hur gjorde du när du släppte din första bok? Som sagt, du behöver inte svara ifall du känner att det är något du inte vill dela med dig om 🙂

    Hälsningar Rebecka 🙂

  4. Hej Rebecka! Tack för ditt meddelande! Vad kul att du skriver! Och att du har kommit så långt – om jag förstår dig rätt har skrivit hela din berättelse. Snyggt jobbat!
    Jag vill gärna hjälpa dig genom att berätta hur det var för mig, hur jag gick till väga när jag blev publicerad första gångerna. Och kanske ge några allmänna tips också 🙂 (kan bara inte låta bli, jag är en sådan person som konstant tipsar alla om … typ allt). Jag har fullt upp några dagar framöver, men jag lovar att skriva om det här som ett inlägg på min blogg mot slutet av veckan. Om du har fler frågor sedan får du gärna maila till mig på sofie.berthet(at)outlook.com, så ska jag svara så bra jag kan.
    Hälsnignar
    Sofie

  5. Rebecka skriver:

    Gud så snällt! Ja men då håller jag utkik här under veckan! Ser så fram emot att få läsa det!

    Tack, hälsningar Rebecka

  6. Ellinor skriver:

    Hej Sofie! När kommer Tunnlar ut i bokhandlarna? Kan knappt bärga mig tills jag får sätta mig och läsa fortsättningen!
    /Ellinor

    • Hej Ellinor! Vad kul att höra att du väntar på Tunnlar! Boken är färdigskriven, men tyvärr kan jag inte säga när den kommer att finnas att läsa. Förlaget och jag har avbrutit vårt samarbete, så nu tittar jag på andra möjligheter till utgivning. Så fort jag vet mer kommer jag att berätta om det här på bloggen!
      Sommarhälsningar, Sofie

  7. Hej!

    Vill bara säga att jag längtar verkligen efter Tunnlar. Håller tummarna för att du hittar ett bra förlag! Jag är själv uppväxt väldigt nära Skateholm och gick på SSG i slutet av 90-talet, så det gav boken en extra dimension (hehe).

    • Vad kul att höra, Emma! Jag jobbar på det! Spännande att du växte upp nära Skateholm också – vi kanske känner varandra? Fast jag gissar att jag är 10 år äldre än dig och då gick vi ju inte i skolan samtidigt …

      • Jag bodde i Trelleborg, så chansen är liten. Vi hade fritidshus i Beddingestrand som vi var i varje helg och lov och det är det jag räknar som hemma, då mina föräldrar dessutom bor där nu och rötterna är där. Tog studenten ’99. Var djupt fascinerad av skateholmsutgrävningarna som liten, som tonåring drog jag repor på campingen i Skateholm i hopp om att något kul skulle hända, drömde om att Granhyddan skulle vara som när min mamma växte upp, att det skulle hända kul grejer där. Så omgivningarna ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag har själv amatörskrivit om dem. Nu blev det lite långt här!

  8. Då har vi nog inte setts. Jag tog studenten 90 och sedan flyttade jag utomlands. Men Tullstorp där jag växte upp känns fortfarande hemma för mig. När jag är där tar jag gärna en promenad på stranden i Skateholm. Och nu i helgen tänkte jag gå på Mitt i byn, söndag 10/9 kl 11-15 på idrottsplatsen i St Beddinge. Folkligt och trevligt! Kanske har du varit där tidigare år? Annars rekommenderar jag det varmt!

  9. isabel wahlström skriver:

    när kommer tunnlar ut?

    • Hej Isabel!
      Den enkla och korta svaret är – jag vet tyvärr inte. Som jag har skrivit här på bloggen innan är manuset färdigskrivet, men en del redigering återstår. Och eftersom jag jobbar med annat än skrivande på mer än heltid och dessutom har en familj med tre barn att ta hand om vågar jag heller inte sia om när det blir klart. Men jag lovar att meddela här på bloggen – så håll utkik här!
      Trevlig lässommar!
      Sofie

  10. Anna skriver:

    Hej!
    Har precis läst klart dimensioner och är helt fast!
    Vilken fantastisk historia och spännande slut!
    Längtar efter att Tunnlarna kommer ut 😀
    Så skynda på att hitta en ny förläggare 🙂

    • Hej Anna!
      Vad roligt att du gillade Dimensioner!
      Ska göra mitt bästa för Tunnlar! Det är så knasigt att den är färdigskriven sedan flera år … jag skulle nästan vilja viska vad som händer och dela med er läsare. Men så kan man ju inte göra :-). Allt gott! Sofie

  11. Amanda skriver:

    Några nyheter om Tunnlar än? Väntar spänt på att få läsa mer

    • Hej Amanda! Tyvärr har jag inga nyheter än, men så snart jag vet mer kommer jag att meddela det här i bloggen! Hoppas att du hittar något annat bra att läsa så länge! Allt gott, Sofie

Lämna en kommentar