Julnoveller

Varje år skriver jag en julnovell. Nedan följer julnovellerna 2013-2022. I år handlar den om en körsångare och vad han får se under julkonserten. Läs också om en jul i ett stall för ganska länge sedan och en ovanlig julotta. Läs också om lussebullar med hemligt innehåll, när världen började gå under och när julens själ flyttade in i ett badrum. Och om när julens själ kom tillbaka på gästspel, den här gången i en affär. Saffranskladdkakan följdes av mer mat i Köttbullarna, som var färgade av pandemin. 2021 begav jag mig längre bort – säkert även det under inflytande av pandemin. Resor i tankarna är också resor! God jul!

Julnovell 2022 – Vad körsångaren såg i juletid

Det är ingen som vet vad vi faktiskt ser, tänkte mannen när han slog upp körpärmen bräddfull med julnoter och vände uppmärksamheten mot körledaren framför honom. Hon höjde armarna och slog in kören. Körens röster blandades i fyra stämmor, följde pianot och lekte tafatt med cellon. Så kom fiolen in och sedan flöjten. Tonerna steg mot kyrkans höga välvda tak, fyllde den ner till sista bänkraden och skälvde runt de levande ljusen. En stjärna lyser så klar, sjöng kören. Ja, nog skimrade juleljusen i all sin prakt i den fyra hundra år gamla kyrkan.

Han hade sjungit i kör i hela sitt liv. Först barnkör och sedan efter målbrottet i både manskör och blandad kör. Han hade stått framför många olika åhörare, i många olika sammanhang. Vid majbålet, i kyrkan till allhelgona och påsk, vid begravningar och sommarfester. Efter alla dessa år var det fortfarande julens sånger som han tyckte bäst om, ja vissa tunga år hade de varit det enda som kunnat locka fram julkänslan i bröstet på honom.

Alla dessa åhörare och ingen som visste vad han såg. Givetvis tittade åhörarna på körsångarna när de lyssnade på musiken som framfördes. Säkert la de märke till vem som kunde sångerna utantill och vem som behövde titta mycket ner i noterna. Att komma in fel i en insats både syntes och hördes. Förmodligen uppskattade åhörarna när kören log eller visade andra känslor i musiken eller när de skrattade till när körledaren sa något skämtsamt. Men han var ganska säker på att de inte tänkte på att han och de andra i kören också såg dem.

Kanske trodde de att det var som på teatern, där starka strålkastare skapar ett rum av scenen och lämnar salongen och alla som sitter i den utanför i fullständigt mörker. Inget kunde vara mer fel, för framifrån altaret hade kören uppsikt över hela kyrkan, ända till de enorma portarna längst ner.

Han tänkte att han nog hade sett det mesta som körsångare. En ensam tår på en rynkig kind under Härlig är jorden. Barn som inte kom till ro och som bars fram och tillbaka längst bak i kyrkan, ibland somnade de i föräldrarnas famn. Andra barn som sprang mellan bänkraderna så att det lät som åska över trägolvet fram tills föräldrarna insåg att de nog faktiskt fick återkomma om några år, när springet i benen hade mattats av. Ett huvud som lutades mot en axel, en innerlig blick mellan två vänner när favoritstycket spelades. Ja, han hade sett mycket.

Församlingen inbjöds att sjunga med i Julen är här. Genast glittrade ögon och ivriga händer tog fram programmet för att läsa texten. Kyrkan fylldes av fler stämmor än tidigare och han såg glädjen i att få sjunga med i åhörarnas ansikten, samma sångglädje som han kände vibrera inom kören.

Längst bak öppnades porten och ett yngre par kom in. De såg sig om, viskade något till varandra och valde till slut två ledig platser på en av de sista raderna. De tänkte säkert att alla ryggar var vända mot dem och att ingen såg dem släntra in. Men han såg dem i ögonvrån, samtidigt som han sjöng The Christmas song.

I körstyckena gav han körledaren full uppmärksamhet och brydde sig så lite som möjligt om åhörarna. Det gällde att hänga med i nyanser, att se till så att sluttonerna blev exakt så långa som de skulle vara. Allt detta visade körledaren med händer och ansikte. Ja, ibland talade hela hennes kropp till kören, som när de skulle ta i alldeles speciellt i ett mäktigt fortissimo.

Åsynen av ett par slutna ögon och ett ansikte som uttryckte största koncentration i ett vackert solo och de som hade så bråttom att komma ut före alla andra att de gick under sista stycket, ibland till andras förtret. Ja, han hade sett dem alla. Bäst tyckte han om åhörarna som log och vickade på huvudet i takt med musiken. Den oemotståndliga lyckan som tonerna gav dem hoppade över till honom som en gnista från en brasa och värmde hans hjärta. Värst var sorgen vid begravningar, den hårda vetskapen att livet en dag tar slut som spred sig från de sörjande till sångarna. Då gällde det att koncentrera sig på nästa ton och nästa. Inget annat, bara nästa ton.

I just den här kyrkan var bänkraderna höga och sikten skymdes av både pelare och predikstol, men ändå kunde han se hur ögon lystes upp när de hörde de första mjuka tonerna i Jul, jul, strålande jul. Han visste att det var mångas julfavorit. Det var en kvartett som sjöng, stämmorna var skört vackra, i kyrkans högtidliga rum lät de som änglaröster. Han tillät sig själv att drömma sig bort till julen. Knappt en vecka kvar nu, nog skulle han hinna med både kavringen som han alltid bakade och sillen som frun inte kunde leva utan. Julklapparna var han nästan klar med, det kändes skönt. Barnen skulle komma hem och de skulle fira tillsammans allihop, han kände att hjärtat svällde av tacksamhet för det och för musiken han nu fick lyssna till.

Men vad var det? En rörelse fångade hans blick, det såg faktiskt ut som om någon var uppe på herrskapsläktaren. Jo, för den här kyrkan var fascinerande, byggd av traktens herrar och med en inglasad herrskapsläktare högre placerad än predikstolen. Snacka om övertydlig symbolik, han undrade stilla vad prästen hade tyckt om det när det begav sig. Men han visste att det inte var någon på herrskapsläktaren idag och att dörren dit som vanligt var låst.

Han kisade lite för att upptäcka vad som rört sig. Kanske var det bara en mal som fladdrat förbi? Det hade hänt en gång när han lyssnat på jordens längsta predikan under en midnattsmässa, då hade en, som det uppfattades av honom själv och andra som satt i närheten, enorm nattfjäril vaknat från sin sömn och störtat ner från sitt gömställe i ett valv. Flera gudstjänstbesökare hade med ett ryck vaknat upp ur den stilla slummern efter all den goda julmaten och själv hade han lett åt vad ett litet, litet djur kunde ställa till med.

Nej, det var ingen nattfjäril, men väl något betydligt större som skymtade bakom de vackra gamla glasrutorna. En skugga som sakta tog form, växte sig mörkare och fick konturer. Häpen såg han en liten flicka tona fram, en tös på kanske åtta år med flätor, allvarligt ansikte och en duvblå cape. Hennes ansikte var en blek, avlägsen oval, samma färg som en måne bakom en tunn slöja moln. Hon såg ut som någon från en annan värld och med en rysning insåg han att det var just så. Han visste att sångarna sjöng om glans över vita skogar, men han hörde knappt musiken längre, för all hans uppmärksamhet var riktad mot flickan.

Hon lutade sig mot de små fönsterrutorna och såg ut över kyrkan. Hennes blick vandrade över bänkarna och den lilla näsan trycktes mot glaset. Han märkte direkt när hennes blick stannade och tänkte att hon fått syn på något intressant långt ner i kyrkan. Hela hennes uppsyn blev ivrig, på något sätt rann livet tillbaka i hennes tunna kropp. Hon var förtrollande och han kunde inte ta ögonen från henne.

Så hördes fiolen spela en ny låt, ensam under valven. Tonen var stolt och förtrolig, den vackra melodin trängde in i hans själ utan att han kunde värja sig. Trots att ingen sjöng hörde han texten han sedan många år kunde utantill i huvudet. … och blev fångad i det gränsland som förenar natt och dag. Jo, precis som betraktaren i Koppången befann han sig nog också i ett gränsland mellan natt och dag, någonstans mellan nu och då.

Han var nyfiken på vad som fångat flickans blick och följde den till en bänk där en familj satt. Mamma, pappa, en liten en på några år och en pojke som nog kunde vara i flickans ålder. Pojkens ansikte lystes upp av det levande ljuset som omgivet av glas satt precis vid dörren till bänken. Lågan fladdrade varm och vacker över honom och fick ögonen att tindra. Körsångaren hörde texten inom sig: vi är fångar i tiden, som ett avtryck av en hand och tänkte att det kanske inte alltid var så.

För han såg den tydligt nu, bryggan mellan då och nu. Pojken tittade upp mot flickan och höjde sakta handen för att vinka mot henne. Ett leende spred sig över flickans ansikte och hennes hand återgäldade hans hälsning. Nej, de här barnen var inte fångar i tiden, trots att de så tydligt inte levde i samma tidsålder. De var faktiskt här båda två just i detta nu.

Cellon gjorde fiolen sällskap och körsångaren visste att tiden på något sätt hade stannat. Eller hade den upphävts? Alla gränser hade i varje fall suddats ut och de två som egentligen inte kunde träffas gjorde miner och skrattade tyst åt varandra, på barns rättframma sätt. Var det musiken som framkallade det här? Eller magin i den annalkande julen? Det hade egentligen ingen betydelse, för han visste att det var ett litet julmirakel som han såg.

Hjärtat växte sig stort och skälvande i hans bröst och han fick svälja hårt ett par gånger för att tårarna inte skulle bryta fram. Inte kunde han, vuxna karln, stå här och gråta i kören inför alla människor. Men inom honom flödade alla känslorna fritt, vilt och skönt.

När låten gick mot sitt slut tonade flickan sakta bort framför hans ögon, till sist var det bara en liten rökpust kvar, som långsamt upplöstes i tomma intet. Han förstod att pojken såg samma sak, för hans leende dog ut och han såg förvånad ut. Inom sig höll körsångaren kvar en av raderna i sången: det är jul och det finns ett barn i mig som vill tro att det hänt.

För det hade hänt. Körsångaren hade ju sett det.

Julnovell 2021 – Fairytale of New York

Det är helt jävla åt helvete alltihop.

Varför åkte jag hit egentligen? En lång resa och en massa pengar rakt ner i sjön. Rakt ner i den långa arm av Altanten som sträcker ut sig framför mig och som i ett iskallt grepp håller Manhattan och Frihetsgudinnan mellan tummen och pekfingret. Frihetsgudinnan som knappt skymtar i decemberdimman, grå mot det ännu gråare.

Bara för att hon ville. Hon som är i mina tankar dag som natt. Så många gånger vi pratade om det tillsammans, att åka till New York över jul. Vi två.

Nästan ett liv fick vi tillsammans och precis när det var dags för den dessertklingande pensionen så fanns hon inte mer. Somnade in, sa de på sjukhuset. Slets ur mitt hjärta med våldsam kraft, sa jag. Så att jag stod alldeles ensam.

Vi fick inga barn. På vår tid var det svårt, för två kvinnor. Idag hade det varit en annan sak, det finns hjälp att få. Och nog hade det varit en tröst nu, om hon hade levt kvar på något sätt. Men det är först nu som jag saknar dem, våra ofödda små. För så länge hon levde var hon min morgon och kväll och jag var det samma för henne.

Jag lutar mig mot staketet längst nere i Battery Park, plockar fram kameran och riktar den pliktskyldigast mot Frihetsgudinnan. Zoomar in så att statyn ska bli större än en liten skärva på skärmen. Sarah hade velat att jag skulle ta foton. Det var alltid jag som tog bilder. På allt vi gjorde. Och på henne.

– Do you want me to take a picture of you and the statue?

Jag skakar på huvudet redan innan jag vänder mig om. Jag får en glimt av en kvinna som kanske kan vara tio år äldre än jag, kort och tunn i en bylsig jacka och med en stickad mössa neddragen över håret. Jag tackar artigt på bruten engelska, snubblar över orden och vänder mig lika snabbt om tillbaka ut mot vattnet och Frihetsgudinnan.

– OK, have a nice day, säger damen med varm röst.

Om Sarah hade varit här hade vi lett mot varandra och tyckt att det var så trevligt att vilt främmande människor erbjöd sin hjälp. Men hon är inte här.

Jag bestämmer mig för att inte ta färjan till Staten Island förbi Frihetsgudinnan, inte heller vill jag besöka Ellis Island där hon står. Skymten i dimman får räcka för mig. Under förmiddagen betar jag av på min lista. Sarahs och min lista. Sevärdhet efter sevärdhet i en bestämd takt, men utan att rusa förbi dem. Mekaniskt tar jag fram kameran, förevigar tillfället och går vidare till nästa. Trots att jag egentligen inte fryser är det lika kallt inom mig som vinden som drar in mellan skyskraporna.

Jag går över lower Manhattan, vänder då och då huvudet upp mot himlen och låter blicken följa de höga husen ända in i molnen. Där längst upp går de över i himlen, jag har svårt att se var husen slutat och himlen börjar. En del kanske skulle säga att de är porten till himlen, men det är en himmel som jag vägrar att tro på, eftersom den tog Sarah ifrån mig

The bull of Manhattan är omringad av unga människor som smeker mulen, hoppar upp på ryggen på den och på andra sätt försöker komma så nära som möjligt. Jag orkar inte ens ta en bild av virrvarret, utan fortsätter istället upp längs Wall Street, där kostymklädda män skyndar ut och in ur byggnaderna. En del håller kaffemuggar och jag blir sugen.

Med en liten kittling i magen köper jag en mugg kaffe att ta med och betalar med några dollarsedlar. Jag känner mig som om jag är med i en film när jag går längs trottoaren och den rykande varma drycken värmer inte bara insidan utan också handen som håller den. Sarah hade älskat det här, hon hade insisterat på att ta kameran från mig för att ta en bild av mig och muggen. Jag ler när jag tar nästa klunk.

Jag plockar fram den tummade boken om New York och fortsätter mot nästa mål. När Sarah och jag först pratade om att åka till New York stod tvillingtornen här, nu gapar två hål ner i marken och dånet från vattnet i dem stänger ute trafiklarmet och sirenerna på Manhattan. När jag kliver in på Ground Zero kliver jag in i en kyrka, inte olik den som Sarah begravdes i, men med grå himmel istället för vackra målningar som tak. Allt stillnar och mina steg blir långsammare när allvaret på platsen sjunker in i mig.

Några vita rosor längs bassängernas kanter är fästa vid namnen på personer som skulle ha fyllt år just idag, på julafton. Borta för alltid. Jag drar in ett skakigt andetag och vänder ryggen till den avgrundsdjupa sorgen vid fyrkanterna. Så många. Så många familjer och vänner som sörjer. Så många liv som är borta för alltid. Borta, som Sarah.

Ett träd fångar min uppmärksamhet och jag går fram till det för att läsa på skylten. Men jag har bara hunnit till första meningen när jag blir avbruten.

– It ’s amazing, isn’t it? The survivor tree.

När jag tittar upp hajar jag till. Damen från Battery park står framför mig. Hon ler mot mig som om vi var gamla vänner.

Så berättar hon om trädet, som växte i närheten av skyskraporna när de föll och som man upptäckte bland rivningsmassor och bråte en månad efter terrordåden. Då var både rötter och grenar allvarligt skadade, men det togs om hand och nio år senare planterades det tillbaka vid Ground Zero.

– This tree is hope and resilience. It proves that we can overcome difficulties, avslutar hon.

Jag nickar vagt, men jag håller inte med henne. För vissa av oss finns inte hoppet mer och jag är det levande beviset på att återhämtning inte är möjlig. Min sorg är lika djup nu som när Sarah dog. Kanske djupare.

Kvinnan tittar forskande på mig, som om hon hört det jag inte sa. Pigga, bruna ögon möter mina.

– Would you care for some company? I could show you around if you’d like. I’m Donna by the way, säger hon.

Vänligheten får mig att dra efter andan. Jag inser att det här är något mer än ett erbjudande om hjälp och att jag inte kan annat än tacka ja. Det är inte bara det att Sarah hade vägrat tala med mig i minst en vecka om hon hade hört mig tacka nej till en ny bekantskap och lite lokalfärg. Det är också en nyväckt längtan hos mig, i detta nu inser jag att jag faktiskt vill ha sällskap.

– I’m Kristina, säger jag. And I’d love to have some company.

Donna leder mig längs med Manhattans gator och pekar på byggnader i alla riktningar. Hon berättar om var kändisarna bor, var de dyraste lägenheterna finns och att inte riktigt alla bor så smått som man kan tro i staden med de skyhöga kvdratmeterhyrorna. En del har tydligen lägenheter som är många gånger större än den genomsnittliga svenska villan som jag och Sarah köpte. Ibland drar Donna med mig in i ett hus, så att jag ska kunna beundra entrén. Jag är ganska säker på att man inte ska göra så, men de uniformsklädda vakterna vid de glänsande receptionsdiskarna nickar bara mot oss. Två damer i vår ålder är oförargliga, det förstår jag när nickarna förvandlas till leenden.

Jag oh:ar och ah:ar och förundras över hur mycket mer levande New York blir för mig i Donnas sällskap. Min uppmuntran får min guide att blomma ut ännu mer, att skynda vidare till nästa gathörn och nästa. Överallt glimmar julens ljus och enorma julstjärnor prunkar i skyltfönster och i entréer. Granar smyckar byggnaderna både inomhus och utomhus och visst är det en doft av pepparmint som jag känner i luften? Julen är snubblande nära, ledigheten är för många bara timmar bort nu.

Aldrig hade jag kunnat tro att jag skulle gå omkring i New York på det här sättet och få uppleva allt jag ser nu. Och aldrig hade jag kunnat tro att Donna och jag skulle förstå varandra så bra, det var ju alltid Sarah som pratade när vi var ute och reste i andra länder. Men i Donnas sällskap är jag inte längre rädd att säga fel, orden får komma som de vill och oftast verkar det som om de kommer rätt.

Jag börjar bli hungrig, har inte ätit sedan frukosten och nu närmar sig klockan två. Men jag vill inte avbryta Donnas guidning för att gå på restaurang eller diner, så jag pekar på en korvförsäljare i ett gatuhörn. Hemma undviker jag helst korv, nu tycker jag att den doftar gudomligt.

– I’m getting hungry, what do you say about one of those? säger jag och drar fram plånboken.

Donna bedyrar att hon inte vill ha någon och rekommenderar sedan vilka tillbehör jag ska välja. När försäljaren och jag bytt korv mot pengar halar jag fram kameran och vänder den klumpigt mot oss. Det är såklart svårare att ta en selfie med en kamera än med en mobil, men jag får skylla mig själv, för jag lämnade min urladdade mobil på hotellrummet. Jag ställer mig nära Donna och försöker vinkla kameran så att inte bara vi, utan också korvvagnen ska komma med. Donna krokar sin arm om min och vi ler båda in i linsen.

– Have you visited Brooklyn Bridge yet? frågar Donna och jag skakar på huvudet.

Vi lämnar gatorna med julstressade New York-bor och vandrar ut på bron. Några snöflingor singlar sakta ner, men smälter så snart de landar på bron.

– Do you have someone special in your life? säger Donna när hon gett en introduktion till brons historia.

Mitt hjärta hoppar över ett slag. Jag har faktiskt inte tänkt på Sarah på en lång stund, så upptagen har jag varit av att uppleva New York tillsammans med Donna. Den välbekanta smärtan hittar tillbaka till mig och lägger sig som en taggig tyngd i magen.

– I’m all alone now, I recently lost my partner, säger jag.

Donna tittar forskande på mig med sina pigga ekorrögon. Hennes ansikte som varit uttrycksfullt under hela den privata guidningen förändras. Det är nästan som om hon lyser inifrån, med en liten rörelse runt munnen, ett blänk i ögonen visar hon mig sin sympati och sin värme. Det är allt som behövs.

Ord efter ord kommer över mina läppar. Först långsamt, sedan allt snabbare. Jag berättar inte allt, för hur kan jag sammanfatta ett helt liv för en främling? Men jag berättar om kärleken, om vår skimrande vardag och om hur ensam jag är nu.

Framför mig står Donna och lyssnar utan att avbryta med en enda fråga. En bit in i min berättelse lägger hon sin hand på min och den ger mig mod att fortsätta ända till den enslighet som jag kände när jag satt själv på flyget på väg hit och när jag åt frukost själv i morse. Hennes hand är smal och lätt, men på något sätt lyfter hon hela mig med den, så att jag kan färdas trygg genom minnena.

– It will get better, you know, säger hon när jag har slutat tala.

Jag nickar. För plötsligt vet jag att hon har rätt. Hur många har inte sagt samma sak till mig de senaste åtta månaderna? Jag har nickat då också, men jag har inte trott dem. Men när Donna säger orden så vet jag att det är så. Det kommer att bli bättre.

Vi går vidare, under tystnad. Men så kommer orden tillbaka och jag frågar Donna om hennes liv. Jodå, säger hon, hon hade också någon. Han är också borta. Men han finns kvar här, säger hon och lägger handen mot sitt hjärta.

Långt innan halva bron tröttnar vi och går tillbaka. Mörkret har fallit och istället för dagens gråa dimma som slöt så tätt kring alla byggnader har staden förvandlats till en ljusfest. Gatlyktor, lampor, lyktor, ljus i alla storlekar och former tindrar och lyser. Upplysta fönster låter oss blicka in i andras liv, om så bara för en sekund. Inte bara fönster utan hela hus är upplysta och jag inser med ens hur stort New York är. Det luktar gran och minusgrader och i luften virvlar nu mängder av snöflingor. Marken vi går på börjar bli vit.

Vi närmar oss platsen där vi träffades. Donna och jag pratar fortfarande, berättelserna om New York har fått lämna plats åt berättelser ur våra liv. Som den stora hunden som Donna hade när barnen var små och alla resorna som hon gjorde till Disney World i Florida med sina nära, hela familjens happy place.

Strax innan vi vänder in på en av gatorna till Ground Zero stannar Donna till.

– I’d like to show you one more thing, something special, säger hon.

Vi står utanför St. Paul’s Chapel, en kyrka som låg i World Trade Centers skugga och som mirakulöst räddades när tvillingtornen rasade. Ett av de stora gamla träden på den lilla kyrkogården runt kapellet offrade sig modigt och rasmassor drog det med sig, men lämnade kyrkan oskadd.

Snöflingor dansar runt mig och Donna nu. Konstigt nog verkar de bara landa på mig, tusen små vita prickar på min kappa, men inte på Donna. Runt henne yr de så att hon nästan ser självlysande ut.

– Follow me, säger Donna och går mot ingången.

Jag tänker protestera, jag har ju läst om kapellet innan jag åkte hit och letat efter en möjlighet att komma in och se den plats som gett så många tröst och hopp, inte bara 2001 utan vid många tillfällen sedan det byggdes i slutet av 1700-talet. Men Donna kommer ju att inse att vi inte kan gå in så snart hon försöker öppna den låsta dörren, säkert finns där också någon skylt om att kapellet renoveras just nu.

Men dörren glider upp och jag är Donna hack i häl över tröskeln, angelägen om att inte vara kvar på kyrkogården, där snön nu lägger sig på gravstenarna från en annan tid. Vi stiger in i kyrkorummet och jag stannar upp när dörren glider igen bakom mig.

Kapellet liknar egentligen inte alls en kyrka, i alla fall ingen svensk, utan är mer som ett rum på ett slott eller ett rådhus. Det är upplyst från alla håll, jag kan inte ens säga var allt ljus kommer från. Men jag ser att det ovanför oss, i ljuskronorna under det ljusblå taket, glimmar levande ljus. Så många ljus att jag inte skulle kunna räkna dem ens om jag försökte. Vi är de enda personerna i St. Paul’s Chapel, men det visste jag på något sätt redan när jag tog steget över tröskeln.

– Something special, säger jag bekräftande till Donna.

Hon vänder sig om med ett varmt leende, ögonen lyser. Jag vet att jag inte behöver fråga henne hur hon har ordnat så att vi kan komma in här. Vissa saker behöver man inte prata om.

– You know, she is with you. Not all the time, but when you need it. She wants you to know that. And she is OK with you continuing your life, experiencing things without her. And this is not good bye. It is never good bye.

Jag sträcker ut handen mot Donna, för att fatta tag om hennes hand. Jag vill trycka den för att visa att jag förstår, för min röst kan jag alls inte lita på.

Men min hand greppar bara om luft, trots att hon står så nära. Bara luft.

Sedan händer flera saker samtidigt. Donna bleknar sakta bort, genom henne ser jag hur en ljusgul vägg och några stolar tar form. Jag söker hennes blick, vill tacka henne inte bara för den guidade turen, utan för allt. Men hon försvinner och ersätts hon av ett starkt sken, något som är lika mycket ljus som musik. För ja, jag hör musik också. En ensam fiol som sakta spelar Sarahs och min favoritjullåt så vackert att mitt hjärta nästan brister.  A Fairytale of New York.

Efteråt vet jag inte hur jag kommer tillbaka till hotellet. Det ligger i och för sig bara något kvarter från Ground Zero, men jag kan inte komma ihåg när jag gick ut från kapellet, vägen tillbaka, hissfärden till 29:e våningen och mitt rum eller något annat.

Jag sitter på min hotellsäng och känner frid inom mig. Julen är här och mitt hjärta är alldeles lugnt. Jag lägger handen över mitt hjärta och vet att Sarah finns där.

När jag öppnar kameran och klickar igenom alla foton jag tagit under dagen blir jag inte ett dugg överraskad av att ett av dem inte ser ut som det borde.

På fotot som jag tog av mig och Donna framför korvvagnen syns bara ett leende. Mitt. Där Donna borde ha stått och hållit min arm ser jag bara en suddig fläck.

In memory of Donna, beloved friend and tour guide not of New York City, but of Celebration.

Julnovell 2020 – Köttbullarna

Han tittar in i kylen. Där står sillen, syltan och skinkan. Bakom dem skymtar ett paket med köttbullar och ett annat med prinskorv. Minsta storleken på alla förpackningarna.

Köttbullarna skäms han för. Aldrig förr har han ätit färdiglagade till jul. Himmagjorda ska det ju vara. När Inga levde var det hon som stekte dem. Sista året, när hon var sjuk, då lärde hon honom hur han skulle göra. Hon visste att hon skulle lämna, att han skulle bli ensam kvar. Så hon satt vid köksbordet insvept i en filt, orkade inte längre stå bredvid honom vid spisen. Trots att den förbannade cancern hade gröpt ur henne ansikte hade det fortfarande varit vackert när hon log mot honom.
– Glöm nu inte den hemliga ingrediensen, skrattade hon. Om du glömmer den lämnar jag graven och hemsöker dig.

Men det har hon inte behövt. Inte en enda gång under de tre senaste evighetslånga åren utan henne har han glömt kryddpepparn.
Men i år bryr han sig inte. I år steker han inga köttbullar.
För i år är coronaskiten över dem och han kommer att fira julen ensam. Han kommer inte att bjuda Anders och Linda och barnbarnen på jullunch som vanligt. Ingen utom han kommer att smaka köttbullarna. Och det är för djävligt.
Bryskt stänger han kylen. Han vill inte se eländet, vill inte tänka på hur kylen skriker ensamhet till honom. Han vill inte tänka på att det är julafton i morgon.

I våras, då gick det väl an. Han var ute och gick med Olof längre ner på gatan en gång om dagen. I sakta mak promenerade de längs med havet och satte sig på ljugarbänken. I var sin ände förstås. Då var det tillräckligt milt för att de skulle kunna vara ute och prata en timme eller två. Nu räcker det med tio minuter för att både ansikte och fötter ska frysa till i den isiga vinden från havet. Olof är lite klen och vill inte gå ut. Och inomhus kan de inte träffas. Nej, det sätter Tegnell stopp för.

Om det varit upp till honom hade det inte ens varit några köttbullar i kylen. Ingen sill, ingen skinka, ingenting. Men det är Anders och Linda som handlar till honom. Varannan vecka kommer de med kassar hem till honom.
Han får bära in dem själv i köket, såklart. Han får bestämma vad han vill ha också, varje vecka skriver han en lista till den som ska handla.
Men till julen i år fick han inget val. Det var Linda som handlade och det gjorde hon med besked.
– Jag köpte leverkorven som du brukar tycka om att ha på smörgåsen, sa hon. Och brödet från bageriet som Inga alltid ville ha.
Ja, hon hade tänkt på allt inför julen, från ett helt julbord till hyacinter och en förbaskad amaryllis. Som om han brydde sig om den!

Det enda han vill är att träffa dem. Få se hur barnbarnen otåligt knuffar på varandra vid bordet som är dukat med den röda duken som Inga vävde som ung. Få se hur deras ögon tindrar när de öppnar paketen efter Kalle Anka. Få prata med Anders och hans kära Linda om deras jobb och allt som händer i världen. Och i deras lilla stad.

Men nej, coronahelvetet gör att de bara kan träffas i trädgården en stund. Det lär inte bli någon lång stund heller, för det ska regna och blåsa enligt SMHI. Så även om Linda tar med glögg på termos och har bakat lussebullar med barnen och Anders har lovat att alla ska ha paraply och regnkläder är det åt fanderns alltihop.

Smittspridningen är så stor nu och sjukhusen får in fler sjuka varje dag. Den där siffran som han inte vill följa, men som han inte kan låta bli att titta efter, visar att fler dör för varje vecka. Senkommet stänger regeringen ner skolor och gränser och de allvarliga ansiktena på teve blir fler och fler. Och nu verkar det som om nya varianter på viruset sprids, värre och farligare än de tidigare. Argt lägger han ifrån sig tidningen. Inte vill han läsa mer om eländet.

Nej, nog för att han förstår att det inte är läge att ta risker nu, dum är han ju inte. Men ensamheten tynger honom, det tycks att köksklockan tickar långsammare för varje dag, rakt ut i stillheten i hemmet och in i tomheten i hans hjärta. Saknaden efter Inga har växt sig lika stor nu under det fördömda corona-året som den var när hon precis lämnat honom.

Han reser sig mödosamt från bordet och gläntar på terrassdörren. Lite luft ska in efter frukosten, det var alltid Inga så noga med.
Han bär över tallriken och kaffekoppen till diskhon och sopar valhänt upp smulorna på bordet med den ena näven, den som jobbat och varit aktiv ett helt liv men numera inte utför något arbete.
– Det var som … säger han när en rörelse fångar hans blick vid terrassdörren.
En svartvit katt kikar in i dörrspringan. Den ser ut att vara fullvuxen, men är av en nätt modell med lång smal svans. Ögonen lyser gröna när den funderar över om den ska våga sig in eller inte.
– Kommer du på besök? säger han med låg röst. Eller vill du skyla dig från regnet?
Katten rycker till när den ser honom. Den lilla kroppen är avvaktande stel, det enda som rör sig är ögonen som följer hans steg med käppen över golvet. Rädd är den, den lilla. Ovårdad verkar den vara också, pälsen är tovig och smutsig.
– Kan undrans var du kommer från? säger han. När han var ung och arbetade på gård pratade han alltid med djuren och den vanan sitter i än. Stora djur eller mindre, det spelar ingen roll.
Häromkring är det ingen som har katt. Hundar finns det, alldeles för många. Ett fasligt skällande är det ibland på kvällarna när en börjar hos en granne och byrackorna hos en annan tar vid. Men någon katt var det länge sedan han såg här omkring. Och han borde ju veta, för grannskapet känner han så väl till, här händer inget som han inte får reda på under sin dagliga promenad.
– Det var mig ett fint besök, säger han och går mot diskhon. På frukosttallriken ligger ännu fettranden från julskinkan kvar. Han lyfter upp tallriken och vänder sig mot katten igen.
Nu har den vågat sig in i rummet. Bara några steg, men tillräckligt för att han ska skrocka lite för sig själv. Nyfiken är den visst.
– Vänta du bara tills du får smaka det här, säger han.
Det är inte utan ansträngning som han sätter ner tallriken på golvet och tar några steg åt sidan för att släppa fram den blyga katten.
Den hukar och är beredd att genast springa ut genom dörren igen. Men så uppfattar nosen de ljuvliga dofterna från tallriken och hungern blir för stor.
– Du har nog inte ätit på länge, säger han med smeksam röst. Kom här du lilla, så ska du få.
Katten vågar sig fram och vips är fettranden nere i magen.
Han ler och stöttar sig med käppen tillbaka till kylen. Det första han tänkte när han såg att Linda hade köpt skivad julskinka var att det var ett ofog. Julskinka ska in i ugnen och griljeras, inte ligga inplastad i prydliga skivor. Men just nu är det praktiskt med skivorna, han får snabbt ut en till katten och delar den i bitar.
Katten äter med god aptit.
Han tar fram lite mjölk och häller upp på ett fat. Egentligen skulle väl det stackars djuret ha varm mjölk, men han tror att katten är så utsvulten att temperaturen inte spelar någon roll. När han sätter ner tallriken visar det sig att han har rätt. Katten dricker och slickar sedan fatet torrt.
– Om du inte har ätit på länge ska du ta det lite lugnt nu, säger han. Du får mer om en stund.

Så går den långa dagen före dopparedagen ändå märkligt fort. Han och kattan (för det visar sig vara en sådan) lär känna varandra i en avancerad dans över köksgolvet, där han först får närma sig med mat och sedan utan. En underlig tretakt i ett steg fram och två tillbaka. Men till sist ligger kattan på kökssoffan och låter sig klappas av hans stora hand.
Dörren till terrassen är sedan länge stängd.
Den korta dagern har kommit och försvunnit igen.
Kattan spinner i kökssoffan och pälsen är välvårdad efter hennes idoga arbete på maten. Hon tittar upp på honom med halvslutna ögon, redan hemma i hans hem.
Och han tänker att julen den kommer på det sätt som den vill komma på.
Kanske kan det i år bli lite mindre dåligt än han trodde? Ja, för nog kommer barnbarnen att tycka om att se hans nya vän i morgon. Och att inte vakna ensam blir den bästa gåva han kunde få.
Han stryker kattan över den lena pälsen.
– Ja du, vad ska vi ha till middag? säger han.
De skulle ju kunna börja på julmaten, de två. Jovisst, för innan han kan be Anders och Linda om hjälp med att köpa kattmat får ju katten hålla till godo med hans mat.
Men trots att kylen är så full är det inget som lockar där.
Han kikar in i frysen istället. Där hittar han ett halvt kilo blandfärs. Han vänder sig om och blinkar åt kattan.
– Vad säger du om mina köttbullar till middag? undrar han. Vi tar såklart i den hemliga ingrediensen, så blir de extra goda.

Julnovell 2019 – Saffranskladdkakan

Första gången jag ser honom är en helt vanlig dag precis innan tredje advent. Hans uppdykande ska komma att förändra en hel del i mitt liv, men det vet jag inte än.

Ute är det mulet, råkallt och nästan mörkt, trots att klockan bara är två på eftermiddagen. Det är en av alla de dagar då ljuset lurar långt bakom horisonten, på varmare och sydligare breddgrader. Kvar hos oss i norr finns bara dagar som aldrig riktigt börjar.

Jag suckar. Jag sitter på jobbet och väntar på att mötet ska börja. Ännu ett av dessa möten, som äter upp den tid som jag skulle behöva för att utföra mina arbetsuppgifter. Liza ska presentera det nya programmet för nästa år.
– Jag hoppas att ni är lika sjukt pepp som jag, säger hon när hon kopplar in datorn. Det här är outstanding, vi kommer att locka många fler besökare än innan!
Det är ingen som svarar. Det brukar man inte behöva med Liza. Hon är en självgående maskin, alltid lika irriterande positiv och leende.
Lasse tittar ner i mobilen, som vanligt. Jag ser Clas Ohlsson rulla förbi i scrollen, det är något erbjudande med ljusslingor.

Som om världen behöver fler ljusslingor. Jag tittar ut genom fönstret och ser hur regndropparna glider nedåt, som tårar på ett ansikte. Jag leker med tanken på att inte sätta upp ljusslingorna i år. Ja, inte för att det är jag som brukar sätta upp dem, det är ju min man Thomas som gör det. Jag orkar inte bry mig om dem, julstädningen eller pyntandet.
Jag vänder mig mot bordet och möter ingens blick. Emma tittar ner i sin mobil hon med. Hon ler och jag är säker på att hon tittar någon på film med söta hundvalpar. Eller kattungar. Eller kanske björnungar.
Och här sitter jag. Utan lust att ta upp mobilen. Utan lust att vara med på mötet. Utan att vilja prata med någon människa. Nej, helst av allt skulle jag vilja vara en av Emmas björnungar, och få krypa ner i en varm håla och sova ända fram till våren.

– Det är så härligt att få stå här och visa allt fantastiskt som kommer att hända nästa år! säger Liza och trycker fram den första power point-bilden.
Emma lägger ner mobiltelefonen. Inte Lasse. Det gör han sällan, men han tittar i alla fall tillfälligt upp på Liza.
– Jag vill börja med en tillbakablick på det sjukt framgångsrika år som vi snart lämnar, fortsätter Liza. Vi har haft fler besökare än någonsin och det är tack vare er som det blivit möjligt. Ni är helt awesome! Nu ger vi oss själva en applåd!
Lasse tjoar högt, men får inte till applåden riktigt med telefonen i handen. Jag applåderar avmätt. Liza ler brett.

Jag tittar ut genom fönstret och försöker se ut som om jag lyssnar. På andra sidan gatan lyser adventsljusstakar och stjärnor i de flesta fönster. Jag önskar att det kunde vara pyntat i vårt hus också. Jag önskar att jag hade kraft att ta tag i det. Men i år är det inte som vanligt och lusten sviker mig i lika stor utsträckning som orken. Jag önskar att någon kunde hjälpa mig. Bara nu i år, bara denna enda gång. Ovilligt vänder jag mig mot duken där power point-bilderna visas. Liza gestikulerar framför diagrammen.

Så drar jag drar hastigt in luft, det visslar till i halsen på mig. Jag stelnar till och tar tag i armstöden på stolen, som om jag faktiskt inte kan tro vad jag ser. Och det kan jag inte heller.
Rakt framför mig, precis vid dörren, står han. En man klädd i en grå stickad tröja och svarta jeans. Han är bara en dryg meter lång, men jag ser direkt att han inte är ett barn. Det är något med hållningen, som om han ägde världen. Och skägget. Ja, givetvis har det också med det svarta, gråsprängda skägget att göra.
Hans ögon glittrar djupblåa och hans leende är varmt och innerligt. Han blinkar till mig med ena ögat och ger mig en nick. Jag vrålstirrar på honom. Vem är det här? Vad gör han i vårt konferensrum?

– Ahg! säger jag ofrivilligt.
Mitt i Lizas genomgång av våra besökssiffror. De andra vänder sig mot mig. Ja, inte Lasse förstås.
– Sa du något, Tina? säger Liza.
– Ja, alltså … stammar jag fram, samtidigt som min blick går mellan mannen och mina kollegor.
Emma vänder sig om för att titta mot dörren. Sedan ser hon på mig med bekymrade rynkor i pannan.
– Mår du inte bra, eller? säger hon med samma röst som hon hade använt om hon hade talat till en av sina hundvalpar.
Mannen vid dörren skrockar. Axlarna hoppar innanför tröjan och jag bara väntar på att de andra ska säga något om honom.
– Ja men … säger jag. Ser ni inte …?
Jag gör en gest mot dörren. Alla tittar mot dörren, men vänder sig snabbt om till mig igen.
En rysning far genom mig när jag inser att de inte ser honom. De har ingen aning om att vi inte är ensamma i konferensrummet.
Hans skratt har blivit högre. Det fyller hela rummet och hela mitt huvud. Håller jag på att bli galen?
– Du ser inte ut att må riktigt bra, säger Liza. Du behöver kanske ta en paus.
Jag tittar från Liza till mannen och tillbaka igen.
– Visst, får jag fram, samtidigt som jag fäller ner locket på min dator och reser mig så snabbt att stolen ramlar.
Jag måste ta mig till mitt skrivbord, så jag tränger mig förbi den mannen och praktiskt taget kastar mig ut genom dörren. En doft av nybakta pepparkakor fyller min näsa och en aning av värme strålar genom mitt byxben, precis där jag snuddar vid hans arm.

När jag kommer fram till skrivbordet andas jag tungt. Tacksamt sjunker jag ner på skrivbordsstolen. Nu har det hänt. Jag har jobbat så mycket att jag blivit knäpp. Eller sjuk. Har jag inte läst någonstans att man kan få hallucinationer under en stroke? Eller var det en hjärtinfarkt? Det är kört för mig!
Med slutna ögon andas jag så lugnt jag kan. In. Ut. In. Om jag bara kunde ringa Thomas och be honom komma och hämta mig. Men han är på tjänsteresa i två dagar, kommer hem först i morgon kväll.

När jag öppnar ögonen blir jag yr. Världen vänds liksom upp och ner och jag med den. Nej, det är definitivt något allvarligt fel på mig. Jag fumlar i väskan och får upp en fickspegel. Visst ska man testa att le om man tror att man har fått en stroke? Om ena mungipan hänger ner ska man åka direkt till sjukhuset. Det läste jag bestämt i en artikel någonstans.

Jag håller upp spegeln och ler. Båda mungiporna pekar uppåt, även om mitt ansikte ser mer förskräckt än glädjefyllt ut. Jag testar igen.
– Fasligt vackert leende, säger en mörk röst.
Och där, precis bakom Emmas skrivbord, står han. Igen. Mannen. Hans ögon glittrar mot mig. Det är något bekant över honom, men jag kan inte sätta fingret på vad.
– Vem är du? slänger jag ur mig.
– Viktigare är frågan varför jag är här, säger mannen.
Jag håller fortfarande i min handväska och tänker att det klokaste jag kan göra nog är att ta mig hem så snart som möjligt. Jobbet känns inte som en hälsosam plats just nu. Hallucinationer ska man helst av allt fly från.
– Visst, om du säger det, säger jag och reser mig för att gå mot dörren.
– Jag är här för att du behöver hjälp, säger mannen.
Utan att jag kan hjälpa det frustar jag till. Män, alltså. De är bara så självgoda. Ja, alltså inte alla. Men en hel del av dem.
– Visst, säger jag igen och drar på mig kappan.
Mannen är framme vid min sida så snabbt att jag inte hinner reagera. Hans hand sluter sig om min underarm.
– Du behöver lyssna på mig, säger han.

Jag får inte fram ett ljud. Handen som håller fast mig är så varm att den nästan bränns. Jag stirrar ner på den och förväntar mig nästan att få se rök som stiger upp från min arm. Hettan sprids vidare i kroppen och hela jag fylls av känslan att vara nära en eld.
– Jag har kommit för att hjälpa dig, säger mannen. Hans ögon blickar allvarligt in i mina och mitt i det djupblåa glimmar små skärvor av guld. Jag kan faktiskt nästan svära på att guldet rör sig i hans ögon, att det seglar runt i det blåa. Aldrig förr har jag sett någon med sådana ögon.
Det är något med den där blicken som får mig att ta ett djupt andetag. Och genast känner jag hur min kropp slappnar av.
– Vill du ta en kopp kaffe? frågar jag honom.
Mannen ler brett. Han verkar betydligt mindre förvånad över mina ord än vad jag är själv.
Jag klottrar ner några meningar på en post-it och sätter den på Lizas skrivbord. Sedan lämnar jag jobbet. Inom mig tjuter en röst att jag har förlorat förståndet. Men det känns inte så. Nej, det känns faktiskt inte alls så.

Så kommer det sig att jag mitt under arbetstid den här gråa decemberdagen sitter på caféet längre ner på gatan och dricker latte med kanelsmak med en man som inte når ner till golvet.
– Vill du berätta? frågar mannen.
Jag känner inte igen hans dialekt. Kanske kommer han från ett annat land, där man talar sådär sjungande?
– Finns väl inte så mycket att säga utom att jag har jobbat lite för mycket nu i höst, säger jag.
Mannen tittar uppfordrande på mig, Jag får intrycket av att han hade väntat sig mer av mig. Så sträcker han sig fram och snuddar min ena hand med sin. Återigen känner jag den elden som drar genom min kropp.
– Jo, men så här är det, säger jag.
Och sedan, utan att jag fattar vad jag egentligen gör, strömmar hela hösten ur mig. Den där dagen i september när vi vinkade av Oliver på flygplatsen. Han var så ivrig att få komma iväg, så pigg på att uppleva hela den värld som han och en kompis ska resa runt i under ett halvår. Nu är han långt borta i Asien och inte bara hans rum utan hela radhuset ekar tomt. Visst gläder jag mig åt hans meddelanden och berättelser om allt han får uppleva, men han försvann så hastigt ur våra liv. Studenten i våras och så nu … tomheten. En tung filt vilar över mig och gör att allt känns meningslöst. Jag har varit tyst så länge och knappt pratat med någon. Inte om något viktigt i alla fall. Men nu finns det ingen hejd på orden, som kommer i en strid ström. Vi fyller på kaffe båda två.

När jag är klar sitter jag tyst. Jag vrider servetten mellan fingrarna.
– Jag förstår, säger mannen. Och jag kan hjälpa dig.
– Oliver ska fira jul i Australien, säger jag. Så du kan inget göra.
– Inte åt det, säger han. Men åt allt annat.
Jag gör en grimas. Det är i alla fall inget fel på hans självförtroende.
– Ge mig en chans, säger han med lägre röst.
Än en gång ser jag de där skärvorna av guld i hans ögon, de är sol och himmel samtidigt.
Och än en gång gör jag något som jag aldrig skulle ha gjort annars.
– Om du inte har något för dig i kväll kan du väl komma hem och äta middag, säger jag.
– Gärna, säger han. Jag heter Nico förresten.
– Jag heter Tina.
– Jag vet.

När vi strax därefter går ut från caféet ser jag mig omkring. Vi möter en man med en tjock tax. En kvinna med blått hår. Två tjejer som håller varandra i händerna och pratar med huvudena tätt ihop. Ingen tittar på oss. Inte så mycket som sneglar.
Jag misstänker starkt att om de gjorde det skulle de bara se en sliten, medelålders kvinna. Utan sällskap.
– Du, Nico, säger jag. Det verkar precis som om folk inte ser dig.
Han rycker på axlarna.
– Så kan det vara när man är annorlunda.
Vi går tysta genom vår lilla stad och kommer fram till. Fönstren i vårt hus är mörka hål till skillnad från grannarnas fönster, där både adventsljusstakar och stjärnor glimmar.

– Hmm, här är lite att fixa, muttrar Nico och betraktar den dunkla trädgården där ljusslingorna lyser med enbart sin frånvaro. Var har du ljusslingorna?
– De är i förrådet någonstans, säger jag. Det är alltid Thomas som sätter upp dem, men han har inte hunnit i år.
Det slår mig plötsligt att det kanske inte bara handlar om tid. Kanske är det så att det inte bara är jag som är trött. Thomas har ju inte heller gjort det som han brukar göra i advent.
– Jag fixar det direkt, säger Nico. Så kan du laga mat.
Jag vet inte varför jag inte protesterar, jag har ju verkligen inte för varna att bjuda hem folk och låta dem jobba för maten. Jag förstår inte varför jag så villigt öppnar förrådet och lyfter ner kartongen med utomhusbelysningen till Nico.
– Trappstegen står här, säger jag och pekar.
– Fint, då klarar jag mig, säger Nico och lyfter upp lådan som om den inte vägde en bråkdel av den vikt som jag precis har känt.

Jag går in i köket. I kylen finns alla ingredienser till min paradrätt, en pasta med grönsaker. Jag kikar ut genom fönstret några gånger under tiden jag hackar löken, squashen och champinjonerna. Nico går fram och tillbaka, drar ljusslingor över buskar och staket.

När såsen med de många ingredienserna puttrar på spisen och bordet är dukat tvekar jag med ett vinglas i handen. Jag brukar inte dricka vin en vanlig torsdag. Men å andra sidan känns det här inte som en vanlig dag, så jag sätter bestämt ner två glas på bordet och hämtar fram en flaska vitt vin ur förrådet. Sedan gläntar jag på ytterdörren, fast jag förstår att arbetet med ljusslingorna inte kan vara färdigt än. Det brukar ta Thomas minst en halv dag att få allt på plats och då vet han ju vilken ljusslinga som passar var.

Men precis när jag sticker ut huvudet genom dörren blinkar det till och vår mörka lilla trädgård badar i ljus. Jag får snabbt på mig ett par skor och går ut. Ljus glittrar från buskar och staket, ungefär som vanligt. Men också taket är fullt av lampor, rad på rad. Och mängder av pyttesmå juleljus, sådana som jag tycker bäst om, är lindade kring äppelträdet, från stammen och ut i alla grenar. Blicken går från ljus till ljus och så till Nico.
– Det är fantastiskt, säger jag, väl medveten om att orden inte med rätta beskriver det jag har framför mig.
– Sannerligen, svarar han och sträcker stolt på sig.
– Men hur … börjar jag.
Nico ler brett.
– Jag är proffs, säger han och drar med ena handen över skägget. Är maten klar nu?

Nico tar för sig flera gånger av maten. Vinet verkar han också tycka om. Han smaskar förnöjt och låter blicken glida över våra gråa väggar.
– Kan behövas lite julstämning här också, säger han.
– Ja, det kanske du har rätt i, svara jag undvikande och tar ännu en klunk vin.
– Men först vill jag höra mer om dig, säger han och guldet i hans ögon virvlar runt i det blåa.
Jag tittar bort. Det är verkligen distraherande, det där i hans ögon.
– Finns inte så mycket att säga.
– Det tror jag inte på. Hans röst är bestämd och ännu mer sjungande än innan.
– Så är det i alla fall, svara jag. För vad ska jag berätta om? Om mitt jobb på biblioteket som ger mig lust att gäspa? Om mig och Thomas som varit tillsammans sedan vi var tjugofem, men som nu har förlorat både oss själva och varandra samtidigt som Oliver flyttade hemifrån? Om min mamma som bor på ett äldreboende med tilltagande demens? Om vännerna som alltid pratar om köksrenoveringar, nästa semesterresa och märkesreor?
Han hasar ner från stolen och går ut i hallen.
– Jag tog med lite efterrätt, säger han när han kommer tillbaka. I ena handen håller han en bågnande brun papperspåse.
Jag rynkar pannan.
– Men … säger jag.
– Inga men, skrockar han. Inte behöver du hålla igen.
Jag betraktar honom tyst. Visserligen var det precis vad jag tänkte. Vad det än är i påsen så kommer det säkert inte att ha en positiv effekt på mina trivselkilon runt midjan. Men det är inte bara det. För var kommer påsen från? Jag hade kunnat svära på att han inte hade den med sig när vi gick från mitt jobb. Eller på caféet. Eller när vi kom hem till mig.
– Ta fram skedar och assietter så sätter vi oss i soffan, föreslår han. Jag tänder lite ljus så länge.
Han försvinner in i vardagsrummet och jag hör honom gnola för sig själv. Det låter som ”Stilla natt”.

Förundrad plockar jag fram den ena läckerheten efter den andra ur påsen. En burk ris à la malta och en sylt på röda bär som ser exklusiv ut. Två stora bitar saffranskladdkaka, dekorerade med vispad grädde och färska hallon. Ett halvt dussin clementiner. En påse med marsipankonfekt. En ask med handgjorda chokladpraliner.
Det vattnas i munnen på mig, men jag tänker att jag ska hålla mig till en eller två clementiner och en liten smakbit av chokladen.
– Jag vill ha mitt kaffe riktigt starkt, ropar Nico inifrån vardagsrummet.
Jag lägger till ett extra mått kaffebönor och sätter igång kaffebryggaren. Sedan dukar jag en bricka med alla godsakerna och bär in den till soffan.

När jag kommer in i vardagsrummet stannar jag förvånad till. Benen känns mjuka och jag vill helst sätta mig ner på en gång.
– Och den här tar jag, säger Nico och tar brickan från mig innan det hinner hända en olycka.
Jag känner knappt igen vardagsrummet. Det är fullt av levande ljus, som gnistrar och glimmar värre än i Netflix egenproducerade julfilmer. På soffbordet står en grupp vita blockljus, i fönstren speglar sig smala ljus i höga ljusstakar i rutorna och mörkret utanför. Det är ljus överallt, många fler än jag visste att vi hade här inne.
– Jag tog några från matrummet också, säger Nico och ler snett. Jag hittar bättre än du tror.
Han sätter brickan på bordet och klappar inbjudande på soffan. Där lyser den tjocka röda filten som jag köpte för att ha till jul för många år sedan, men som jag glömt att ta fram i år. Han måste ha hittat den i lådan med adventssakerna, som stått oöppnad i ett hörn i flera veckor. Nu är lådan öppen och jag ser att han också har satt upp en adventsstjärna i ena fönstret.
Jag öppnar munnen för att fråga hur han lyckades få upp den, jag brukar stå på en stol och når då bara nätt och jämnt. Och han är ju definitivt kortare än vad jag är. Men något får mig att låta bli och istället kryper jag upp i mitt hörn i soffan och sveper filten om benen. Julstämningen som de levande ljusen lockar fram sipprar sakta in i mig och jag suckar ofrivilligt.

– Du vet att kladdkaka löser de flesta problem, säger Nico och sätter sig i motsatt hörn av soffan.
– Utom problemet när det inte går att knäppa byxorna, svarar jag och snörper på munnen.
– Ibland vet man inte att någon är bra för en förrän efteråt. Du kan väl i alla fall smaka en liten bit?
Utan att vänta på mitt svar lägger han upp en upp en smal bit av den intensivt gula kakan på en assiett och räcker mig den. Sedan serverar han sig själv.
Jag lyfter skeden till munnen och smakar. Gommen vibrerar av saffran och vit choklad och hallonets syrlighet exploderar mot min tunga. Jag vet direkt att jag inte kommer att kunna nöja mig med den lilla biten. Jag vill ha hela min bit.
Varje godsak som jag smakar är godare än något jag tidigare ätit. Alla tankar på att hålla igen flyger all världens väg.  Nico betraktar mig uppmärksamt och ler åt mina kvävda utrop när smakerna på något sätt sprids ut i kroppen, får huvudet att kännas lätt och drömmande och benen att slappna av under filten.  Någonstans mellan ris à la maltan och chokladen hämtar han kaffet och sörplar sedan högljutt i sig det.

När jag satt i mig två överjordiskt goda praliner börjar jag prata. Jag vet egentligen varför, för jag brukar sällan tala om mig själv. Men nu känner jag för det. Och jag vill dessutom prata om julen. Jag berättar om hur jularna var när jag var liten. Om den bästa julklappen jag någonsin fått, ett par blåa skidor. Jag berättar om hur hela familjen åkte och högg gran tillsammans och om hur jag när Oliver föddes insisterade på att vi skulle göra samma sak. Jag går från mina första minnen till den unga mammans jular och vidare till den medelålders kvinnan jag är nu.

Nico lyssnar uppmärksamt och flikar in frågor både här och där. Jag avbryter mig själv flera gånger och vill höra om hans minnen från jular som gått, men med en gest avfärdar han mig och ställer en fråga som gör att jag berättar mer istället. Vissa saker som jag talar om hade jag glömt bort sedan länge. De har varit lika begravda som det där gamla söndriga pyntet till granen som ligger längst ner i lådan och aldrig kommer upp, men Nicos frågor får dem att vakna till liv igen.

Och under tiden jag pratar väcks en önskan att fira jul ändå.

Jag vill besöka min mamma på boendet och även om hon inte längre känner igen mig vet jag att hon kommer att glädjas över en stor korg med hyacinter, hennes absoluta favoritblomma. Jag vill äta julmiddag med Thomas och även om Oliver inte sitter på sin plats vid matbordet kan vi skypa med honom och vi få se hur han firar jul på andra sidan av jordklotet. Jag vill till och med bjuda hem mina väninnor till den där fjärde advent-glöggen som vi brukade ha förr om åren, innan ytan blev viktigare än djupet i våra diskussioner.

Så tar orden slut och Nico lutar sig fram och klappar mig på ena benet. Hans beröring är ångande varm och en loj hetta sprids från benen och vidare uppåt i mig. Han betraktar mig noga och i hans ögon dansar guldet runt i det blåa.
– Ibland är det bra att prata, säger han lågmält. Och att be om hjälp.
Jag nickar.
Plötsligt är jag tröttare än jag någonsin varit förr. Jag vet inte vad klockan är, kanske har jag pratat så mycket att det blivit hemskt sent. Eller kanske är det något med den märkliga decembertorsdagen som tar ut sin rätt. Jag kämpar med att hålla ögonen öppna, men mina ögonlock är övermäktigt tunga.
– Jag vill höra om dina jular också, säger jag och förvånas över att ljudet som kommer ur min mun mest av allt liknar en gäspning.
– Det får bli en annan gång, skrockar Nico.
Jag tänker att jag måste vara en god värdinna och tacka honom för ikväll för att sedan följa honom till dörren.
Men jag orkar inte.
Och fast jag vet att jag inte borde somna på soffan med en främmande man i huset och tända ljus överallt är det precis vad jag gör. En snabb tanke drar genom huvudet. Kan det här vara partydroger? Jag har minsann hört talas om dem, men jag visste inte att det kunde finnas i desserter. Om det nu är det som hänt.
Men innerst inne vet jag att det inte är droger det handlar om. Och det är ingen främmande man i huset, utan någon som jag på sätt och vis har känt under många, många år och som aldrig skulle skada mig på något sätt. Tvärtom vill han mig väl och han har dessutom sett efter mig och de mina sedan vi flyttade in i radhuset.
Så jag somnar. Bara så där.

Och det sista som jag ser är blänket av adventsstjärnan i fönstret. Och blå ögon med gyllene stråk, så nära mig att jag förstår att Nico stoppar filten om mig. Jag ser att de ler.
– Tack Nico, viskar jag.

När jag vaknar silar decemberljuset in genom de stora fönsterna i vardagsrummet. Gårdagens gråa väder har bytts ut mot en rosaskimrande gryning och jag anar rimfrost i buskarna bredvid uteplatsen. Jag sträcker på mig under den röda filten, mer avslappnad och på bättre humör än vad jag varit på länge.
För ett ögonblick minns jag inget av gårdagen. Men så kommer allt tillbaka och jag sätter mig hastigt upp. Och ser mig misstroget omkring.
Vardagsrummet är förvandlat.
Jag tar flera djupa andetag, som om syre skulle kunna hjälpa mig att förstå det jag ser.
Rummet har bytt gestalt och blivit till en veritabel juldröm. Adventsljusstakarna är uppsatta och glimmar stämningsfullt, i fönsterkarmarna prålar flera amaryllisar och i ena hörnet står en ståtlig gran pyntad med vårt kära gamla pynt, där juldekorationer köpta på resor hänger bredvid Olivers skapelser från lågstadiet. I fåtöljerna pryder röda kuddar sin plats och bredvid teven står den största julstjärna jag någonsin sett.

Jag reser mig från soffan och går försiktigt mot köket. Där sprider ett enormt pepparkakshus en förförisk doft av kryddor och smält socker och på det stora fatet är apelsiner och clementiner upplagda till en pyramid. Adventsljusstakar och adventsstjärnor lyser i fönster som märkligt nog ser putsade ut. Den röda trasmattan vilar på ett nyskrubbat golv och bakom ugnens glänsande lucka skymtar något som ser misstänkt likt frukt- och nötbrödet som jag alltid bakar till jul. Tiduret visar att det är 15 minuters gräddningstid kvar.
Jag förväntar mig inte att få se Nico. Tvärtom vet jag att han inte kommer att visa sig för mig igen. Men jag känner hans närvaro, som så många gånger förr.

Resten av huset har genomgått samma förvandling. I sängarna är det nybäddat med de rutiga lakanen, som jag tycker om att vakna mellan i juletid. Hyacinter med löken dold av ett täcke fluffig mossa samsas med ljuslyktor och tomtar på bord och i hyllor. I badrummen luktar det rent och mjuka röda handdukar lyser ikapp med badrumsmattor i samma färg.
I arbetsrummet ligger en lista på skrivbordet. Där står namnen på dem jag brukar köpa julklappar till. Bredvid varje namn står de saker som jag hade tänkt beställa på black Friday, men som jag ännu inte har orkat klicka hem. Jag fnyser lite åt mig själv. Har jag varit så trött att jag inte ens minns att jag har skrivit den här listan?

Dörren till garderoben har glidit upp, så jag trycker till den för att stänga den. Men något tar emot och jag öppnar den istället. Där inne står kartong på kartong. Adlibris, CDON, Stadium. Jag gläntar på locket på den översta kartongen. Sedan tittar jag ner i nästa. Och nästa. Där ligger de, alla sakerna från min lista. Redo att slås in i presentpapper.
Mina ben darrar när jag går ner för trappan. Är det här möjligt? Det susar i öronen och jag känner att jag behöver sätta mig en stund.
Jag stapplar ut i köket, häller upp ett glas vatten från kökskranen och slår mig ner vid köksbordet.
– Vad är det här? säger jag högt till mig själv när jag tagit några djupa klunkar.
Då ser jag det.
Ett papper med sirlig skrivstil. Med viss möda läser jag de vackra bokstäverna.

Kära Tina,
Ibland måste man be om hjälp.
Ha en riktigt god jul och glöm inte att prata!
Hjärtliga julhälsningar,
Nico
PS: I kylen finns lite mer av kladdkakan som du tyckte så mycket om.

Jag reser mig och går fram till kylen. När jag öppnar den ser jag att den är full av julmat, allt från sillen som Thomas är så förtjust i till julosten som jag äter ända fram till trettonhelgen. Längst upp står en stor vit kartong med saffranskladdkaka.

Plötsligt känner jag mig fylld av energi. Om jag skyndar mig hinner jag med en rask morgonpromenad innan det är dags att gå till jobb. Och ikväll kommer Thomas hem. Då ska vi äta saffranskladdkaka och prata med varandra. Och snart är det jul.

Julnovell 2018 – Julkänslan

– Se upp, ropade jag och kastade mig framåt för att rädda tomten från att ofrånkomligt krossas mot golvet.
– Oj då, sa damen som uppenbarligen inte hade någon som helst kontroll på vare sig sin långa kappa eller den väl tilltagna handväskan.
– Värst vad det var trångt här, sa hennes väninna och snörpte på munnen.

Jag log med stängd mun. Bakom läpparna gnisslade jag tänder. Det var väl klart att man inte kunde klampa på hur som helst i en presentaffär. De flesta förstod det. Vanligtvis i alla fall. När julen kom verkade de flesta vanliga regler vara satta ur spel. Julhandeln och den tillhörande stressen tog inte fram det bästa hos mina kunder. Inte hos mig heller.

– Är det här priset? sa damens väninna.
– Ja, den kostar 295 kronor, sa jag.
– Ojdå, sa damen med de vidlyftiga rörelserna och bytte en blick med sin väninna. Men vad är det för material då?
En halvtimme senare hade jag förevisat varor och pratat tills munnen blev torr. Allt för att sälja två ljuskoppar för en knapp hundralapp.
– Kom gärna tillbaka, sa jag och log när mina kunder lämnade affären.

Tillvaron som innehavare av en kombinerad presentaffär och bokhandel i vår inte speciellt stora stad var allt annat än lukrativ. Jag var beroende av varje kund – och av att de spred ryktet om den utmärkta service de fått av mig vidare, så att fler kunder hittade hit. Och kom tillbaka, igen och igen.

Det var ingen lätt uppgift. Och nu i juletid var allt svårare än vanligt för mig.
Visst ökade omsättningen märkbart under julmånaden och visst pinglade klockan vid dörren för fler kunder. Men samtidigt var det årets tuffaste tid.

Ute föll snön slasktung. Jag skulle få svabba golvet i kväll igen. Jag suckade och sneglade på klockan. Bara en halvtimme kvar till stängningsdags.

Jag tittade ut över det lilla torget. Folk skyndade fram mellan snöflingorna, släpade på kassar med paket. Om bara fler kunde titta in till mig och handla. Om bara kassan kunde visa på en högre summa vid dagens slut.

När jag äntligen kom hem och satte in en djupfryst rätt i mikron var kroppen lika trött som mitt huvud. Jag orkade inget annat än att krypa upp i soffhörnet och klicka runt bland Netflix filmer och teveserier. Alla de julfilmer som dök upp i listan under den här tiden på året klickade jag mig dock snabbt förbi. Jag tänkte aldrig mer se en julfilm. Om jag inte hade varit beroende av att sälja juldekorationer och julklappar hade jag helst hoppat över allt som hade med julen att göra.

Lite senare syntes mammas nummer i telefonen och jag funderade på att låtsas att jag stod i duschen.
– Hej gumman, kvittrade hon när jag ändå svarade. Hur har du det på jobbet?
– Det går väl bra, svarade jag.
Som alltid visste mamma vad svaret egentligen betydde.
– Men du måste rycka upp dig. Hon skulle inte ha velat att du gick omkring så här.
Jag hade hört samma sak i månader nu. Men när man varit med om det tuffaste året någonsin var det svårt att ta till sig de goda råd som både nära och kära och vilt främmande människor gärna delade med sig av. Det är dags att gå vidare. Hon skulle vilja att du gjorde si eller så.

Precis före jul förra året hade Mia, min käraste vän och affärspartner, gått hemåt i ett snöfall efter att vi som vanligt stängt affären och tagit en kopp te tillsammans. Hon såg nog aldrig bussen som träffade henne. Busschauffören sa i alla fall att han inte såg henne. I flera veckor sprang jag mellan butiken och hennes säng på sjukhuset. Men istället för att vakna upp ur medvetslösheten som alla hade trott att hon skulle göra försvann hon en dimmig januaridag från mig för att aldrig komma tillbaka.

Och jag stannade kvar i dimman i många månader. Plötsligt var jag tvungen att lära mig vad jag skulle beställa för saker till affären, något som Mia alltid hade skött med ofelbar hand. Hon hade vetat precis vad kunderna ville ha och hade valt ut de vackraste tingen och de mest intressanta böckerna. Jag, som var mycket bättre på att balansera siffror och på att möta kunder, gjorde felköp på felköp och fick rea ut både kokböcker och påskkycklingar.

– Jag gör så gott jag kan, sa jag till mamma.
Och det var vad jag gjorde. Vecka efter vecka. Men det räckte inte längre. Om inte ett under inträffade skulle jag få stänga butiken för gott i början av det nya året.
– Jag skulle gärna komma och hjälpa dig, sa mamma. Men …
– Jag vet, suckade jag.
Inte kunde jag begära att hon skulle kasta sig tvärs över halva landet för att stötta mig. Hon hade hjälpt mig tillräckligt i början av året. Nej, på något sätt måste jag klara mig själv.
Även om det snart var jul och även om årsdagen av Mias olycka närmade sig. Även om det enda jag ville göra var att lägga mig i sängen och dra täcket över huvudet.

Nästa dag skänkte jag flera presentkort till Centrumföreningens stora jullotteri. Mia hade varit den av oss som var bäst på marknadsföring och utan henne fick jag prova mig fram.
Kassörens nöjda leende när jag räckte över presentkorten gjorde mig tveksam, men då var det för sent för mig att ändra mig. Jag hade nog skänkt för mycket. Men jag behövde all reklam jag kunde få.

När det närmade sig stängningsdags slog jag ut kassan och såg att den summa som jag hade fått in under dagen nätt och jämnt täckte kostnaden som jag hade haft för presentkorten. Förtjänsten var inte bara obefintlig idag, utan de flesta dagar.
I nästa sekund pinglade klockan vid dörren till. Jag tittade upp och in i den tomma affären kom en tjej i tonåren, blek och med stripigt hår. Axlarna kutade under den bylsiga jackan och jeansen var trasiga på knäna. Hon viskade fram en svag hälsning och gick genast fram till bordet med pappersstjärnor.
– Hej, sa jag. Kan jag hjälpa till med något?
– Nej, jag bara tittar, mumlade hon och fingrade på stjärnorna.
– Bara säg till om det är något, sa jag och böjde mig över de små figurerna på disken. De skulle monteras innan jag hängde upp dem i taket, men mina fingrar kändes hopplöst stora och mina ögon alldeles för trötta. Jag lutade mig fram ändå och försökte tvinga sidenbanden genom de små ringarna.

Efter en stund hörde jag tjejens röst. Det var något speciellt med den, den var melodisk och märkligt lik julens silverklockor.
– Jag kan hjälpa dig, sa hon.
– Tack, vad snällt, men det här ordnar jag själv, svarade jag i det närmaste automatiskt.
Utan att bry sig om mitt svar tog hon med flinka fingrar upp ett sidenband, förde det genom öglan och knöt ihop det. På bara några sekunder hade hon gjort något som skulle ha tagit mig flera minuter och inte sett hälften så bra ut. Hon tog genast upp nästa figur och trädde i ett nytt sidenband.
Jag kunde inte slita blicken från hennes fingrar. De var smala, med nedbitna naglar och fnasig hud. Ändå visste de precis vad de gjorde.
– Jag är rätt bra på sådant här, sa hon.
När jag såg upp på hennes ansikte lekte ett leende i hennes ögon. Värmen i dem var påtaglig och jag fick för mig att jag hos henne såg klokheten hos någon som var mångdubbelt så gammal.
– Tack, sa jag och fann inte fler ord. Jag, som annars visste precis hur jag skulle prata med alla som kom in i min affär.

Under tystnad fäste vi sidenbanden tillsammans. Vi blev klara på en bråkdel av den tid som det skulle ha tagit mig att få dem färdiga. Jag gav flickan ett tacksamt leende och började hänga upp figurerna. Hon räckte dem till mig en efter en, i precis lagom fart.
– Jag kan komma och hjälpa dig i morgon, sa flickan försiktigt, som om hon var rädd för vad jag skulle svara.
– Jag skulle gärna ge dig jobb, sa jag och stannade upp i min rörelse. Men jag har inte råd med någon anställd, jag har fullt upp med att få affären att gå runt som det är.
– Fast du behöver inte betala mig, svarade hon och strök bort luggen som hängde ner över den ena finniga kinden.
– Ja, men du går väl i skolan …, började jag när hon avbröt mig.
– Jag har inte fler lektioner innan jul, sa hon. Och jag vill väldigt gärna hjälpa dig.
Jag vet att jag borde ha tackat nej i den stunden. Det verkade konstigt att skolan skulle stänga när det var två veckor kvar till jul och jag var ganska säker på att den här lite tilltufsade tjejen borde vara någon annanstans än i min butik. Men jag såg henne i ögonen och fastnade i den varma glöd som brann längst inne. Där fanns något som jag inte kunde tacka nej till, något som jag förtvivlat behövde och längtade efter. Något som jag inte ens kunde sätta namnet på.
– Okej då, sa jag därför.
– Vad bra, sa hon med spröda silverklockor i rösten. Jag heter Eva.

Nästa dag var hon på plats redan innan jag öppnade. Jag gav henne arbetsuppgifter när hon bad om dem, men större delen av tiden sysselsatte hon sig själv. Hon hade en fallenhet för att exponera varor och under första dagen ändrade hon småsaker lite här och var, med ett överraskande resultat.

Jag, som var van vid att styra precis allt i butiken, blev förvånad av mig själv. Det kändes bra att låta Eva jobba på som hon ville och efter bara en liten stund slutade jag tala om för henne vad hon skulle göra. Det var lite grand som när Mia levde och vi arbetade sida vid sida.

Eva flyttade några böcker från en hylla till en annan, ordnade om ljusstakarna på ett bord och hängde upp fler stjärnor i skylten.
Jag höll ett vakande öga på henne medan jag hjälpte mina kunder och kunde konstatera att hennes ändringar gjorde att kunderna fick upp ögonen för varorna på ett annat sätt än tidigare.

Faktum var att min butik bara efter några få timmar kändes annorlunda. Lamporna lyste liksom klarare och mer inbjudande och jag konstaterade häpet att jag hade nästan dubbelt så många kunder på eftermiddagen jämfört med vad jag brukade ha.
– Du kan verkligen det här, sa jag till Eva.
Hon ryckte på axlarna.
– Det handlar bara om att locka fram julkänslan, sa hon.
Jag svarade inte. Jag hade satt upp mängder av små lampor i taket, köpt hem juldekorationer av allehanda slag och lät doftljus brinna hela dagen. Men jag visste att jag inte lyckades locka fram den stämning som krävdes, den julkänsla som Mia alltid hade varit så bra på. Julkänsla var inget jag behärskade längre.

Veckan gick och jag fann att jag allt oftare stod och betraktade Eva. Med sin tunna kropp tog hon ingen plats alls, hon svävade fram och ordnade allt som behövdes göras i butiken, rörde sig utan ansträngning från golvtvätt till lagning av pynt. Hennes stora tjocka tröja var som en osynlighetsmantel, för ingen verkade se henne och kunderna pratade aldrig med henne.

Ändå fanns det tillfällen när det formligen lyste om henne, när hon glittrade som julstjärnorna som hängde i skyltfönstret. Jag upptäckte snart att det hände varje gång ett barn kom in i butiken.

Själv hade jag inte mycket till övers för barn, speciellt inte i affären. De pillade på allt och välte ner saker, ibland så illa att de gick sönder. Helst hade jag sett till att de inte alls följde med de vuxna in, för min del hade de gärna fått vänta utanför.
Men med Eva var det tvärt om. Hon sken upp när ett barn kom in och konstigt nog hände samma sak med barnen. De drogs till varandra som magneter. Första gången förundrades jag över hur tillgivet barnet höll Eva i handen när hon ledde fram det till disken efter att mamman avslutat inköpen.

Andra gången var jag nyfiken och iakttog dem på avstånd. En flicka kom in med sin mamma. Eftermiddagen var sen och det syntes direkt att flickan var gnällig, säkert var hon både trött och hungrig.
– Jag letar efter en kokbok för en ungdom som precis har flyttat hemifrån, sa mamman till mig.
– Jag vill gå hem, kinkade flickan och ryckte i mammans ena hand.
– Vi ska bara ordna det här först, svarade mamman med julstressad blick.
Flickan drog in luft, förmodligen för protestera än mer högljutt. Men så såg jag att hennes intresse fångades av något annat och munnen stängdes sakta. Jag kastade en blick över axeln och där stod Eva som log blygt mot flickan och vinkade henne till sig.

Flickan följde med Eva till det lilla barnbordet med två stolar som jag hade ställt i en hörna. Flickan verkade tveka först när Eva bjöd henne att sitta ner, men snart satt de på var sin stol och pratade med varandra. Det som de diskuterade var så viktigt att ingen annan fick höra. Flickan höjde ena handen mot Evas öra och viskade något. Eva böjde sig fram och viskade tillbaka och sedan följde ett långt samtal.

Under tiden plockade jag fram böcker till mamman. Hon lyssnade med intresse när jag berättade om dem och bestämde sig till slut för att köpa inte bara en, utan tre kokböcker, och dessutom en sagobok till dottern. Jag slog in dem allihop i vackra paket och sneglade mot flickan för att vara säker på att hon inte såg boken som skulle bli hennes. Jag hade inte behövt oroa mig, för hon lyssnade med stora ögon på något som Eva berättade.
– Kom nu, sa mamman till flickan när jag lagt ner böckerna i en påse tillsammans med några paket ljus som mamman plockat på sig när hon väntade vid kassan.
Flickan skuttade genast fram till sin mamma, på mycket bättre humör än när de kom in i affären. Innan hon gick genom dörren vände hon sig mot Eva och vinkade med ett leende som gick från öra till öra.

Samma mönster upprepade sig gång efter gång. Eva verkade ha någon form av magisk inverkan på barnen. Samtidigt sålde jag mer än jag hade gjort tidigare. Försäljningssiffrorna tog ett hopp uppåt varje dag.
– Jag vill gärna betala för din hjälp, sa jag till Eva när vi stängde på lördagen.
Hon skakade bestämt på huvudet.
– Det var inte vad vi kom överens om, sa hon. Det är inte så en gåva funkar.
Jag förstod inte då vad hon menade, men jag kom mig inte för att protestera. Något i hennes röst fick mig att låta bli.

Veckan innan jul fyllde mig med förundran. Fler kunder än någonsin förr strömmade till min butik. Jag fick höra att vissa hade fått den rekommenderad och att andra bara gått förbi och tyckt att den såg så mysig ut att de valt att stanna till. Nästan alla gick därifrån med en påse full av inslagna paket.

Eva och jag jobbade hårt. Jag hjälpte kunder med tips på julklappar, tog betalt och slog in deras inköp och Eva plockade fram nya varor och såg till så att affären såg inbjudande ut. Varje dag ändrade hon i skyltfönstret och bytte plats på varor och varje dag gick jag förväntansfull till jobbet, spänd på vad den nya dagen skulle föra med sig.

Eva stannade kvar en stund efter stängningsdags varje kväll och städade. Samtidigt räknade jag samman dagskassan. Den blev bättre ju närmare vi kom jul och jag började tro att det faktiskt fanns en fortsättning för butiken efter jul.

Men så kom den, dagen som jag hade fruktat ett helt år. Den 23 december, dagen då Mia hade blivit påkörd. Med tungt hjärta gick jag till jobb.

Jag hade visserligen nämnt att jag nyligen förlorat min älskade vän och affärspartner för Eva, men jag hade inte sagt mer än så. Som vanligt verkade hon dock ha ett sjätte sinne för min sinnesstämning. Strax innan vi skulle öppna kom hon med en kopp te till mig. De långa ärmarna på hennes tröja föll fram över händerna när hon räckte fram den till mig.
– Jag tänkte att du behövde något varmt att dricka, sa hon.
Jag läppjade på den varma drycken. Teet smakade röda frukter och sol och fick mig att minnas mina testunder med Mia. Jag tittade ner i muggen, som om någon tröst fanns att söka där längst nere.
– Hon finns med dig och vill att du ska tänka på henne med glädje i jul, sa Eva.
Jag hajade till och lyfte blicken. I Evas ögon väntade värmande brasor och en vän att hålla i handen.
– Va? sa jag och kände hur en inte helt obehaglig yrsel smög sig på mig.
– Jag vet att det är jobbigt utan henne, sa Eva.
Jag nickade, vaggad av de klara klockorna som fyllde Evas röst.
– Vem är du egentligen? frågade jag.
– Jag är julens själ, sa Eva. Jag har kommit för att ge dig en gåva, för att visa dig att du kan klara av butiken själv.

Eva la en hand på min arm och jag kände hur jag uppfylldes av julens alla mysterier, hur värme, kärlek och saknad togs plats i mig, hur minnen från flydda jular och förhoppningar om kommande jular fann ro i mitt inre.

Och jag kände henne. Mia. Hennes skratt exploderade inom mig, jag visste att hon fanns helt nära.

Julkänslan fyllde mig, brusade stark som en kyrkorgel och viskande skör som ett luciatåg i annalkande.

Jag såg på Eva, på hennes hår som behövde klippas, hennes oformliga tröja och orena hy. Trots att hon såg så ung ut visste jag att hon hade funnits med väldigt länge, för om det berättade hennes ögon och hennes röst. Jag visste att hon var julen själv, att hon hade kommit för att hjälpa mig. Jag förstod att det var sista dagen vi skulle arbeta tillsammans, men jag var säker på att jag skulle bära julen inom mig i resten av mitt liv, på samma sätt som jag bar Mia med mig.

– Tack, viskade jag till Eva.
När hon reste sig upp för att öppna dörren för kunderna hörde jag det svaga ljudet av julens alla silverklockor.

Julnovell 2017 – I stallet

Så här långt i efterhand kan jag nästan inbilla mig att det inte hände. Jag lyckas ibland intala mig att det bara var en ung flickas fantasi. Men egentligen kan jag inte lura mig själv. Och speciellt inte vid den här tiden på året, när minnet av den där julaftonen hemsöker mig.
Det här hände sig precis när sjuttiotalet gick över i åttiotalet och jag var nio år gammal. Jag bodde på en gård vid skånska sydkusten och från mitt fönster kunde jag skymta havet som en tunn silverlinje vid horisonten. I stallet fanns hästar, grisar och en uppsjö musjagande katter i allsköns färger och storlekar. Det stora huset var uppdelat i två delar, i den ena bodde mormor och morfar, i den andra jag med min bror och mamma. Mina dagar var fyllda av en blandning av frisk luft och fri lek, mina kvällar svämmade över av berättelser, både sådana som jag läste och sådana som min mormor berättade om gamla tider.
Det var inte en helt vanlig barndom, ens på den tiden. Det här året som jag vill berätta om var det inte heller en vanlig jul. Men precis som varje år startade julförberedelserna redan i november, med slakten. Hela dagen stod mormor och mamma i källaren, som var råkall och därför perfekt för ändamålet. Varje liten del av grisen togs om hand: kotletter, skinka, söndagsstekar, fläsk, sylta, leverkorv och cognacsmedvurst.

Sedan följde storstädning, när alla skrymslen och vrår i huset gicks igenom med dammtrasa och skurborste. Mormor och mamma bankade noga mattor och soffor på altanen, putsade alla fönster, tvättade gardinerna, skrubbade golven och gjorde helt enkelt huset så fint det kunde bli. De gick igenom
huset ett rum i taget, så under vad som för mig som liten flicka kändes som flera veckors tid var alltid någon del av huset en potentiell dödsfälla med borstskaft, möbler på fel ställen och skurhinkar utplacerade som en märklig hinderbana.
Varje avklarat rum, varje ytterligare förberedelse, förde oss ett steg närmare julen. November övergick i december och mormor plockade fram halmstjärnorna och kyrkan som spelade Stilla natt. Vi tände det första ljuset i advent och åkte på julskyltning. Jag började tillverka julklappar av diverse material som jag kom över – tavlor, servetthållare, julprydnader.

Min bästa förberedelse inför julen var julbaket. Stora plåtburkar fylldes med pepparkakor och klenor, som mormor kokte i olja under köksfläkten. Och så favoriterna, mandelmusslorna som jag fick hjälpa till att göra genom att trycka ut degen i formarna. Ibland hamnade en liten smula i min mun och o, vad gott det var. Men aldrig mer än en smula. Degen skulle bli kakor, inte ätas upp.
Blommor kördes ut till grannarna, lutfisken lades i blöt, julbonader sattes upp på väggen, tomtarna plockades fram.
Och julen stod för dörren.
Vi klädde granen på lille julafton, som vanligt aldrig en dag tidigare. Då, när doften av gran blandade sig med doften av rent hus, då visste jag att den efterlängtade julen hade kommit. Min bror glittrade med ögonen mot mig. Jag glittrade tillbaka.
Sedan följde årets längsta dag. Från den hukande morgonen, när ljuset nästan inte lyckades jaga bort mörkret, till julaftonens höjdpunkt, när tomten bultade på dörren. Det var många minuter som skulle fyllas. Och vissa av dem kom att märka mig för livet.

Den här julen vaknade jag tidigt och gick över det kalla trägolvet ut i köket.
– Ska du följa med ut i stallet? frågade mamma.
– Såklart, jag ska önska alla djuren god jul, svarade jag.
– Ta på dig ordentligt, det är kallt ute, sa mamma.
Jag drog på mig byxor och tröja, stoppade noga ner byxbenen i strumporna. Kylan bet i kinderna när jag gick över gårdsplanen, men inne i stallet var det varmare. Den välbekanta doften av gödsel och varma djurkroppar slog emot mig, fick mig att tappa andan en kort sekund. Morfar hade redan utfordrat grisarna och var igång och gödslade.
– Får jag ge dem lite till? frågade jag.
– Ja, men bara en näve, sa han.
Jag tog en spann, fyllde den till hälften med gröpe och gick sedan längs raden av trynen.
– God jul, sa jag till var och en av grisarna och slängde in en handfull gröpe i krubban
Förtjusta grymtningar mötte mig och sedan besvikna fnysningar, när de insåg att den inte var en hel portion till. De små ögonen följde mig plirande med blicken och jag kastade till dem lite extra.
– Det är bra, sa morfar. Det är viktigt att vara snäll mot djuren. De ska också känna att det är jul.

Mormor kom med varm mjölk och mat till katterna. Varnande morrningar ackompanjerades av svansviftningar när de lät tänderna sjunka in i bitar av fett och svål från skinkan. Jag lät mig inte avskräckas, för jag visste ju att de inte var arga på riktigt, de ville bara se till att de fick de bästa godsakerna. I stället strök jag med handen över deras ryggar, en i taget, och viskade god jul.

Näst i tur stod hästarna. Havren var uppäten och mamma strödde ut ren halm i boxarna när jag kom in i häststallet.
– Kan jag hänga den här? frågade jag.
– Här blir bättre, sa mamma och hjälpte mig att sätta upp doftande granruskor vid varje box.
Sedan gick jag fram till var och en av hästarna. I en påse hade jag äpplen från trädgården, morötter och knäckebröd. Jag delade portionerna lika, så att alla fick precis lika mycket. Till och med Lill-Klas, shettisen som inte ens var hälften så stor som de stora hästarna, fick lika mycket. För rätt skulle vara rätt.
Jag sträckte fram min öppna hand till varje häst och de tog mjukt godiset från min handflata. När de tuggade blåste de varm luft över mig och jag översköljdes av en doft av äpplen.
– Nu är det dags för vår frukost, sa mamma.
Jag vände mig om och såg ut över stallet. Hästarna tuggade på sitt hö, käkarna malde vilsamt. En katt satt och slickade sig på en halmbal. En kull smågrisar diade sin mamma. Julens frid hade hittat till stallet. Det var i alla fall vad jag trodde då.

Resten av dagen sniglade sig fram. Jag åt frukost och fick en jultidning med hästar som skulle hålla mig sysselsatt under dagen. Den blev slutläst alltför fort och tiden fram till kvällen var fortfarande
evighetslång.
– Sluta bråka med din bror, sa min mamma.
– Det är han som bråkar med mig, svarade jag.
Vi åt middag tillsammans med mormor och morfar. På den här tiden åts middagen fortfarande mitt på dagen, när den bleka vintersolen stod som högst, ja det var helt enkelt den måltid vi idag skulle ha kallat lunch. Mormor dukade fram den ena sillrätten efter den andra och så en liten eftergift till mig och min-ännu-inte sillätande bror: köttbullar och prinskorvar.
Juleljusen brann på bordet och jag mumsade i mig inte mindre än tre mandelmusslor med sylt och grädde till efterrätt.
– Åh vad det ska bli gott med lutfisk i kväll, sa mormor trots den rejäla måltiden. Lutfisk var hennes livrätt och serverades vare julaftonskväll.
Jag sparkade till min bror under bordet och han gjorde en grimas åt mig. Inte mer mat! Varför var vi tvungna att ta oss igenom så mycket mat innan tomten skulle komma på kvällen?

Kalle och hans vänner fick en timme att gå under den långa eftermiddagen. När programmet var slut hade mörkret återigen lagt sig och julgransbelysningen reflekterades i fönsterna intill. Alla vuxna var upptagna av tusen olika saker som bara de själva kunde förstå. Jag och min bror var genuint uttråkade.
Jag strök runt i huset som en osalig ande. Jag skruvade upp mormors kyrka och lät den spela Stilla natt, jag nubbade vid den stickiga granen. Mamma kokte julgröt och hade inte tid att prata.
– Ska vi gå ut i stallet? frågade jag min bror.
– Nej, svarade han.

Jag stack mina strumpbyxefötter i stövlarna och drog på mig stalljackan. Egentligen var jag för finklädd för att gå ut till djuren, men jag tänkte bara kika in i stallet och se att de hade det bra. Jag drog ner mössan ordentligt över öronen när jag kom ut. Natten hade svept sin mörka filt över Söderslätt och stjärnorna glimmade mangrant från vintergatan. Jag gick över gårdsplanen och någonstans på, mitt emellan ljusen från huset och den enda lampan vid stallet, gick jag in i en svart värld, en sekund av totalt mörker. Något okänt svepte förbi mig innan jag tog nästa steg och nåddes av ljuset från stallet.
Jag rös till. I efterhand har jag förstått att jag borde ha vänt där och gått tillbaka in i huset, men kanske var jag då för liten för att förstå. Eller kanske behövde jag se det jag snart skulle komma att se.

När jag gläntade på dörren till stallet knarrade den i sina rostiga gångjärn. Jag gick in och drog igen den bakom mig. Till skillnad från morgonen var stallet tyst, jag kände mig som en tillfällig besökare, någon som kanske inte ens borde vara där. Tunga andetag hördes från de grisar som sov. Det prasslade i halmen när några smågrisar bytte plats med varandra.
För att inte störa djuren tände jag inte ljuset. I stället smög jag mig mot smågrisarnas värmelampor. Varje kull låg för sig, i varsin liten hög under det röda varma skenet från värmelampan. En och annan liten gris öppnade ett öga och blinkade mot mig när jag gick förbi, men slöt det sedan direkt igen. Jag klappade en randig katt och den vaknade till och sträckte på sig.
Jag borde ha gått därifrån då. Eller jag borde i alla fall ha tänt ljuset, kanske hade det räckt. Men istället smög jag vidare i mörkret, in till hästarna. Mörkret var tätare här, långt från grisarnas värmelampor, och jag fick känna mig fram.
Hos hästarna hördes ett stilla malande ljud, stora munnar som tuggade i sig hö. En svans som viftade, hovar som bytte ställning. Lugnet fanns här också.

Pang!
Något small till, vid trappan upp mot gällen. Jag ryckte till och önskade lika hett som omedelbart att jag var inne, nära min mamma och bror.
– Vem är det? frågade jag med darrig röst.
Ett hasande ljud, som om något drogs längs med stengolvet.
Kunde ett djur ha kommit lös? Vilket i sådana fall? En hästs hovar skulle låta helt annorlunda och en gris skulle inte ha kunnat ta sig förbi den stora porten in till hästarna.
– Kisen, är det en kisekatt? viskade jag.
En hög duns och så ett muttrande ljud.
Jag stod helt stilla. Vilket djur kunde muttra? Inget som jag kände till i alla fall. Men det kanske var ett djur som skadat sig? Då måste jag ta hand om det. Fast jag inte ville något annat än att gå in i huset kunde jag inte fega ur.

Jag tog några steg mot trappan. Bredvid fanns ett fönster och ett svagt sken utifrån trängde in. Just vid trappan var det svarta lite mer grått och jag kunde se att något höll på att ta sig upp mot gällen, ett mödosamt steg i taget. Ett gnyende ackompanjerade rörelserna.
Jag hann ikapp vad det nu var när det var mitt emot fönstret. Därför kunde jag se det jag fortfarande idag hade önskat att jag inte hade sett.

Ett gap spärrades upp mot mig och smala ögon glittrade argt. Varelsen, för nu var jag säker på att det var en varelse och inte ett djur, väste mot mig, ett lågt, hotfullt ljud. Under bråkdelen av en sekund insåg jag att varelsen hade någon form av kläder på sig, eller att den i alla fall var insvept i ett mörkt tyg.
– Va? utropade jag
Jag stod så nära att jag hade kunnat sträcka ut en hand och röra vid varelsen. Jag stod också så nära att jag kunde känna varelsens andedräkt. En ruttnande, kväljande stank nådde min näsa.
Varelsen gav ifrån sig ett gällt skrik och kastade sig emot mig. Något som kändes som händer slet i min halsduk, sökte efter min hals. Jag föll handlöst mot golvet, försökte hålla upp huvudet. När jag slog i golvet visste jag att jag hade misslyckats.
Om allt inte redan hade varit mörkt hade jag kunnat säga att det blev mörkt. Men så var det inte. Istället stannade allt. Allt blev stilla.

När världen började röra på sig igen såg jag ett ljus. Där det tidigare bara funnits mörker lyste nu en liten stallykta. Jag låg fortfarande ned på golvet, men försökte nu resa mig.
– Mamma? sa jag. Morfar?
Illamåendet grep tag i mig, pressade ihop min mage. Huvudet snurrade.
En varm hand lades mot min panna. En liten hand.
– Hon ska bara vara lugn, sa en röst bakom mig.
Jag kisade mot ljuset och då stod han där framför mig. En tomte.
Inte en sådan där stor tomte med röda och vita kläder, som kommer med julklappar bakom ett stort lösskägg. Nej, det här var en riktig tomte, en sådan som jag hade hört mormor berätta om.
– På varje gård finns en gårdstomte, hade hon sagt. Om gårdens folk håller sig väl med den går det dem väl. Men om de inte respekterar den, ja då för det olycka med sig till gården.

– Hon ska få hjälp så att hon inte mår illa, sa tomten.
Han föll på knä bredvid mig, tog ett tag om min nacke och lät mig dricka en klunk ur en liten glasflaska. En behaglig värme spred sig inom mig. Magen slutade krampa.
Tomten lutade sig närmare mig. Ett par blå ögon betraktade mig bekymrat. Han strök sig med handen över det korta skägget och rättade till den grå mössan.
– Hon mår bättre nu? sa han.
Jag förstod att det var en fråga och nickade. Jag visste inte om jag vågade prata.
– Har hon inte mål i mun? sa tomten och såg sträng ut.
– Bor du här? sa jag, för det var det första jag kunde tänka på.
– Ja, det kan hon tro att jag gör, sa tomten.
Jag försökte sätta mig upp. Till min förvåning gick det utan problem den här gången. När jag satt upp hamnade mitt ansikte precis i nivå med tomtens.
– Jag såg något konstigt, sa jag.
Tomten nickade.
– Ja, henne ska du akta dig för, sa han och lyfte upp lyktan.
Han gick mot boxen längst in i hörnet och lyste framför sig. Där satt varelsen som jag hade sett tidigare. När tomten närmade sig drog hon sig undan honom. En låg väsning gav mig kalla kårar.
– Vem är det? frågade jag.
– Den onda ska hon akta sig för, sa tomten. Hon bor här och kan skapa oreda när hon slipper lös.
– Gör hon det ofta? sa jag. Slipper lös, alltså?
– Nej, nu tar jag hand om henne, sa tomten.
Den onda kröp ihop och knep ihop munnen. Hon var lika stor som tomten, klädd i tyg i dova färger
precis som han. Ögonen glittrade mot mig, som om hon upptäckt något hon gillade.
– Men … sa jag.
– Hon ska skynda sig in nu, sa tomten. Hon ska fira jul där inne med de sina.
– Ja, jag har väntat på det hela dagen, sa jag.
Tomten såg allvarligt på mig.
– Det är bra att hon är snäll vid djuren, sa han. Det tycker jag om.
Jag kom att tänka på något som jag hade läst i en bok.
– Tycker du om gröt också?
För första och enda gången anade jag något som kunde vara ett leende i tomtens allvarliga ansikte.
– Det viktigaste för mig är att hon är snäll vid djuren.
Tomten hjälpte mig ut på gården och fram till det ingenmansland av mörker som jag passerat på min väg till stallet.
– God jul, sa jag när jag släppte hans hand.
– God jul på henne, sa tomten och vände sig om.

Jag skyndade mig fram till huset, igenom dörren och in i hallen. När jag fått av mig ytterkläderna och gick för att leta reda på de andra var jag säker på två saker: jag skulle aldrig mer gå själv till stallet. Och jag skulle alltid tycka att julen är magisk.
Många år senare står jag fast vid min övertygelse: julen är något alldeles speciellt. Men någonstans där i mörkret lurar också den onda, den som bara kan betvingas med hjälp av andra.
Något annat som jag håller fast vid är att jag varje julafton sätter ut en tallrik gröt. Det känns bäst så.

Julen 2016 – Julottan

Vinden grep tag i bildörren och jag fick hålla emot för att den inte skulle kastas upp. Jag slingrade mig ur bilen med en pärm noter i famnen, noga med att inte släppa mitt grepp om dörren. Vinden dånade i de höga träden runt mig när jag låste bilen och med snabba steg gick mot kyrkan.
Det var ovanligt mörkt på parkeringen och inte heller de gammeldags gatlyktorna inne på kyrkogården var tända. Typiskt att strömmen skulle gå en julenatt, men det var kanske inte så konstigt. En julstorm hade kommit in över den skånska slätten redan innan Kalle Anka dagen innan och den hade ylat och tjutit sedan dess, utan att minska nämnvärt i styrka.
Kyrkan ståtade på en höjd och i den omedelbara närheten fanns bara några gårdar. Också de låg i mörker. När jag tittade mot den närliggande byn såg jag att det fanns elektricitet där. Strömavbrottet verkade vara ytterst lokalt.

Jag vände mig från vindriktningen och kvävde en gäspning i halsduken. Visserligen hade julklappsutdelningen kvällen innan dragit ut på tiden och hela familjen hade sedan suttit länge och myst med julgodis och tända ljus, men jag var ändå löjligt trött. Nästan som om jag knappt hade sovit något alls.
Jag stannade upp för att rota fram min mobil ur den som vanligt innehållsrika handväskan. Den låg självklart längst ner, men när jag väl fick upp den fick den lysa min väg fram till kyrkporten. Jag hoppades att ingen skulle snubbla i mörkret på vägen till julottan, som skulle börja en knapp timme senare. Fast med lite tur skulle elavbrottet vara över vid det laget.
När jag tryckte ner handtaget på porten tog det emot. Jag fick försöka flera gånger innan dörren gick upp och jag till slut kunde komma in och dra igen den bakom mig. Jag tog av mig mössan och fortsatte vidare in i kyrkan genom dubbeldörrarna, säker på att jag som vanligt var sen och att resten av kören stod och väntade på mig.
Mina steg blev långsammare när jag närmade mig kyrkbänkarna. Bortsett från fyra tända ljus på altaret var kyrkan sänkt i mörker. Jag kunde höra stormen ryta där ute, men i övrigt var det tyst. Inga god jul-önskningar, inget prat om hur julafton hade varit, inte ett ljud från mina körkompisar.

”Hallå”, sa jag försiktigt.
En vindby fick det att dåna i träden utanför kyrkan. Hade jag missförstått tiden och kommit för tidigt?
”Hallå?” sa jag, högre där här gången.
Ett skrapande från främre delen av kyrkan hördes.
”Är det du, Ingeborg?” frågade jag.
Men vår körledare och kantor svarade inte.
”Vem är där i mörkret?”, sa jag med skämtsam ton.
Ett nytt skrapande, men lägre den här gången.
”Det är Sofie här. Vem är där framme?”
Tystnad.
Trots att jag nu var inomhus och inte ansattes av den kalla vinden kröp en rysning genom min kropp. Jag tog ett hårdare grepp om min lysande mobil, som om den kunde skydda mig för vem det nu var som gömde sig i mörkret.

Jag gick framåt, längs med mittgången. Så stannade jag. Det här var ju löjligt, att smyga fram i en kyrka som jag hade varit i säkert hundratals gånger för att sjunga. Jag kände till varenda bänk här, läktaren med orgeln, trappan upp mot altaret där vi brukade stå och sjunga. Jag visste till och med precis hur det såg ut bakom altaret.
Med mobilen sänkt mot golvet tog jag mig snabbare fram. Det måste vara någon i kören som ville skämta. Eller kanske var det en av vaktmästarna, som höll på att göra i ordning för julottan och var så upptagen med något att han eller hon inte hade hört mig.
När jag närmade mig altaret blev mina steg långsammare. Det var något som inte stämde.
Bänkarna stod fel.
Så här långt fram skulle de inte vara, det visste jag med säkerhet. Bara en vecka tidigare hade jag deltagit i den stora julkonserten och då hade en hel musikkår och en kör på över trettio personer fått plats längst fram.
Då hade det funnits mer plats.
Nu fanns det fler bänkar.
Problemet var att bänkarna var fasta. Det gick inte att flytta på dem. De kunde bara inte vara så här långt fram.
Jag stannade.
Allt var stilla.
Min hand darrade när jag höjde den mot altaret, men mobilens sken var stadigt blåvitt.
Där fanns inte den altartavla med flera bilder som alltid stod där. Istället skymtade en kristusbild i de levande ljusens fladdrande sken.
Jag höjde min arm ytterligare, lät ljuset svepa uppåt. Strålarna nådde långt ifrån fram, men jag kunde konstatera att till och med taket var fel.
Helt fel.
Den vita kalkfärgen som skulle reflektera ljuset var inte där, utan i stället anade jag ett snirkligt mönster i mörkrött, blått och gult.
Kyrkans tak var smyckat med takmålningar.
Det skulle det inte vara.
Det hade det inte varit på mycket länge.
När kyrkan hade renoverats för några år sedan hade man tagit fram en liten bit av de underliggande takmålningarna i en hörna, för att visa hur det hade sett ut tidigare. Men om jag kom ihåg rätt hade de målats över på tidigt 1900-tal.
För nästan hundra år sedan.

Jag ville sluta ögonen, jag var nästan säker på att om jag gjorde det så skulle allt vara som vanligt när jag öppnade dem. Men jag vågade inte.
För där, någonstans i kyrkan som inte var som den skulle, fanns någon som inte ville ge sig till känna.
Någon som säkert såg mig, där jag stod mitt i kyrkan med den lysande telefonen i min hand.
Ett ljud som kunde vara försiktiga steg hördes helt nära mig. Jag vände mig mot det och lät mobilen lysa i samma riktning.
Framför den första bänken stack något som liknade en stickad mössa nätt och jämnt upp.
Ett barn.
Det måste vara ett barn som var så kort.
Men vad gjorde ett barn i kyrkan så här tidigt på morgonen? Och på juldagen dessutom?
”Hej du”, sa jag och lättnaden skymtade i min röst. Det var ju bara ett barn, ingen farlig okänd person.
Mössan fortsatte framåt, som om den som bar den inte hade hört mig.
”Vad gör du här?”
Mössan stannade till.
Sakta, sakta vändes ett ansikte mot mig. I den mörka kyrkan lyste det så vitt att det nästan såg genomskinligt ut.
”Jag har inte gjort något”, viskade det. Några hårtestar stack fram under mössan och två mörka ögon såg på mig med rädsla.
”Ingen fara”, sa jag och försökte låta förtroendeingivande. ”Jag undrar bara varför du är här i kyrkan så här dags. Bor du i närheten?”
”Låt mig gå”, sa rösten som tillhörde ansiktet. Den lilla munnen kneps ihop.
”Men jag kan inte låta dig gå ut här mitt i natten. Det blåser storm och förresten ser du inte så gammal ut.” Jag gick försiktigt framåt och rundade den främsta bänkraden.

Barnet stod tryckt mot sargen som fanns framför de första platserna i kyrkan och verkade helst av allt vilja vara någon annanstans. Han, för jag drog slutsatsen att det var en pojke, hade byxor som gick till knäna, långa strumpor och en tjock kavajliknande jacka. Jag trodde att pojken kunde vara en sex eller sju år, när jag jämförde med mina egna barn.
Jag hade aldrig hört talas om någon familj som klädde ut sig på julafton, men den här pojken hade uppenbarligen varit på maskerad.
”Jag ska inte ställa till något”, sa pojken och drog sig från mig.
”Det tror jag inte att du ska heller”, svarade jag. ”Men var är din mamma? Och din pappa?”
Pojken skakade på huvudet. ”Vet inte”, kom det tyst från honom.
Jag la märke till att hans ögon oupphörligen gick mellan mitt ansikte och mobilen. Jag lät handen som höll mobilen försvinna bakom mitt ben. Skuggor la sig över pojkens ansikte och han verkade förlora intresset för ljusskenet.
”Var blev du av med dem?” frågade jag. Om jag bara visste var de hade skilts åt borde det vara en enkel sak att ta med pojken till dem. De kunde ju inte bo speciellt långt från kyrkan.
Pojken skakade på huvudet igen. ”Jag minns inte”, sa han och rynkade pannan. ”Men jag söker efter mor, jag söker hela tiden.”
”Jag ska hjälpa dig att hitta henne”, sa jag lugnande.
”Hjälpa mig?” ekade pojken och ögonen blev runda av förvåning.
Jag nickade och sträckte fram handen mot pojken. ”Kom och sätt dig här bredvid mig i bänken och berätta var du såg henne senast.”
Pojken ryggade tillbaka.
Jag förstod att jag behövde byta strategi.

Jag satte mig på den hårda träbänken och tog min väska i knäet. Lutad över den letade jag omständligt efter chokladbitarna som jag visste fanns där, dem som jag hade fått av en ung tjej i tomteluva när jag var och handlade julklappar och som jag inte hade varit sugen på just då.
”Jag undrar var de kan vara”, sa jag halvhögt. ”Jag vet ju att de är här någonstans. Och att det är så goda. Så söta och fina. Mmm, om jag var en liten pojke skulle jag verkligen ha velat ha dem.”
När jag sneglade upp såg jag att pojken hade kommit några steg närmare mig. Han såg spänt på mig.
”Åh titta, här är en”, sa jag och höll upp chokladen i det rödglänsande pappret. Så letade jag vidare. ”Jag vet minsann att jag ska ha fler här någonstans. Jag undrar var de kan ha tagit vägen? Vänta, jag tror att jag hittar något. Ja, här är en till!”
När jag till slut hade fiskat upp fyra stora chokladpraliner i prassligt papper ur väskan satt pojken bara en liten bit från mig. Jag tittade upp och mötte hans blick. Han stängde munnen och svalde.
”Skulle du vilja smaka?” frågade jag och räckte fram en av pralinerna till honom.
Han tvekade bara bråkdelen av en sekund innan han räckte fram sin hand och jag släppte ner pralinen i den. Desto längre tid tog det för honom att få ut chokladen ur pappret och stoppa in den i munnen. Hela biten åkte in på en gång, trots att den var stor.
Under tiden pojken åt chokladen jobbade hans små händer febrilt med att släta ut det glänsande pappret mot byxbenet. Hans händer var fläckiga och naglarna hade en mörk rand.
När pojken ätit upp såg han på mig. ”Tack.”
”Vill du ha en till?”
”Får jag?” Hans ton gjorde klart att det nästan var för mycket begärt.
”Såklart. Du kan få allihop.” Jag hade ätit mer än tillräckligt med choklad på julafton, i mig fanns inget av pojkens hunger.
Han åt i tystnad och jag betraktade hans magra kropp och bleka ansikte. Hans koncentration var slående, det var som om han inte hade ätit på mycket länge och nu behövde fundera på hur han skulle göra för att tugga och svälja. När han sträckte ut handen för att ta den näst sista pralinen nuddade han min hand och jag ryckte till. Han var kallare än is.
”Fryser du?” frågade jag.
Han nickade, men kunde tack vare chokladen som fyllde hans mun inte säga något på en stund. Till sist fick han fram: ”Jag är så kall. Ända sedan mor försvann.”
Jag kom att tänka på att min uppgift inte var att göda honom med choklad, utan att få honom hem till sina föräldrar. ”Var det nu i natt som ni kom ifrån varandra?”
Han slutade tugga och tittade förvånat på mig. ”Jag vet inte”, sa han fundersamt.
”Bor ni här i närheten?” försökte jag.
Pojken sänkte huvudet och sa med låg röst: ”Jag vet inte.” Hans ord var outsägligt sorgliga.
Jag sträckte snabbt fram den sista biten choklad. ”Här, ta den här också.”
Han tog den och stoppade in hela biten i munnen.
”Tycker du om chokladen?” frågade jag.
Han nickade.
Jag huttrade till. Det kändes kallare i kyrkan nu än när jag kom in och kylan färdades över mitt skinn, under jackan och klänningen.
”Fryser du med?” frågade pojken.
”Det är stormen. Och värmen fungerar väl inte heller om strömmen har gått.” Och så var det något mer, något som jag inte kunde sätta orden på.
Pojken drog in sin hand i ärmen, som för att hitta någon värme där inne.
”Om du vill kan jag värma dig”, sa jag, säker på att han skulle säga nej.
”Jag är så kall” mumlade han och flyttade sig närmare mig.
Pojkens lilla kropp trycktes mot min och jag la armarna om honom. Jag kramade honom och strök honom över ryggen. Plötsligt var jag säker på att jag befann mig på rätt ställe, trots att mina körkompisar inte var där, trots att jag nog faktiskt inte visste var jag var.

Då.
Då hände allt på en och samma gång.
En stilla glöd syntes vid väggarna runt altaret. Det svaga ljuset spred sig vidare i kyrkan och gjorde luften mindre kylslagen. Snart fanns det orange ljuset överallt omkring oss och det blev efter hand starkare, som en accelererad gryning som kom från själva kyrkans väggar. Takmålningarna syntes nu i sin fulla prakt och det gick upp för mig att jag var någon annanstans än där jag skulle vara.
Jag var någonstans där jag aldrig varit förr.
Pojken tryckte sig mot mig.
”Jag är rädd”, sa han.
Jag kunde inte svara, men jag kramade honom lite extra. Min värme nådde fram till hans kyla och stormen tog i utanför kyrkan.
Vinden tjöt och vrålade, som en varelse från en annan värld. Det var nästan som om den försökte säga något, men jag förstod inte orden.
Sakta, sakta kände jag att pojken blev varmare.
Ljudet utifrån blev starkare. Det blev ljuset inne i kyrkan också.
”Ivar?” hördes en röst viska, trots vindens genomträngande närvaro.
Pojken lyfte huvudet och lystrade.
”Ivar, är du där?” Rösten utan kropp var en sång, en melodi.
Pojken drog sig lite från mig. ”Mor?”
Då såg jag henne, en suddig gestalt som kom bakifrån orgelläktaren kyrkan och närmade sig oss med försiktiga steg. Ett ljus utgick från kvinnans kropp, varmrött och pulserande.
”Mor!” sa Ivar och lämnade min famn. När han nådde fram till kvinnan utbrast han: ”Är det du? Är det verkligen du? Jag har väntat så länge.”
Kvinnan böjde sig ner på knä och tog honom i famnen. Jag såg tårar glittra i hennes ögon, jag såg hur hon knep ihop munnen för att hålla gråten tillbaka.
”Min älskade lille påg.”
”Mor.”
Jag reste mig från bänken och ville gå fram till dem, men något i kvinnans blick fick mig att stå kvar där jag var. Hennes ögon lyste av tacksamhet, flödade över av kärlek. Jag böjde på huvudet mot henne och hon besvarade min nickning.
Så vände hon sig om och lämnade kyrkan, med ena armen om Ivar.
Jag stod kvar och kände hur ljuset förvandlades runt omkring mig. Den djupa orange ljuset gav vika för stearinljusens fladder och jag var plötsligt omsluten av levande ljus. Takmålningarna lämnade plats för vita tak och väggar. Luften blev varmare.
”Hade du svårt att komma upp?” frågade min körkompis Annika. ”Jag trodde att du hade försovit dig och att du skulle missa julottan. Vi börjar om bara en liten stund.”
”Jag var någon annanstans en stund”, svarade jag och slog upp mina noter.

Min julnovell 2016 är inspirerad av ”De dödas julotta”, en gammal svensk sägen som finns nedskriven i många olika versioner. Visst är det något magiskt med julnatten? Kanske är det så att skiljeväggen mellan de döda och levande, mellan människor och djur, är tunnare då? Och kanske kan saker hända då som inte kan hända resten av året? Jag håller som vanligt inget för omöjligt …

Julen 2015 – Julens själ

Det var en mörk, blåsig morgon i början av december. Jag smög trött nedför trappan, passerade adventsljusstakarna och stjärnan i vardagsrummet och tände dem. Huset sov och suckade under resterna av adventsstormen som hade dragit förbi dagen innan. Inte ett ljud hördes från ovanvåningen där mina barn drömde, men en ensam bil rullade förbi på gatan utanför huset.
Jag fortsatte ut i köket, tände all julbelysning på vägen och öppnade frysen för att ta fram bröd till frukosten. Jag snubblade till på köksmattan med en kropp som fortfarande var tung och trög efter nattens sömn. Så fortsatte jag ut i hallen, mot badrummet. Samma morgonrutin som alla andra morgnar, samma steg på samma golv.
Jag tryckte ner handtaget till badrumsdörren. Låst. Jag rynkade pannan och sneglade mot trappan till andra våningen. Hade något av mina barn vaknat tidigt och kommit ner?
”Leo”, viskade jag mot dörren. ”Är det du?” Min mellanson brukade vakna tidigt ibland, även om klockan sex var väl tidigt även för honom.
Inget svar.
”Hanna?” Jag lutade mig närmare dörren för att kunna höra vem som var inne i badrummet. ”Är du redan uppe?” Min yngsta tog ibland fel på tiden och kom ner en timme tidigare än vanligt, helt säker på att julkalendern snart började.
Inget svar.
”Är det du, Erik?” Jag drog med handen över ansiktet, gnuggade mig i ögonen. Min äldste son sov som den nyblivna tonåring han var numera alltid länge. Men kanske var han sjuk?
Inget svar.
Jag stök en slinga hår bakom örat. Det måste ju vara någon av dem. Min man var på affärsresa flera tidszoner från vårt badrum och väntades inte hem än på några dagar.
Jag fiskade upp mobilen från morgonrockens ena ficka. 06:04. Idag skulle Hanna på utflykt, så jag måste skynda mig för att hinna steka plättar till henne. Och Leo skulle vara på skolan extra tidigt, de skulle också ha en aktivitet med klassen. Och det här var bara början på dagen. Jag hade tusen saker som skulle ordnas och hinnas med innan det blev kväll. Det var dags att börja bocka av på listan.
”Leo, gubben. Du måste svara mamma.”
Tystnad.
”Loppan, mår du inte bra?”
Tystnad.
”Erik vännen, du kan väl säga något?”
Tystnad.
Något hände i mig, en vaksamhet kom till liv och jag svalde hårt.
Jag vände mig om mot ytterdörren, kontrollerade med blicken att den var stängd. För säkerhets skull tog jag de få stegen fram till den och kände på den. Låst. Med betydligt långsammare rörelser närmade jag mig badrumsdörren igen. Jag tryckte ner handtaget flera gånger, långsamt. Jag pressade min kroppsvikt mot dörren för att få upp den. Orörlig och orubblig stod den framför mig. I det svaga ljuset från adventsljusstaken i hallfönstret glänste den annars vita ytan svagt i en dov guldton.
Jag lyfte handen och knackade på den. Flera gånger.
”Jag vet inte vem av er som är där inne, men du måste öppna nu.”
På insidan av mitt huvud exploderade bilder av ett skadat eller sjukt barn på golvet i badrummet. Oförmöget att öppna dörren, utan hjälp. Jag drog häftigt efter andan.
”Öppna nu!”
Jag lutade huvudet mot dörren, lät mitt öra snudda vid det kalla träet. Jag hörde ett svagt skrapande och flyttade jag mig ännu närmare.
”Mamma hör att du är där inne. Lås bara upp så kommer jag in.” Jag försökte låta lugn och övertygande, trots att hjärtat bankade alldeles för snabbt.
Då hörde jag något som fick mig att ta två förskräckta steg från dörren.
”Nej.” Rösten var melodisk och klingande, ja faktiskt var det som om små silverklockor hade flyttat in i den. Rösten var också fullständigt okänd för mig.
Jag drog åt skärpet på morgonrocken med en bestämd rörelse. Hallen var inte varmaste rummet i huset och mina ben började bli kalla. Inuti kändes det också kyligt, jag upptäckte att rädsla spreds i mitt blodomlopp, ut till alla delar av min kropp.
”Vem är där inne?” Mina ord var skrovliga, de tog sig ur min mun med svårighet.
”Det är bara jag.”
Den sjungande tonen hörde inte hemma i mitt badrum, så mycket visste jag.
”Och vem är du?”
”Jag är julens själ.”
En rysning kröp uppför mina ben, under min morgonrock och genom hela mig. Någon gick, som man brukade säga, över min grav. Samtidigt fylldes jag av ilska, jag hade ju mycket att göra innan barnen skulle till skolan och jag till jobb. För att inte tala om resten av dagen! Det gick upp för mig att det förmodligen skulle bli svårt att hinna. Inne i mitt badrum satt en komplikation.
”Hör du, jag vet inte vem du är eller hur du kom in där, men jag vill att du går ut därifrån direkt.”
”Nej.” Klockorna i rösten ringde starkare.
”Jag öppnar ytterdörren, så kan du bara gå rakt ut genom hallen”, sa jag till hälften vädjande, till hälften befallande. ”Så låtsas vi att det här aldrig har hänt.”
”Nej.” Lika bestämt som tidigare.
”Men så här kan vi inte ha det!” Jag slog ut med händerna trots att den som satt inne i mitt badrum inte kunde se mig.
”Nej, jag vet det.” Tonen var oändligt sorgsen. ”Det är därför jag sitter här.”
Jag kom av mig. ”Vad menar du?”
”Att vi inte kan ha det så här längre.”
Förvirringen spred sig genom min kropp, fick huden att kännas obekvämt obekant. ”Vadå?”
”I världen.”
Jag slöt sakta mina ögon. Personen i mitt badrum var tokig. Så måste det vara. ”Hör du. Vi tar det lugnt och fint nu. Om du bara kommer ut …” Jag talade långsammare än innan, försökte låta förtroendeingivande.
”Du tror inte mig, va?” Rösten var anklagande och klockorna hade förvandlats till något som mest av allt liknade ljudet när man går på isig snö. Ett ljud som nästan gjorde ont.
”Det handlar inte om det …”, försökte jag.
”Fast när du ser dig om i världen, har du sett hur det ser ut?” Orden skar djupa skåror i dörren mellan oss.
Jag vägde från den ena foten till den andra. Det var en riktig galning som hade intagit mitt badrum. Min vanliga otur. Varför kunde jag inte bara ha fått en medelgalning, som snällt hade låtit sig ledas ut?
”Jag vet”, sa jag med mild röst. Det var nog bäst att hålla med. Dessutom hade ju personen i badrummet rätt. Det var långt ifrån roligt att läsa dagstidningen nuförtiden. ”Men du kan inte vara kvar i mitt badrum.”
Svaret kom snabbt. ”Varför inte?”
”För att du inte bor här.”
”Men julens själ bor överallt.”
Jepp, en tvättäkta dåre. Jag höll tillbaka en suck. Skulle jag ringa någon kompis eller min mamma och fråga om någon av dem hade en lösning på problemet? Nej, klockan var bara strax efter sex på morgonen och dessutom skulle de tycka att det var jag som var tokig.
”Inte i mitt badrum, där finns bara duschtvål och smink. Och en och annan dammråtta”, sa jag skämtsamt. En annan taktik kanske skulle fungera. Och visst brukade man säga att humorn kunde vara förlösande?
”Jag är ju här.” Rösten brusade starkt som en kyrkorgel, fick mitt inre att vibrera. Jag reflekterade över att det var konstigt att mina barn inte hade vaknat av alla ljud. Men kanske hörde de inte dem?

Jag sneglade ut genom fönstret i halldörren. Inte minsta ljusning syntes på himlen, det var ännu en stund till vintergryningen. Men jag visste att jag borde skynda mig, skolan började kvart över åtta och jag hade en rapport att göra klar på jobb. Och så var det allt annat. Tiden tickade. Stressen strömmade runt i min kropp.
Dags för ny taktik.
”Ja, ja. Men jag behöver gå på toa.”
”Använd den andra”, kom det rappt från badrummets inre.
”Hur vet du att vi har ett badrum till?” Jag stelnade till. Hade den här personen tillbringat hela natten i vårt hus? Gått omkring i det? Och gjort vad? Och hur hade hen förresten kommit in? Kanske borde jag redan ha ringt polisen?
Nu förvandlade sig rösten till en smekning, en varm pust från en pyrande vinterbrasa. ”Jag vet allt om hur du cyklade runt i din barndoms hus på din julklappscykel när du var fem år gammal, om hur du grät inombords och log utåt när din mormor var på sjukhuset när du var arton. Jag vet precis vad du tycker om att äta från julbordet och vilken julsång du inte kan leva utan.”
Jag pressade ner luft i lungorna. ”Hur har du tagit reda på det här? Har du spionerat på mig? Gett dig på mina kompisar eller min familj?”
”Jag vet det här om alla.” Orden var vackra och sorgsna.
Jag bet ihop käkarna. ”Och vilken julsång tycker jag bäst om då?”
”Jul, jul, strålande jul. Fast du gillar Koppången också, men mest de första verserna.”
Jag lutade huvudet mot dörren. Den kändes varmare än innan. Mer levande. Jag slöt ögonen och inbillade mig att jag hörde en ensam fiol som spelade Koppången. Fast det var kanske inte inbillning? Tonen var så vemodig att jag fick en klump i halsen.
”Men vad gör du här?” frågade jag och menade för första gången det jag sa i mitt hjärta.

Uppenbarligen var personen i mitt badrum julens själ. Jag förstod fortfarande inte hur det var möjligt, men jag visste att det som hände nu var speciellt. Och stort. Det var förmodligen inte något som så många fick uppleva. Jag hade aldrig hört någon tala om något liknande. Fast det var kanske inget som man pratade med andra om? Jag sneglade ner mot golvet och la märke till att ljuset från badrummet, det som alltid syntes i springan längst nere vid dörren där tröskeln saknades, glittrade som ädelstenar. Jag glömde bort tiden, tänkte inte längre på allt jag hade att göra.
”Jag vill inte längre.” Rösten var helt platt, silverklockorna var försvunna, inte ens ekot av dem fanns kvar.
”Vad är det du inte vill?” Jag lutade mig mot väggen intill dörren, hasade mig ner till sittande ställning. Jag gissade att jag skulle bli kvar ett tag.
”Jag vill inte vara julens själ längre.” Samma stillsamma tonläge, utan minsta känsla.
Jag drog morgonrocken över mina ben, sökte skydda mig från kylan i golvets klinkers. ”Varför inte?”
”För att jorden blöder och människor flyr. För att luften inte går att andas längre och många inte är välkomna någonstans. Därför vill jag inte längre.” Rösten innehöll sprickande is och dån som från en glaciär som faller sönder. En kyla fyllde hela mig.
”Men då behövs du som bäst.” Jag visste att det jag sa var en floskel. Men det var också sanningen.
”Jag orkar inte längre.” Viskningen svepte genom dörren, fick mitt hår att vaja till.
”Jag förstår.” Och visst var det så, precis som de flesta visste jag att man ibland inte orkade längre. Lusten och kraften tog slut och kvar fanns bara en önskan att få sova. Eller stänga in sig i ett badrum. ”Men man måste försöka ändå”, la jag till.
”Fast jag orkar verkligen inte längre.” Orden prasslade förbi, torra löv en blåsig höstdag.
Jag tryckte ena handen mot dörren, som om jag på det sättet kunde röra vid personen där inne. ”Kan jag hjälpa dig? Ibland är det enklare om man är två.”
Svaret kom snabbt. ”Kan du ändra världen?”
Jag satte mig rakare upp. ”Nej, det är det väl ingen som kan. Världen är så … stor. Men jag kanske kan ändra något … litet.”
”Vad kan du ändra då?” En nyfikenhet svävade bland orden.
Jag tänkte efter. Jag hade en vanlig dag framför mig, med lämning på skola, jobb, aktiviteter och middag. En dag lite mer välfylld än andra dagar, för jag tänkte hinna skriva julkort också. Och kanske baka några småkakor på kvällen. Och slå in julklappar till barnens lärare. Möjligen skulle jag hinna in om i en affär och köpa några julklappar till familjen på vägen hem, om jag kom iväg i tid från jobb. Tid, tid, tid. I min stressiga vardag var varje minut fylld. Så vad kunde jag ändra på? Jag rynkade pannan.
”Jag kan ta mig tid”, sa jag, med tvekan.
”Jaha. Och göra vadå?” Julens själ lät raljerande, som om det här var något som hen hade hört tusen gånger innan och inte trodde på.
”Jag kan ta mig tid och göra något som är viktigt.” Jag lät säkrare än vad jag var.
”Vad skulle det vara?” Det låg en utmaning i tonen, en önskan om att mitt svar skulle kunna förändra saker och ting.
”Jag tänker ta mig ledigt några timmar i förmiddag och köra ytterkläder till den där insamlingen som jag har tänkt på länge.” Jag förvånades över mina ord. Jag hade visserligen inga möten direkt på morgonen, men ändå. Påsarna med kläder hade stått och väntat länge, men att köra iväg med dem en jobbdag? Eller kanske var det precis rätt sak att göra? ”Jag skulle kunna hinna med en liten promenad också”, sa jag efter viss eftertanke. En stund i friska luften kanske skulle göra mina spända axlar gott.
”Jaha”, sa julens själ igen, men den här gången lät det mjukare.
”Ja, och så en god frukost. Jag kanske skulle överraska barnen med lussebullar.” Jag kände mig inte stressad längre, inte trött. Något som liknade energi spred sig sakta i mitt inre.
”Det låter ganska bra.” Silverklockorna var tillbaka i rösten, klarare och vackrare än innan.
Jag log för mig själv. ”Vill du stanna på frukost?”
”Får jag det?” Orden var försiktiga, tassade fram lika varligt som ett luciatåg.
”Visst. Men du måste faktiskt komma ut ur badrummet nu.” Jag reste mig stelt upp och lutade mig mot dörren. ”Snälla”.

Det klickade till när låset vreds om. Jag tog ett halvt steg bakåt för att inte krocka med julens själ när hen kom ut från badrummet. Samtidigt lutade jag mig lite framåt, nyfiken på hur julens själ såg ut. På rösten hade jag inte kunnat avgöra om det var en man eller kvinna, flicka eller pojke. Det hade givetvis ingen betydelse, men jag trodde att julens själ skulle vara klädd i rött, i alla fall något plagg. Och säkert skulle hen glittra.
Men ut genom dörren kom en tjej i nedre tonåren. Hon gick med lätt kutande rygg och hennes halvlånga hår föll stripigt ner över den ena finniga kinden. Hennes jeans var trasiga på knäna och hennes stickade gråa tröja var oformligt stor. Jag betraktade henne förvånat. Och med viss misstro. Var det så här julens själ såg ut?
Då såg hon på mig och jag förstod. För i hennes ögon lyste juleljus och värmande brasor. I hennes blick fanns frostnätter och kärlek. Hon log försiktigt mot mig.
”Hej.” Hon drog blygt i sin stora tröja.
”Hej”, sa jag också, innan jag med en gest bad henne gå före mig mot köket.
När vi passerade adventsljusstaken i arbetsrummet sken den starkare, intensiteten i de små lamporna nådde en styrka som jag trodde betydde att den skulle gå sönder med ett litet poff. Men inget hände och när vi gått förbi den återgick den till att skina normalt.
Vid nästa ljusstake i köket hände samma sak. Jag vände mig mot julens själ. ”Vad …?”
Hon ryckte ursäktande på de sluttande axlarna. ”De gör så när jag är nära. Det är bara … så det är.”
Jag nickade som om jag förstod. Fast det var ju det sista jag gjorde.

Julens själ satte sig ner på en stol och drog upp båda benen under den långa tröjan. Hon såg ut som en oformlig sten.
”Vill du ha lite te? Jag har ett nytt julte som jag inte har provat än.”
Julens själ log mot mig. ”Det blir bra.”
Jag satte på tevatten, tog fram tallrikar och glas, värmde djupfrysta lussebullar i mikron. Snart skulle jag väcka barnen. Ute började himlen ljusna något åt öster, en brinnande rosa strimma syntes längst ner vid horisonten.
Julens själ följde alla mina rörelser med blicken. Jag förvånades över att det inte kändes obehagligt att bli skärskådad på det sättet, att jag inte tyckte att det var jobbigt. Tvärtom var det lika njutbart som det gyllene ljus som fyllde rummet, ett ljus som verkade utgå från väggar och möbler. Och från julens själ.
Efter en stund släppte julens själ mig med blicken. ”Jag tror att det fixar sig.”
”Vadå?” Jag stod med huvudet till hälften inne i kylen och plockade ut pålägg.
”Du vet. Det mesta. Ett steg i taget.” Silverklockorna var julsånger, varm choklad och en klart lysande låga. De fyllde rummet, huset, vår lilla by. Ljudet av dem fick oss båda att le.
”Ja, jag tror att det fixar sig”, sa jag.

Julen 2014 – Den där julen

Det var den där tiden på året. Den där tiden som aldrig mer skulle bli sig lik. Det var innan döendet började på riktigt, men efter att rädslan hade satt sina tänder i människorna.
Allt hade börjat några veckor tidigare. Till att börja med hade det inte varit något annat än ett strömavbrott, som hade startat kl 3:32 på morgonen. Bilarna hade fortfarande varit tankade, mobilerna laddade. Det fanns ingen anledning att tro annat än att det bara var deras lilla stad som hade drabbats. Både han och hon hade tagit sig till jobbet ändå, den där första dagen. De hade tänkt att det fanns ström på deras arbetsplatser. Det var ju dessutom där de skulle befinna sig en helt vanlig tisdag i mitten av december.
Trots att hon körde tidigt till jobb, precis som hon brukade, var det folk ute på gatorna. De stod i grupper och pratade med varandra på ett sätt som hon tidigare bara sett på stadsfestivaler och marknader. I en form av samförstånd och gemenskap. Och de stod där i mörker, för de enda ljuskällorna kom från bilarnas strålkastare. Radion avgav statiskt brus, så hon lät mobilen spela de tolv minuterna in till jobbet. Mörkret följde henne in i den större staden och hon konstaterade med en liten rysning, en kittling av äventyr, att strömavbrottet var större än vad de trott.
Receptionen var full av kollegor. De få som brukade börja klockan sju hade samlats där istället för att gå till sina skrivbord. Huset badade i dunkla skuggor, men någon använde sin mobil som ficklampa. En punkt att samlas runt.
”Jag vet inte vad jag ska göra, de kommer från Stockholm klockan nio och då ska vi lägga upp strategin för nästa år”, sa en kollega.

Hon undrade hur det skulle gå med hennes demo av det nya utbildningsverktyget. Hon gissade att de skulle behöva skjuta på den. Otåligt lyssnade hon på kollegorna, samtidigt som hennes kropp ville gå uppför trappan, sätta på datorn, ha en helt vanlig dag. Även om strömmen inte var på skulle datorn kunna jobba i några timmar, det hade den batteri till. Fast skulle nätverket vara igång? Skulle hon komma åt de gemensamma mapparna? Hon visste inte. Men hon tvekade inte, det skulle lösa sig under förmiddagen. De jobbade ju faktiskt ändå på ett av landets största elbolag. Om någon kunde se till att de fick ström, så var det de.
Receptionen fylldes allt mer. Kollegor började dra sig mot sina arbetsplatser i de svarta korridorerna, spred ut sig på de många våningarna. Hon gick till sin avdelning, där någon tänt en grupp värmeljus på en tallrik. Hon rynkade pannan. Så fick de egentligen inte lov att göra, med tanke på brandfaran. Men hon och kollegorna samlades runt ljusen, idéer vädrades och åsikter yttrades på ett tvärsäkert sätt.

Under förmiddagen ändrades läget. Dagen förde med sig så mycket ljus inne i huset som en gråmulen decemberdag kan. Inte mycket alls, egentligen. Någon öppnade datorn och konstaterade att det inte gick att komma åt den gemensamma disken. Inte heller kunde man skicka mail och hålla kontakten med omvärlden. Hon tänkte på sina tre barn, var nästan säker på att de togs tryggt om hand på skolan. Hon försökte ringa sin man, men mobilen indikerade att nätet var överbelastat.
En stämning av skräckblandad förtjusning spred sig över kontoret. Det gick inte att jobba, men alla var där. En blandad känsla av lika delar lägerskola och katastroffilm smetades över deras hud, trängde in i minsta por. Halv elva kom en högre chef. De stängde kontoret för dagen. Elen hade slagits ut över ett stort område, hela södra Sverige. Kanske längre norrut också. Ingen skulle kunna jobba den dagen, men de hoppades att allt skulle vara ordnat till dagen efter. Det var sista dagen hon var på jobb. På eftermiddagen stängde skolan för att inte öppna igen.

”Vi får grilla ikväll”, sa hennes man.
”Ja”, utropade tolvåringen, som tyckte om grillat kött i alla former.
”Korv också?” frågade tioåringen, som helst åt grillad korv eller hamburgare.
”Vi tar lite av varje”, sa deras pappa och log mot dem. Maten i den välfyllda frysen skulle klara sig i några dagar, om de inte öppnade den för ofta. Han hoppades att elen skulle vara tillbaka senast nästa dag. Då skulle ingen skada vara skedd.
På kvällen hade det börjat bli kallt i huset. Hon tog fram extra täcken och tände ljus i tomtelyktor. Hon gjorde det till ett äventyr, för barnens skull. De festade på grillat till middag, insvepta i filtar. Han saknade sitt kaffe efter maten och hon sa att hon skulle leta fram gasolköket i garaget, det som de bara använt en gång på en campingsemester.
”Jag är rädd”, sa sjuåringen när hon för första gången i sitt liv somnade utan nattlampa.
”Det finns inget att vara rädd för”, sa hon och strök flickan över håret.
Hon lät ett värmeljus brinna i dotterns rum tills hon hade somnat. Och hon sov den bekymrades sömn, beredd på att något av hennes barn kunde vakna och behöva henne.
Nästa dag började det nya livet. Det som fick dem att glömma hur det tidigare varit. De kallade det för överlevarlivet. Borta var teven och datorerna, de bekväma bilresorna till jobb och den trygga tillvaron i den lilla staden. Livet blev oförutsägbart och okänt. Han väntade länge vid affären, med framletade tidigare undangömda kontanter i fickan. Till sist fick han gå in, guidad av en anställd. Han plockade på sig en del färskvaror, men mest köpte han konserver och pulvermat. Sådant som de skulle klara sig länge på. Han byggde ett tillfälligt kylskåp i friggeboden och kände sig glad för att kylan äntligen hade kommit. Året hade ditintills varit det varmaste någonsin, sommaren hade varat i mer än tvåhundra dagar, men sedan mitten av november var det kallare. Maten skulle klara sig lika länge som i ett vanligt kylskåp och han såg till så att möss och andra djur inte skulle kunna få sig ett skrovmål.

Hon täckte fönstren i huset med pappskivor och filtar, försökte hålla kylan ute. De hade talat i många år om att sätta in en braskamin, men det hade inte blivit gjort. Det ångrade de nu. Hon tänkte att de kunde ställa barnens sängar i hennes och mannens sovrum, då skulle det bli varmare för alla till natten. På förmiddagen höll de sig i vardagsrummet allihop och en känsla av semester med familjen blandade sig med oron.
Han fick grannen att gå med slagruta över tomten. När de köpte huset hade det stått att det skulle finnas en egen brunn i trädgården, vattnet i den behövde de verkligen nu när det kommunala hade slutat att rinna. Grannen hittade inget, men en annan granne erbjöd dem att hämta vatten i hans trädgårdsbrunn. Fast de fick bara komma när det var mörkt, för att ingen annan skulle se. Toaletterna började lukta, det var bara efter nummer två som de tillät sig använda några liter vatten att spola med.

Barnen lekte ungefär som vanligt. Tolvåringen saknade sin mobil, men fann sig i att leka med lego med tioåringen. När solen sken några timmar mitt på dagen värmdes tioåringens rum upp så pass att de kunde leka där, som vilken dag som helst. Golvet fylldes av fantasifulla byggnader och varelser. Flera kompisar kom förbi, men hon bestämde sig för att inte bjuda på fika. Barnen lekte så fint, det var onödigt att störa dem.
Sjuåringen följde henne som en liten skugga. Hon hjälpte till att ställa fram ljusstakar och ljuslyktor. Deras sken fick ersätta de elektriska adventsljusstakar som redan hade tindrat ett par veckor i alla fönster. Nu stod de släckta och såg märkligt dammiga ut under de få timmar som solen lyste och de plockade ner pappskivorna från fönstren. Sjuåringen lekte med två små tomtar som hon hade gjort i skolan innan allt hände, lät dem klättra uppför en släckt ljusstake.

”Jag vill ha leverpastej”, sa tioåringen när några dagar hade gått och den sista asken var tömd.
”Gubben, ska du inte försöka med lite marmelad”, sa hon.
”Eller nutella?” lockade han.
Tioåringen lät sig frestas av nutellan. Annars fick de aldrig nutella till frukost. Bäst att passa på.

De köpte inte längre färskvaror i affären under de få timmar den höll öppet. De var rädda att få tag på något som blivit dåligt. Dessutom fanns det inte mycket kvar på hyllorna. Hemma i vardagsrummet hade de radat upp maten de köpt. Konserver stod i rader, från majs till krossade tomater, förpackningar med pasta travades i högar. De flesta la upp lager på samma sätt, men några ägnade sig hellre åt att plocka till sig vad andra hade sparat ihop. Det talades om stölder i kvarteren runt omkring och han hade börjat tala om att flytta upp matförrådet till ovanvåningen, där de sov, för att ha en chans att försvara det om någon skulle bryta sig in. Kommunen ordnade med patrullering av gatorna, men insatsen räckte inte till nu när deras viktigaste uppgift hade blivit att se till så att gamla och behövande fick mat och värme.
Förrådet av ljus sinade snabbt, de tände inte längre lika många varje kväll och inga alls under dagen. De lärde sig att ta på sig mer kläder för att inte frysa, även inomhus var de klädda som om de skulle gå ut. Flera lager kläder, mössa, halvvantar och tjocka strumpor eller skor.

”Ikväll blir det grillfest!” sa han när det hade gått fem dagar. Maten i frysen hade tinat och behövde ätas upp. De bjöd in några vänner, en annan familj, och försökte låtsas som om allt var som innan. Det gick inte. Alla lät sig väl smaka av maten, men samtalen handlade inte längre om semesterresor och den förestående julledigheten. De handlade om information och ryktesspridning.
Det sades att staden där hon jobbade hade ansatts hårt av stora upplopp. Polisen hade varit tvungen att ingripa och många hade dött. Även i deras lilla stad förekom slagsmål för några konservers skull och till och med en dödsskjutning för en dunk bensin. Det sades att all el på norra halvklotet var utslagen. Kanske i resten av världen också. Kanske var det så som några forskare sa, att solen hade fått ett utbrott och slagit ut all elektronisk utrustning, alla möjligheter att överföra el och kommunicera digitalt. Eller så var det en del av en gigantisk terroraktion, från en organisation som ännu inte gett sig till känna. Ingen visste säkert.

Resterna av den grillade maten lades i utekylskåpet. Där skulle den hålla sig i några dagar till. Kanske upp emot en vecka. Sedan skulle färskmaten vara slut. De första dagarna av det stora mörkret, som katastrofen hade börjat kallas, hade de kört till en del affärer runt omkring, för att köpa på sig mat. Ibland hade de fått handla, ibland inte. När bensinen började sina fick de gå istället. Hon drog på sig ryggsäcken och gick till närmaste köpcentrum, flera dagar i rad. Köpte termotights och pulversoppor. Till sist fanns det inte mycket mer att hämta. Inget som skulle vara till nytta i alla fall. Till sist blev osäkerheten att ta sig dit för stor. Hon visste inte om hon gick säker på vägen hem. Matrån hade blivit mer regel än undantag. En granne längre ner på gatan hade blivit nedslagen i sitt eget hus och lämnad att dö. En annan granne hade hittat henne dagen efter dådet, stel av köld och full av intorkat blod.

”Vi vill att ni stannar inne”, sa han till barnen en morgon.
”Varför då?” frågade tolvåringen, som gärna ville ut och träffa sina kompisar.
”Det är så kallt ute nu, det är bättre att ni är inne”, sa hon.
”För att jag säger det”, sa han.
”Blir det snö till jul?” frågade tioåringen.
”Jag vet inte”, sa hon tyst.

De började tala om vad de skulle göra, han och hon. I tystnaden och mörkret på kvällen, när de lugna andetagen från barnen hördes i sovrummet, när deras kroppar gemensamt värmde upp luften i det lilla utrymmet. De var överens om att de måste göra något. Flera väpnade rån hade ägt rum på gatan bredvid deras och bytet hade blivit mat. Och så smycken och kontanter som kunde bytas till mat i de alternativa affärer som hade uppstått så snart de vanliga stängde sina dörrar för gott. En av grannarna hade blivit allvarligt skadad när hon hade försökt hindra tjuvarna, den andra hade flyttat till sin syster några kvarter bort. Tanken på att ge sig av slog rot. Och egentligen fanns det bara ett ställe de kunde åka till. Till hennes mamma.
Mamman bodde ute på landet, fem mil bort. Där fanns inga affärer, men där fanns vad jorden gav. Mamman odlade potatis, hade en stor trädgård med äppelträd och trädgårdsland. Så här års växte inte mycket, men hon hade en välfylld källare, hylla efter hylla med inlagda grönsaker och syltburkar. Tillsammans med deras matlager skulle de klara sig till våren. Med lite tur. Och om det behövdes. För nog skulle väl elen komma tillbaka snart, nog skulle allt gå tillbaka till vad det varit innan?

En morgon var gräsmattan täckt av ett tunt lager snö. Sjuåringen grät när hon skulle lämna sängen.
”Det är så kallt, jag vill sova mer.”
Deras hus hade blivit en fara, en kylig grav som hotade svälja dem alla. Kanske skulle de inte vakna upp en morgon. Kanske skulle de bli mördade allihop för det lilla de ägde. Två veckor hade gått sedan det stora mörkret började och det stod klart att kommunen inte skulle kunna hjälpa de många som behövde hjälp, speciellt inte nu när en del familjer hade insjuknat i en okänd febersjukdom. Det var upp till var och en.
Hos hennes mamma fanns en kakelugn och ett stort lager med ved. Där skulle de ha en chans att se våren. Där skulle finnas en chans till ett liv. Den sista bensinen skulle förhoppningsvis föra dem dit. Den sista, dyrbara dunken, som de gömt undan i garaget, längst in bakom lådorna med urvuxna barnkläder.

”Vi ska fira jul hos mormor!” sa hon på morgonen med glädje i rösten över knäckebrödet, några skedar tonfisk i olja och en kopp varmt te.
Barnen förstod egentligen inte varför hon lät så glad. De hade alltid firat jul hos mormor. Det var väl klart att det skulle bli så i år igen. Precis som varje år. Även om allt annat var konstigt. Och precis som varje år packade de bilen. Men den här gången var det inte paket den fyllde den med. Spelen till den nya konsolen var ändå oanvändbara. Den nya mobilen fick ligga kvar i sin kartong. Istället packade hon packade kassar och väskor med deras saker. Hon la ner de varmaste kläderna, de tjockaste jackorna. Hon packade ner alla matvaror i lådor, varje påse med ris och varje buljongtärningspaket som fanns i huset. Han stuvade in allt i bilen, packade sakerna så tätt han kunde, för att så mycket som möjligt skulle gå in. Det var som förr, när de skulle åka på semester. Men ändå helt annorlunda.
Hon önskade att hon kunde komma i kontakt med sin mamma. Hon önskade att hon visste om det var bra med henne, om hon var kvar hemma. Men hon försökte inte tänka på det, hon försökte i stället se dem alla tillsammans.

Hon kramade sina barn, drog in deras doft och lät sin kropp göra ett avtryck av dem. Precis så här kändes de i hennes armar, just nu. De luktade inte rent, det där med att tvätta sig hade fått stå tillbaka under de senaste veckorna. Men de var där, de var levande och förhållandevis varma mot hennes kinder och läppar. Sedan gav hon honom en kram. Han som följt henne genom så många år kramade tillbaka. Mycket annat kunde de inte göra. När alla planer hade viskats igenom tröt orden.
En man de inte kände igen tittade nyfiket på deras bestyr från andra sidan gatan. Han drog sig in bakom grannens bil, försökte synas så lite som möjligt. Ändå hade de valt skymningen för att packa bilen, för att inte andra skulle se. Faror lurade överallt i det djupa mörkret, även grannar hade blivit fiender. Främlingar var det ännu värre med.
”Vi måste åka nu”, sa han, fast de hade bestämt sig för att köra i dagsljus.
”Jag vill ta med mig det här”, sa sjuåringen och visade upp två väskor, fullpackade med gosedjur och leksaker.
”De får inte plats”, sa han med hård röst.
”Men pappa”, sa tioåringen, som också packat en väska.
”Vi kan inte ta med era saker”, sa han. Oron gjorde hans ord onödigt arga. ”Det finns ingen plats.”
”Men kanske om de har dem i knäet”, föreslog hon.

I natten låste de sitt hus. Alla fönster på första våningen var igensatta med kartong eller träskivor. Dörrarna var väl låsta. Alla tidigare så värdefulla teknikprylar var undangömda. Visserligen var de värdelösa just nu, men man visste aldrig. Hon suckade. De visste att deras hus inte skulle vara orört när de fick se det igen. Om de fick se det igen. Resan österut var en resa ut i det okända.
”Kan vi inte sjunga en julsång?” frågade sjuåringen när de satt inklämda i bilen och sakta rullade nedför gatan där det bott sedan innan barnen föddes.
Trevande började hon sjunga ”Tusen juleljus”. Trots att det utöver strålkastarna inte fanns ett enda ljus att se, inte en enda ljuspunkt. Dotterns ljusa flickröst föll in.
De körde genom en värld som de inte kände igen. Mörker härskade. Inget ljus någonstans, vare sig från husen eller under gatlyktorna. Inga andra bilar. På en villagata inte långt från deras hus sprang en man ut mot dem, viftade med armarna för att få bilen att stanna. Han bet ihop käkarna och gjorde en vid sväng runt mannen för att inte köra på honom. De stannade inte.

De svängde upp på motorvägen, fick väja för bilar som fått slut på bensin och lämnats åt sitt öde. De färdades vidare i det både välkända och obekanta landskapet, långsammare än någonsin förut. Bråte låg på vägen här och var och på ett ställe hade någon försökt sätta upp en vägspärr. De kom runt den, utan att se om det var någon där. Kanske sov de så här dags. Kanske hade de gett upp stråtrövaraktiviteten på grund av för dåligt tillflöde av fordon. Kanske var det bara tur att deras bil kom förbi.
Resan till mormor hade de gjort varje år, dagen innan julafton. Det här året varade den länge. De körde genom mörkret, de körde genom natten. En gång fick de stanna för att dra undan några stålbalkar som blockerade vägen. Ett par gånger fick de vända tillbaka och ta en annan väg. De kom överens om att de små vägarna borde vara säkrare och mer framkomliga, att de förhoppningsvis inte var bevakade av sådana som ville dem illa. Ljuset från bilens strålkastare reflekterades i snön och visade en värld som var bländande vit och tyngande svart. Inget annat.
Deras bil var en veritabel skattgömma för vem som helst. Den var deras väg till överlevnad, den var deras chans till ett liv. Och i bilen fanns också ett koncentrat av det mest värdefulla, de tre barnen. De måste komma fram, de måste ta sig genom natten. Bilen rullade vidare, bensinmätaren stod allt lägre.

”Jag ser julstjärnan”, sa sjuåringen med huvudet lutat mot fönstret.
Hon lutade sig fram och såg ut genom vindrutan. Mycket riktigt sken stjärnorna högt över dem, starkare än någonsin nu när de inte längre behövde tävla med städernas ljus.
”Och det är snö här också”, sa tioåringen som inte tyckte att det blev jul utan snö.
De hade för länge sedan slutat sjunga julsånger när de närmade sig mormoderns hus. De hade färdats genom nästan en hel natt. Huset låg ensligt, ute på landet. Det var omgivet av åkrar och grannar fanns det inte många. Nu kändes det ännu mer öde än annars. Som om det här var den sista platsen på jorden. Och de var de sista människorna.

Bilen tog sig fram genom ett tunt lager snö på uppfartsvägen. Snön var orörd, ingen hade varit här sedan det började snöa, för ett par dagar sedan. Hennes strupe snördes samman. Han släckte strålkastarna på bilen och körde den sista biten i totalt mörker. Man visste aldrig.
”Sitt kvar i bilen”, sa han till barnen när de parkerat på gården.
”Men vi vill hälsa på mormor. Och katterna!”
”Låt mig gå först”, sa hon och öppnade bildörren. En kylig vind slog mot henne, en doft av snö virvlade upp i hennes näsa.
Alla fönster i huset var mörka. Givetvis fanns det ingen el här heller. Men hon hade hoppats få se ljus, hade föreställt sig det under resan. Hon närmade sig försiktigt trappan, såg inte heller här några spår i snön. Hennes hjärta slutade nästan slå. Hon ville inte tänka på vad det betydde.

”Mamma, det är vi”, sa hon lågt samtidigt som hon knackade lätt på dörren. ”Vi har kommit för att fira jul.”
Hon upprepade orden, om och om igen. Högre.
Vinden blåste upp ett moln av snö över henne.
Bilmotorn gick fortfarande, men hur länge till? De hade varit nere på det röda en stund nu.
Natten var mörkare än hon någonsin sett den, stjärnorna var kalla nålstick en miljon år från dem.
Men så, en skymt av ett ljus inifrån. Egentligen inte mer än en suddig aning om ljus. Först en gång. Och sedan igen.
Hennes mamma bar en lykta nedför trappan, närmade sig dörren. Hon gick knappt att känna igen, insvept i många lager kläder och iklädd ett slitet ansikte. Men det var hon och hon höll i julens ljus.

Julen 2013 – Julefrid

Vad önskar sig alla barn till jul?
Massor av julklappar
Vad önskar sig alla vuxna till jul?
Att ta sig fram till julafton i ett stycke

December tassar orubbligt fram
Nattsvarta morgnar,
skymningsljus mitt på dagen
Ljus glimmar i nyputsade fönster,
lampor skiner från buskar och flaggstänger

Frid och väntan på något som ska komma
Nej.
Väntan är ljug. Frid också. Det är ett maratonlopp.

Önskelistor och lappar i spretande högar på köksbordet
Luciatåg på dagis, julfest på skolan
Julfest på jobb med 80-talstema, yo-ho
Jullöpning och man får gärna komma utklädd, men det är givetvis inget tvång
Insamling till fröknarna, fotbollstränarna och fan och hans moster

Julbord, glöggmys, grötfrukost och PEPPARKAKOR
Julmusik i alla affärer, White Christmas och Helga natt
Personalen borde få extra betalt för att jobba där
Vi andra borde få betalt för att handla där, för att vistas där
Och så, ja just det, JULKLAPPAR. Till fan och hela hans släkt

Ska vi inte dra ner på det i år?
säger vi till varandra innan det drar iväg

Ämne: Julfesten
Kära föräldrar,
Det är vi som är julfikagruppen. Hör av er och berätta vad ni kan bidra med.
Många kramar från Stina

Hej Stina,
Jag ser att det bara är lussebullar kvar på din lista. Jag kan baka 50 stycken. Ja, visst ska det bli kul med julfest.
Hälsar Lotta

Var är lådan med batterierna i? Den brukar väl stå här någonstans? Eller där?
När blev lucialinnet så kort? Och skrynkligt? Och smutsigt?
Måste tvätta, stryka, köpa glitter, köpa batterier, köpa tärnljus, måla om huset och bli lyckligare

Måste hinna klart rapporten på jobb, åka till mötet i Stockholm, gå på workshopen, göra avtryck
Och tänk bara så skönt att ta tag i alla gamla surdegar innan jul,
det gäller att passa på så att det är rensat till det nya året

Ungarna snorar, hostar ihållande halva natten
Jag glömmer julpysslet på fritids och är världens sämsta mamma
kommer tio minuter innan det är slut och bara röda flirtkulor finns kvar

Panikbeställer julkort. Nätjulklappar till alla. Fram med Visa-kortet. Klick, klick.
Exklusiv salami till svärfar, kokbok till svärmor, en annan kokbok till mamma
whiskey till pappa, teknik till mannen och alla världens leksaker till barnen

Tiden stannar mitt i natten. 02:14. Flyger upp ur sängen.
Kaskadkräkningar berättar att magsjukan har flyttat in i huset
Byter lakan, tröstar, håller pannan och kör igång tvättmaskinen

02:54 nya kräkningar. Och 03:35. Och 04:10.
Byter lakan, tröstar, håller pannan och lägger smutstvätt i en stor hög på golvet
Badar i handsprit, sväljer tio vitpepparkorn hela och sedan tio till, för säkerhets skull

Ämne: Julfesten i morgon, så tråkigt
Hej alla härliga föräldrar,
Jag måste med kort varsel åka till London på ett mycket viktigt möte i morgon och kommer tyvärr inte att kunna vara med på julfesten. Lotta, du kan väl vara snäll att baka 50 lussebullar till. När du ändå är igång.
Kramisar Stina

Hej Stina,
Jag har faktiskt inte möjlighet och dessutom blev Adam sjuk i natt, vinterkräksjuka. Kan ingen annan?
/Lotta

Hej Lotta,
Nej, ingen annan kan. Tack för att du fixar det ändå. Du är en pärla.
Kramelikram Stina

Nej, jag är inte någon jävla pärla. Långt därifrån
Jag är ett utarbetat vrak som vinglar fram efter vaknatten

Mamma, när ska du göra dina goda lussebullar till julfesten?
Nästa år, men det kan jag inte säga till de stora ögonen som tittar på mig
Den blivande tärnan skuttar ut från köket och jag dunkar pannan i ett köksskåp. Hårt och med vilje.

Sedan plockar jag ut ur kylen, ägg, kesella, mjölk, smör, jäst
Känner efter med hela kroppen, kniper det i magen?
Nej, det brukar alltid ta några dagar för bacillerna att utvecklas
Vet med supersäker övertygelse att vi alla kommer ligga och kräkas inom två dagar

Räknar på fingrarna, kommer vi att klara julen, kommer alla hinna bli friska till julafton?
Så här är det att ha barn i skolåldern, alla vet att magsjukorna färdas från klass till klass,
från det ena barnet till det andra, från en familj till en annan, det hör till

Stannar upp med jästpaketet i handen. Funderar, överväger, planerar
Tar en liten skål och jästpaketet och går till teven
Adam ligger slapp och blek framför sjungande och dansande möss med tomteluvor
Han assisterar så gärna i köket, tycker speciellt mycket om att baka

Jag hjälper honom att sätta sig upp och lägger jästpaketet i hans hand
Vill du göra lussebullar med mamma?

Ämne: Tack för julfesten
Hej alla föräldrar,
Så bra det blev i går. Tack allihop, speciellt Eskils pappa som bidrog med de viktiga servetterna och papptallrikarna och Majas mamma som köpte två lådor clementiner. Jag hoppas att ni tyckte om mina lussebullar.
God jul på er alla önskar Lotta

Annons

14 tankar på “Julnoveller”

 1. torafgreve skriver:

  Det där påminner om den gången jag var utan el i tre månader då en grävmaskin på en byggarbetsplats grävde av elkabeln. Mitt hus var längst ut och låg ensligt. Det hände flera gånger, så till slut sade jag upp elabonnemanget tills april, när de var färdiga med att gräva. Att familjen tog sig till mormor var nog bra, man är bättre rustad att klara av civilisationsbrott när man bor ensligt och troligtvis har vedspis. Jag hade turen att bo vid Stavangers färskvattenresurs, det var bara att gå ner och fylla hinken med vatten. Dvs i februari fick jag slå hål på isen för att komma åt det.

 2. Vilken historia, Tora! Och vilken upplevelse! Själv har jag aldrig varit utan el någon längre period, men el fyller min vardag, eftersom jag jobbar på E.ON. Ibland funderar jag över hur det skulle vara om all el försvann. Hur många dagar skulle det ta innan samhället bröt samman fullständigt? Enligt andra som vet och med uppbackning av min fantasi – inte speciellt många dagar.

 3. torafgreve skriver:

  Jag har sätt någon vetenskaplig kommentar om det där, högst 14 dagar, tror jag. Men jag tror innovativa människor som kanske är vana vid primitiva förhållanden snabbt skulle kunna fixa en smula civilisation i det lilla igen. Det skulle kunna växa fram en mera försynt civilisation ur ruinerna, en som inte tanklöst brukade för stora resurser. Jag vet att jag har kunskap att kunna klara mig och kanske en liten flock. En försmak får vi ju på Livastöl, stugan i fjället med 1880-talsstandard, eller den högre liggande Sandvassbu. Det finns en del exotisk teknologi att bruka under dylika förhållanden. Jag har botaniserat på Coolstuff och hittat steampunkiga smågrejor som kan underlätta för 1880-talsstandarden. Man kan även slippa utedassen. En Chimp och en Gorilla, så har du både solceller och batteri att lagra el i. Sussen fungerade hur bra som helst på Sandvassbu, både att skriva på och visa långfilm. Då grannen passerade i roddbåt med ett oskyddat wifi, kopplade Sussen genast upp sig till internet. Jag har sladd till både Sussen och Dellen till solcellerna. Det finns ett dygn där vi ska slå ifrån all el och leva utan. Då brukar jag köra solceller. Alla norska turistföreningsstugor har solceller, även om högspentledningarna passerar precis utanför. Jag är datornörd, och vill inte vara utan, även om jag får ta till exotiska medel för att kunna hålla mina datorer vid liv. Det är rätt häftigt att sitta i totalt mörker under dygnet utan el och se Sussens blå skärm som det ända som lyser av el i alla lägenheter.

 4. Ja solceller är nog en del av framtiden. Det spekuleras redan nu i att det kommer att vara högre status att ha solceller på villan än en vräkig ny bil på uppfarten i framtiden. Känns vettigt, tycker jag.
  Fjorton dagar är nog någon bortre gräns för ett rejält sammanbrott i en modern civilisation. Tänk bara på alla de som inte har fylld kyl och frys. Efter någon dag behöver de handla. Fast korten fungerar inte och kontanter har ingen längre. Om stat/kommun inte kan stötta tror jag att det kan gå snabbt utför. Hmm, det är intressanta tankar när man som jag gillar att skapa världar och speciellt då dystopiska sådana. Vi får diskutera vidare nästa gang vi ses!

 5. torafgreve skriver:

  Kyl och frys lägger av och maten ruttnar. Under kriget (andra världskriget) satsade folk på konserver och torrmat. Vi hade gård med rotsaker och frukt och dessutom kor, även om tyskarna gjorde sitt bästa för att äta upp dem. Till slut tog korna kalvarna och gömde ute i naturen var gång de såg den svarta uniformen på en SS-man. Vi diskuterar vidare när vi träffas.

 6. Gott slut och gott nytt år tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s