Etiketter

färgskrapa

Det där med att skriva är inte lätt. Det gäller att komma på vad texten ska handla om och vilken typ av text det ska vara. Där brukar jag inte ha några problem, för jag har fler idéer än vad jag hinner skriva ner. Och jag testar ofta format, något som börjar som en novell kan sluta som en låttext. Eller tvärt om. Texten får bestämma.

Men att hitta tid till skrivandet, det är svårare. Tiden räcker liksom inte till. Jag vill skriva massor och när jag väl är inne i ett projekt vill jag skriva hela tiden. Men så blir det sällan, för vardagen gör sig påmind och andra saker måste också få ta plats. Då brukar jag lura mig själv, så att jag både hinner skriva och göra annat.

Förra helgen rensade jag ogräs i mina rabatter, jag satt ner och skar bort gräs runt stenarna med en kniv som blev allt mindre vass. Med mig hade jag en penna och ett block. Dem kastade jag en bit framför mig, och så snart jag hade jobbat mig fram till blocket fick jag skriva några rader. Sedan kastade jag vidare och hann fundera ut vad jag skulle skriva tills nästa gång jag kom fram till blocket. Efter två timmars ogräsrensning hade jag skrivit ganska mycket, nästan 10.000 tecken.

Den här helgen funderade jag på scener till en kommande bok samtidigt som jag skrapade altanräcket. Det gick dåligt, vilket jag tror berodde på att färgskrapning är det tråkigaste man kan göra i den här världen. Men när högtryckstvätten kom fram gick det bättre. Högtryckstvätten gör mig mäktig. Och burret från den sätter igång min kreativitet. Jag tror jag ska ha med en högtryckstvätt i en text någon gång. Jag bara måste.

Men ett varningens ord. Försök inte tvätta dina regnbyxor med högtryckstvätten när du har dem på dig. Man får jättestora blåmärken på låren av det.

Hur gör du för att hitta inspiration och tid till skrivandet?

Annons