bokmässan

Årets roligaste, galnaste, ljudligaste och häftigaste mässa är över för i år – Bokmässan i Göteborg. Givetvis var jag där! Jag gick på seminarier och lärde mig om högläsning, dystopier, e-böcker, bilderböcker och en massa annat. Mest engagerande seminariet var det om högläsning. Alla ni som har barn – läs högt för dem! Och sluta inte när de själva lär sig läsa, ta i stället till vana att få en mysig stund tillsammans varje dag, långt upp i åldern. Barn tar till sig texter vid högläsning som är för svåra för dem själva att läsa, så varför inte dela klassikerna eller filosofiska tankar med högstadiebarn? Och läs sagor, spänning, romantik, skräck –  vad ni vill –  för yngre barn. Välj sådana böcker som ni själv tycker om, då blir lässtunden ännu bättre!

Mest överraskande seminariet stod John Ajvide Lindqvist för. Han spelade musik skriven av Peter Himmelstrand, låtar som har en viktig del hans nya roman Himmelstrand (därav namnet, såklart). Och sedan avslutade han med att sjunga själv! Riktigt bra!

Jag träffade Jakkin Wiss och Anna Vintersvärd från Andra världar förlag, Frida Arwen Rosesund från Mörkersdottir förlag, Tora Greve från Tiratiger förlag, min redaktör Heléne Jensen, min skrivarpartner Johan Carle, min skrivpedagogklasskompis Pernilla Lindgren, Kerstin Önnebo från Skrivarpodden, min gamla kollega Gabor Kovacs, bokklubbschef för Livsenergi och mängder av andra nya och gamla bekantskaper. Bokmässan är en fantastisk plats, perfekt för intensiva och intressanta möten.

Och ja. Naturligtvis köpte jag en massa böcker med mig hem. Fast jag hade tänkt vara lite återhållsam. Min väska var rund och mycket tung när jag släpade den ombord på tåget. Och jag var mycket trött och helt uppfylld av härliga dagar tillsammans med andra bokälskare.

Nästa år kommer jag att vara på bokmässan med min egen bok. Det ser jag fram emot!

När det gäller bilden måste jag tillägga att den är tagen strax efter 9 på morgonen, dvs precis när mässan öppnar. Senare på dagen är gångarna och montrarna helt fyllda med folk …

Annons