Etiketter

,

litteralund-logo-normal

De senaste två dagarna har jag följt konferensprogrammet på Litteralund, en stor barnboksfestival i Lund. Vilken fröjd att lyssna på samtal om böcker och skrivande från morgon till kväll! Och dessutom med fokus på barn- och ungdomslitteratur!

Timmen med Cornelia Funke var inspirerande och spännande, det var oerhört intressant att höra om David Almonds författarskap och Gareth P Jones underhöll med berättelser om hur han hittat idéerna till sina böcker kombinerat med ukulele. Samt mycket annat.

MEN. Publiken bestod i princip uteslutande av kulturtanter. Inget nedsättande om den beteckningen, jag räknar själv in mig i gruppen. Men var var alla män?

Litteraturvärlden domineras av kvinnor, det visar både statistik och ett besök på exempelvis Bokmässan i Göteborg. Förutom när det gäller författare, där finns många män.

Men när det gäller barn- och ungdomsböcker är männen nästan osynliga. Inte helt, här finns också en hel del manliga författare. Men var finns männen som med entusiasm deltar i arrangemang som Litteralund? Männen som brinner för barns läsande i förskola och skola? Männen som talar om böcker som de läser med sina barn eller andras barn? Männen som visar barn i sin närhet att det är okej att skrota i en soffa en hel eftermiddag med en bok i handen? Männen som uppmuntrar sina barn till läsande? Männen som diskuterar böckerna som barnen läser? Männen som varje kväll läser för sina barn?

VAR FINNS DE?

Annons