Vab och semlor och Malia

Jepp, det är den tiden på året. Då virusen duggar tätt och snuva följs av influensa och magsjuka. Det är helt enkelt tid för vab för alla som har små barn. Och sjukdagar för oss andra. Dessutom är det också tid (i alla fall snart) för semlor. Precis så heter min nya bok om Storgatan 12Vab och semlor. Den har just kommit ut och som vanligt ställer min hund Malia upp och poserar med nya boken mot en betalning in natura bestående av magkliande.

Här hade jag tänkt berätta vad boken handlar om, men häromdagen fick jag omdömet för boken från BTJ och det är så fint och förklarande skrivet, så jag klipper in det istället. Boken fick härliga 4/5, förresten!

Vab och semlor är ännu en behändig liten bok om tvåbarnsfamiljen på Storgatan 12, med en fransk-marockansk mamma som läser svenska för invandrare och en svensk pappa som är bagare. Båda föräldrarna är riktigt stressade i fastlagstiden, pappan med att baka semlor och mamman med att förbereda sig inför ett stort, viktigt prov. Då blir barnen sjuka. Hur ska de få ihop vardagspusslet? Vem ska stanna hemma? Det här är en igenkänningsbar vardagssituation för många och skildrar svensk verklighet på ett trivsamt sätt. Båda föräldrarna känner samma ansvar, för både jobb respektive skola och för barnen, som måste få vila och kurera sig hemma. De försöker verkligen ordna upp situationen tillsammans, så att ingen ska behöva känna sig åsidosatt. En härlig historia som är utmärkt lästräning. Författaren har själv provat att bo utomlands och har erfarenhet av att byta språk och möta en ny kultur precis som familjen i boken. Helhetsbetyg 4 av 5.

Pia Lindestrand, BTJ-häfte nr 5/2020

 

Annons