Etiketter

, ,

December2013232

Det var den där tiden på året. Den där tiden som aldrig mer skulle bli sig lik. Det var innan döendet började på riktigt, men efter att rädslan hade satt sina tänder i människorna.

Så börjar min dystopiska julnovell. Den kan du läsa här: Den där julen.

Är du förresten med på vad en dystopi är för något? Enkelt sagt är det motsatsen till utopi. En dystopi visar en framtid som inte på något sätt är önskvärd, det vill säga en negativ samhällsvision. Dystopier används ofta för att kritisera det rådande samhället och är dessutom sedan några år tillbaka mycket populära inom young adult-litteraturen.

Själv älskar jag dystopier, både på film och i böcker. Ett exempel på en väl konstruerad dystopi är Hungerspelen. Jag var och såg Mockingjay på bio häromdagen och jag njöt av hur bra Suzanne Collins lyckats med sin triologi. Här finns så många bottnar och möjliga tolkninngar! Sedan måste jag tillägga att jag gärna hade sett den sista boken i en film, inte två, för jag tyckte att handlingen var i tunnaste laget

Det finns ofta dystopiska inslag i mina texter. Ibland skriver jag till och med regelrätta nattsvarta dystopier, som exempelvis min novell Blå i antologin Kött och guld.

Dystopier ger mig möjlighet att jobba med världsbygge, eftersom jag skapar världar som (egentligen) inte finns. I de här texterna kan jag också på ett effektivt sätt lyfta missförhållanden från vårt samhälle. Genom att sätta in dem i ett nytt sammanhang pekar jag på saker som jag tycker är fel i min egen värld och dessa framträder då tydligare än de gjort i en berättelse om min samtid.

När det gäller Den där julen beskriver den ett skeende som också finns med i Novas tid, fast på ett annat sätt. Så man kan nästan säga att novellen är en semi-prequel till Novas tid. Mer än så kan jag inte avslöja nu …

Med det här vill passa på och önska en riktigt god jul! Definitivt inte en sådan som i Den där julen

 

Annons