Etiketter

, ,

Häromdagen låg det ett paket i postlådan när jag kom hem. Ett tjockt, vitt, vadderat kuvert med något hårt inuti. Jag väntade inte något paket och vände därför nyfiket på kuvertet för att se vem det kom ifrån. Det var poststämplat i Frankrike. I Frankrike har jag vänner och familj, så ett paket därifrån är inte ovanligt. Men jag kände inte igen namnet på avsändaren.

Jag började slita upp paketet innan jag ens hunnit in och fick fram en bok: Victor Hugo – L’enfance d’un poète (Victor Hugo, en poets barndom). Mysteriet förstärktes av att det inte fans något följebrev med. Men så slog jag upp första sidan i boken och där fanns en text skriven med fransk reservoarpenna. Sådana använder alla i Frankrike, trots att de flyter ut på visa papper och trots att man hela tiden måste byta bläckpatron. För de ger något visst till handstilen, en elegans som en kulspetspenna aldrig kan efterlikna.

Boken kom från mannen som guidade mig i katakomberna för några veckor sedan, Philippe Schmitt-Kummerlee. Den är skriven för barn och ungdomar, för att de ska få en bild av Victor Hugos barndom. Victor Hugo är en av Frankrikes största författare genom tiderna och har skrivit bland annat Les Misérables (Samhällets olycksbarn) och Ringaren i Notredame.  Philippe och jag diskuterade barnböcker under en kort promenad efter besöket i katakomberna och nu hade han alltså skickat den här boken till mig.

Från en författare till en annan. Och jag tänker på hur speciellt det är att vara författare. Alla ensamma, slitsamma timmar framför datorn. Våndan för att få texten som man vill ha den och glädjen när man lyckas. Och den oerhörda stoltheten över ett färdigt verk. Det delar man nog allra bäst med någon som vet precis hur det är att skriva.

Jag har ingen egen bok att skicka till Philippe. En antologi är inte samma sak. Och dessutom förstår han inte svenska. Men någon gång i framtiden hoppas jag att mina böcker kommer att ges ut i Frankrike också. Och då ska jag skicka ett exemplar till honom. Jag ska leta fram min finaste reservoarpenna och skriva några rader. Från en författare till en annan.

 

Annons