Etiketter

DSC_1974

Jag har funderat på det där med inspiration. Var kommer den ifrån? Vilka upplevelser från mitt liv har varit så viktiga att de dyker upp i mina texter, ofta kanske långt, långt senare?

Jag var på bio och såg Star Wars med mina söner i helgen. När filmen satte igång blev jag tolv år gammal igen. Så gammal var jag nämligen när jag såg min första Star Wars film, Jedins återkomst. Jag insåg då att jag burit med mig delar av Star Wars under hela livet. Kampen mellan ont och gott är ett återkommande tema i mina texter. Det är inte omöjligt att de tankarna föddes när jag var tolv år gammal.

Ett mer medvetet sätt att få inspiration är att söka upp platser som är speciella eller intressanta. Eller både och. Det gjorde jag nu i veckan när jag var i Prag med jobbet. Innan det var dags att flyga hem hade jag en dryg timme ledigt. Jag begav mig till Judiska kyrkogården med en karta av stan i högsta hugg. Jag har visserligen varit där förr, men det är en plats som är så märklig och känslosam att jag absolut ville dit igen. Stämningen där tar jag med mig, stenarna som lutar sig mot varandra och nästan ger varandra stöd. Kanske kommer platsen att ge mig inspiration i något som jag skriver framöver?

Ett annat sätt att bli inspirerad är att prata med andra som skriver. Just idag har jag den stora turen att jobba tillsammans med min skrivarpartner Johan, vi sitter vid mitt matbord och skriver på varsin dator. Jag har hjälpt honom med feedback på de sista 60 sidorna på hans manus, som snart ska lämnas till redaktör. Han har hjälpt mig med ett helt gäng bra övningar att använda på mina skrivarlektioner. Det är samarbete och inspiration, det!

DSC_1998

 

Annons