Etiketter

DSC_3290

Härliga sommar! Sand som klibbar mot benen, smältande glass i en skål. Hallon från trädgården på yoghurten varje morgon och grillad halloumi i en sallad på kvällen. Semester med ledigt från blogg och skrivande på större projekt, men intensiv aktivitet när det gäller research. En doft av vinbärssaft när jag skriver det här. Ja, jag försöker mig på att göra vinbärssaft för första gången i mitt liv. Tänker att med mycket socker blir det nog bra.

Och så läsning. Massor av böcker, både ut och inne. Sommar är läsning för hela familjen och här kommer några boktips:

We were liars av E. Lockhart. Varför, o varför har inte den här ungdomsboken översatts till svenska? Tyvärr kan jag inte säga något om den utan att avslöja det som är så speciellt med den, men läs den! När jag kom till slutet blev jag så tagen att jag fick lägga boken åt sidan för att hämta mig. Läs!!!

Snart 14-åringen slukade The 100 av Kass Morgan på kort tid och på engelska. Först köpte vi en bok, några dagar senare fick vi leta efter en ny bokhandel för att kunna köpa bok nummer tre. Och så samma sak med trean … Nu måste jag också läsa böckerna. Testade TV-serien för ett tag sedan, men gav upp efter ett eller två avsnitt. Som vanligt gissar jag på att böckerna är bättre än filmatiseringen.

En av sommarens högläsningsböcker var Den stora spökräddningen av Eva Ibbotson. En klassiker från 70-talet som jag inte läst tidigare. Både jag och barnen förtrollades av humorn och hade långa diskussioner om miljöförstöring och olika typer av övernaturliga väsen. Ett nöje att läsa högt! 9-åringen älskade den, men den funkade lika bra för mina äldre barn.

Snart 12-åringen plöjer Rick Riordans böcker om Percy Jackson (både första och andra serien, han älskar att böckerna är riktigt tjocka och att det finns så många av dem). De flesta har vi redan läst högt i familjen, men han läser gärna om dem. Han lyssningsläser och kan ibland sitta en halv dag med lurar på huvudet. Han skulle förmodligen kunna sitta en hel dag också, men där sätter jag stopp. Fast det tar lite emot att säga att han måste sluta läsa och gå ut en stund. Jag vet ju hur det är att vara fångad i en berättelse …

Mannen, som inte brukar läsa så mycket när det inte är semester, fastnade för Stjärnklart av Lars Wilderäng. Jag gillade själv boken mycket, så jag stack pocketen i handen på honom och sedan var han nästan inte kontaktbar. På att-göra-listan står nu att köpa tvåan (som jag läst) till mannen och trean (som nyligen kommit ut) till oss båda. Tur att sommaren inte är slut än!

Ja, och så har vi ju … nej, det får räcka med boktips idag. Min saft har runnit genom silduken och ska den få koka lite igen. Den kommer att bli perfekt när den serveras iskall till en bra bok.

 

Annons