Etiketter

dsc_0101

Så här såg det ut när jag redigerade för två veckor sedan. På en strand på Sicilien. Solsken och 27 grader varmt. Havet tillräckligt ljummet för att badkrukan Sofie skulle kunna tänka sig ett dopp. Jobbet med texten gick som en dans.

dsc_0207

Så här ser det ut idag. Köksbordet, ett ljus som doftar vanilj, en tjock filt och vinden som tjuter utanför fönstret. Fullt fokus på texten och även på dessa kyligare breddgrader blir massor gjort.

Var ska man då redigera för bästa resultat? Finns det någon lärdom att dra av detta inlägg? Nej, inte en enda. Förutom att redigering är ett inre tillstånd. Antingen är man upplagd för det eller inte. Just nu älskar jag redigering. Jag stryker massor, skriver nytt, ändrar och ser att texten blir bättre för varje timme.

Vissa problem uppstår dock när det är dags för lunch och jag lämnar datorn till förmån för lite mat och en stunds avkoppling med en bok. För då fortsätter jag att redigera. Jag höll på att lägga från mig senaste Lars Wilderäng, Stjärndamm. Jag har läst och gillat de två första böckerna i serien, men med trean tog det helt stopp. Jag hittade fel. Och retade mig på dem. Jag hittade saker som kunde ha uttryckts bättre. Och retade mig på dem. Jag fick börja om läsningen två gånger och kämpa för att få av mig redigeringsglasögonen innan jag kunde fortsätta läsningen. Jag antar att det här faller inom ramen för yrkesskada.

 

Annons