Etiketter

,

De flesta som har provat på att skriva en skönlitterär text vet att det är ganska lätt att sätta sig ner och börja skriva. För många är det kul, inspirerande och ibland alldeles … underbart.

Men underbart är inte nog. Det räcker inte hela vägen. Inte ens halva … För de där orden som bara kom i första skrivfasen måste nu bearbetas och förädlas. De kritiska glasögonen åker på och det är dags att skriva till, ta bort, förstärka de dramaturgiska bågarna, analysera karaktärer och miljöbeskrivningar och tusen andra saker.

I det här skedet har jag mycket nytta av två arbetsredskap: LIX och synonymordlistor.

Det här med synonymer är väl ganska självklart – när jag skriver vill jag variera mitt språk, men ibland står det helt stilla i huvudet. Synonym till? Synonym till säger? När jag läser genom texten och känner att jag behöver en synonym vänder jag mig till exempelvis synonymer.se och skriver in ordet som jag vill variera. Och voilà, upp dyker förslag!

LIX, eller läsbarhetsindex, är det färre som känner till. Jag klistrar in de flesta av mina texter i LIX-räknaren för att se hur svåra de är för läsaren. Speciellt viktigt är det när jag skriver lättläst och har ett visst LIX-tal som mål.

Böckerna om Mateo och Bim ligger på LIX 14. Efter tre manus kan jag sätta mig vid datorn och direkt skriva LIX 14, så van har jag blivit vid Mateos språk. Det känns coolt! Andra texter kräver mer eftertanke för att hamna på rätt nivå.

LIX är också något som jag gärna rekommenderar till mina barns skolor. Mitt ena barn hade för något år sedan en läxa i biologi. Eftersom det bara fanns en klassuppsättning av biologiböcker och den var upptagen hänvisade läraren till 1177. När jag märkte hur svårt mitt barn hade med texten testade jag den i LIX-räknaren. Den hade LIX 43, dvs medelsvår, normal tidningstext för vuxna. Den låg med andra ord långt från LIX 30, som är övre gränsen för barnböcker. Gissa om jag hörde av mig till läraren?

Givetvis är LIX ingen exakt vetenskap, men jag tycker att det ger en bra indikation på var texten befinner sig någonstans när det gäller svårighetsgrad. Och så är det så kul att klistra in texten och trycka på Analysera! Testa gärna!

 

 

Annons