Etiketter

,

5-8 % av befolkningen har dyslexi, ändå hör man så lite om den här funktionsnedsättningen. Man hyssjar och säger att ”hen har lite svårt för sig”. När det egentligen handlar om att synliggöra dyslexi för att dyslektiker ska kunna få rätt hjälp.

Jag vill synliggöra dyslexi för min sons skull. Han går sjuan och kämpar varje dag, med lektioner och med läxor. Han vill att jag ska tala om hur det kan vara att ha dyslexi, så att fler kan förstå honom. Det gjorde jag på Bokmässan för någon vecka sedan, det gör jag i olika tidningar nu i dagarna.

Utan ord

Och jag talar om dyslexi i Utan ord, en barnbok för 9-12 år som precis har kommit ut. Boken handlar om Mateo, som har dyslexi, och om hur det går för honom när han flyttar till en ny skola. Först känner han sig väldigt ensam, men sedan träffar han Bim. Hon har också dyslexi – och det visar sig dessutom att de båda har en annan sak gemensamt: de kan tala med djur. Tillsammans ger de sig ut på ett spännande äventyr i natten …

Utan ord är en lättläst bok, vilket gör att den är speciellt lämplig för barn som har dyslexi eller som vill läsa en lite lättare bok av andra skäl. Men den passar också utmärkt för alla andra! Det är en härlig historia om vänskap, dyslexi och om hur det är att vara annorlunda, både på ett bra och på ett dåligt sätt.

Så här skriver författaren Emma Karinsdotter (Lisbet och Sambakungen) om Utan ordWOW VILKEN BOK DU SKRIVIT! Åh vad jag känner för Mateo när jag läser hur han har det i skolan, och hur ensam han är. Jag blir så glad när han träffar Bim, och när han upptäcker sin förmåga. Tycker titeln är klockren – ”Utan ord”, och att det är häftigt hur du väver in så många olika teman i boken, dyslexi, utanförskap, att få en kompis, att kunna prata med djur, och djurrätt. WOW igen.

Hjälp mig att synliggöra dyslexi! Läs Utan ord och prata om dyslexi! Tillsammans kan vi få fler att förstå vad dyslexi är – så att min son och andra barn med dyslexi kan få den hjälp de behöver.

Annons