Något hemligt 2

När som helst – det vill säga nu i augusti – går det att köpa Något hemligt, bok nummer två om Mateo och Bim. I väntan på att den kommer ut så att du kan läsa den själv bjuder jag här på BTJs omdöme! Ett omdöme som jag är jätteglad för!

Sofie Berthet har tidigare i boken Utan ord (2017) skrivit om Mateo och Bim, två kompisar som går i samma klass. De har båda dyslexi och de har också en ovanlig förmåga att förstå och tala med djur. Nu möter vi dem igen i seriens andra bok, Något hemligt. Mateo och Bim har hittat en utsvulten kattmamma med sina fyra ungar, i ett skjul vid en övergiven sommarstuga. De bestämmer att de ska ge kattmamman och hennes ungar mat, så de kan överleva. Och det är bråttom! Men allt ska förbli deras hemlighet. Berättelsen är spännande och handlingen väcker lust att läsa vidare. Mateo och Bim bryr sig också om varandra. De är goda och omtänksamma kompisar. En dag är kattmamman försvunnen och de fyra ungarna verkar som om de inte skulle kunna överleva utan mamman. Men även denna situation lyckas Mateo och Bim, med hjälp av Bims mormor, lösa. Språket är okomplicerat med korta meningar. Boken hör till genren lättläst. Atmosfären i boken är vänlig och förmedlar någon slags innerlighet både människorna emellan och vad gäller deras syn på djur. En engagerande berättelse, lätt att leva sig in i.

Agneta Willans, BTJ-häfte nr 18/2018

Annons