fira_lucia

Nu är det snart dags att plocka fram lussebullarna och glöggen, för vilken dag som helst (nu någon gång i augusti, jag väntar spänt) är Fira lucia här! Omdömet från BTJ har redan kommit och jag blev så glad! Fira lucia får ett fint betyg och beskrivs som en stämningsfull och lätt humoristisk berättelse och det tycker jag bådar gott för framtida böcker i serien Storgatan 12. För tillfället håller jag förresten på med Sjuka barn, som kommer i januari. Men det är en helt annan historia, nu är det ju Fira lucia det gäller!

Så här skrev BTJ om Fira lucia:

Författaren Sofie Berthet är även civilekonom och skrivpedagog och arbetar till vardags med kommunikation och kundupplevelser. Hon har tidigare skrivit flera fantasyböcker för barn och ungdomar. Fira lucia är en lättläst liten bok för vuxna. Boken är också den första delen i en planerad serie, Storgatan 12. Här möter vi en familj som just kommit till Sverige och får ta del av deras möten med de svenska traditionerna. Pappa Emil har vuxit upp i Sverige men har bott en tid i Paris. Det var också där han träffade och gifte sig med marockanska Nora. Barnen Kenza, fem år och Adam, sju år, föddes i Frankrike och är tvåspråkiga. Nu ska Kenza vara med på förskolas luciafirande och det är viktigt för henne att allt blir rätt – från luciakronan till den vita särken och det röda bandet. Sammantaget är det här en stämningsfull och lätt humoristisk berättelse. Boken har lättlästnivå Small och läsbarhetsindex 18 (mycket lättläst). Helhetsbetyg 4 av 5.

Pia Lindestrand, BTJ-häfte nr 19/19

Annons