På grund av coronaviruset ställer vi in Skrivardagen i Lund lördagen den 14/3. Istället hoppas vi att vi kan hitta ett datum i höst för alla skrivsugna.

Om du är supersugen på att skriva NU och inte kan vänta till i höst bjuder jag på två skrivövningar. Gör dem hemma i lugn och ro, gärna tillsammans med en god kopp kaffe, te eller varm choklad (jag väljer sistnämnda!).

  1. Välj en bok, vilken som helst, i bokhyllan. Slå upp en sida, vilken som helst. Läs första meningen på sidan. Den meningen ska du sedan fortsätta skriva en alldeles egen berättelse på. Glöm bort vad boken handlar om och skriv något alldeles eget. Skriv i 10 minuter, utan att stanna upp.
  2. Gå ut och plocka något som växer. Du ska inte ge dig på någons rabatt eller odling, en tusensköna eller några grässtrån från parkens gräsmatta duger lika bra som en vacker scilla från den egna trädgården. Ta med dig det som växte hem och titta noga på det. Hur skulle du beskriva ex vis blomman? Använd alla sinnen! Vad får den dig att känna? Hur associerar du vidare? Skriv i 10 minuter utan att stanna upp.

Kanske får du mer tid för skrivande under det rådande läget? Det kanske kan vara en positiv sak i en osäker tid. Och du, glöm inte att tvätta händerna och ta hand om dig själv.

Annons