I våras kontaktade biblioteket i Nora mig och ville att jag skulle komma på besök. Så roligt tänkte jag och började genast googla på hur jag skulle ta mig dit. De tre små gummorna som åkte dit för att åka karusell och äta karamell bodde inte så långt bort som jag och behövde förmodligen inte ta tre tåg och en buss för att komma dit, upptäckte jag då.

Men när jag väl åkte i slutet av oktober var det väl värt den långa resan, för Nora visade sig vara den charmigaste och sötaste stad som man kan tänka sig. En natt på utmärkta Lilla hotellet gav mersmak och jag fick möjlighet till både kvälls- och morgonpromenad på de vackra gatorna innan det var dags att träffa ett fyrtiotal sfi-elever och deras lärare på biblioteket. Hälften av dem hade läst Ring 112 och den andra hälften Åka till akuten.

Jag berättade om hur en författare jobbar, varför jag blev författare, mina år i Frankrike när jag lärde mig ett nytt språk och en ny kultur och mycket annat. Och så fick jag svara på frågor, för deltagarna undrade allt från vad mina barn hette till vilka tips jag hade för att lära mig ett nytt språk. Min fantastiska publik fick också hjälpa mig med vad kommande Storgatan 12-böcker ska handla om. Jag fick många riktigt bra förslag!

Innan jag påbörjade resan hemåt fick jag en rundtur i biblioteket och en trevlig lunch med min värd Kristin. Avdelningen med lättlästa böcker var inte bara stor och välförsedd, den var också centralt placerad i biblioteket, nära disken. Så skulle jag önska att det såg ut på alla bibliotek! Tack Kristin och biblioteket i Nora för att jag fick komma och hälsa på hos er!

Vill du att jag ska komma på författarbesök på ditt bibliotek eller på din skola? Hör då av dig till mig: sofie.berthet@outlook.com

Annons