Vem gillar inte födelsedagar och kalas? Noras son Adam älskar i alla fall att fylla år och i nya Storgatan 12 är det dags för 8-årskalas på gården. Nora och resten av familjen planerar, men kommer vädret att vara på deras sida för ett utekalas? Det är nervöst ända in i det sista …

När jag är ute på författarbesök och träffar läsare av Storgatan 12 brukar jag fråga vad de vill läsa om i kommande böcker. Just födelsedag har varit ett tema som ofta nämnts, så jag skrev Kalas och paket på allmän begäran!

Så här säger BTJ om boken, som får fina 4 av 5 i betyg:

Kalas och paket är den åttonde delen i den lättlästa serien Storgatan 12 om en familj i Sverige idag. Nora växte upp i Marocko och Emil är född i Sverige. De har två barn och bor i tre rum och kök på Storgatan i Alöv. I denna berättelse fyller Adam 8 år, och de hjälps åt att planera för hur han ska firas med presenter, middag med familjen på födelsedagen och kalas för klasskompisarna på lördagen. För att alla ska få plats ordnar föräldrarna ett utomhuskalas med korvgrillning och hinderbana. Det är en trivsam och positiv berättelse som lyfter fram att även ett mindre dyrt kalas kan bli väldigt lyckat. Personerna presenteras inledningsvis och den korta berättelsen är indelad i kapitel. Berättelsen passar utmärkt för läsare som är nya i det svenska samhället och böckerna måste inte nödvändigtvis läsas i ordning. Boken avslutas med fyra frågor till författaren om födelsedagar och kalas. Lix ligger på 16 och lättlästnivån är Small. Helhetsbetyg 4 av 5. Helene Ehriander, BTJ-häfte nr 2/23

Och ja, som ni ser fick skrivarhunden Malia vara med även när Kalas och paket skulle fotas. Hon ligger oftast i mitt knä när jag skriver, så det är inte mer än rätt att hon får vara med på bild när boken är klar …

Annons