Etiketter

, ,

Blåregn

En författare kan hitta inspiration på en mängd ställen. Inuti sig själv, långt borta i tankar och minnen. Eller i omvärlden, i böcker, filmer, möten. Ibland kan en plats vara grunden för en berättelse. När jag såg blåregnet på slottet i Alnarpsparken i våras blev jag nästan sugen på att skriva historisk romance.

Själv hämtar jag ofta min inspiration från upplevelser. Ett cirkusbesök i går kväll satte ingång min fantasi ordentligt. Jag har alltid varit fascinerad av den både så öppna och så stängda cirkusvärlden. Under föreställningen i går kväll hittade jag ett frö till en person som kommer att finnas med i en framtida bok. Jag har planerat för den ett tag men jag har inte tid att skriva den nu. Så jag får stoppa undan den här personen. Men först förevigar jag hen genom att skriva ner mina tankar på ett kartotekskort. Världens bästa sätt att jobba med idéer på sådant som inte ska skrivas riktigt än. När det sedan blir dags att skriva sätter jag mig ner och plockar fram en massa idéer som jag samlat på mig.

Ibland drömmer jag fram idéer till böcker. Då rör det sig ofta om en stämning eller en känsla, som jag sedan använder när jag skriver. En gång talade mitt undermedvetna till mig på ett mycket explicit sätt. I drömmen gick jag i en lång korridor, jag var på väg in i ett museum. Mitt i korridoren satt en person på en stol. Han stoppade mig och berättade att Johan hade sänt honom. Johan, det är min skrivarpartner sedan två år tillbaka. Vi läser varandras texter och jobbar tätt tillsammans. Utan Johan skulle mina texter inte vara vad de är idag. Alla författare borde ha en Johan, inte minst för att skrivandet blir så mycket roligare när man kan dela det med någon annan. Så när den här drömpersonen sa att Johan hade skickat honom, ja då visste jag att det var läge att ta in det drömmen ville säga. Och innan drömmen var slut hade jag gjort bekantskap med en person som kommer att vara en av huvudpersonerna i en framtida bok.

Kort sagt letar jag fram det gottigaste. Intensiva ögonblick, upplevelser som berör mig och stämningar som är något alldeles speciellt. Jag väljer det som smakar mest i livets gottepåse. Och sedan skriver jag. Ofta kommer inspirationen vid slumpmässigt valda tillfällen, så jag har alltid författarögonen med mig. Och gärna en anteckningsbok. Hur får du inspiration?

 

Annons