Etiketter

DSC_3257.JPG

När det är sommar brukar jag skriva mindre och observera/redigera/researcha mer. Denna sommaren är inget undantag. Jag kan helt enkelt inte skriva för full maskin hela året om. Jag måste hämta kraft och inspiration under någon period. Det brukar passa bra att göra detta under just sommaren. Då tar jag mig tid till att resa och vara ledig. Och då kommer inspirationen till mig, precis som getingarna som just nu flockas kring mina plommon.

Varje sommar jobbar jag också på att se det lilla, att tränga in i detaljerna. Det är så mycket lättare att jobba med just detta när det är sommar. Jag sitter gärna och stirrar på ett moln, ser hur det förändras. Det går snabbare än man tror, men för att verkligen se förändringar behövs ganska mycket tålamod. Det är ungefär som att få en karaktär att växa fram. Det tar tid och det är oftast de små variationerna och detaljerna som avgör hur trovärdig karaktären verkar för läsaren.

Att jobba med min observationsförmåga är viktigt för mig. Den använder jag ju hela tiden när jag skriver. Jag tar in intryck från allt som händer runt omkring mig och lägger till en massa detaljer ur min egen fantasi. Det kan verka enkelt, men det är det inte. Ständiga övningar krävs och då talar jag inte bara om skrivövningar.

Varje gång jag är på stranden på sommaren målar jag en akvarell. Jag har inte missat en dag på flera år. Vissa somrar blir det fler akvareller, andra färre. Beroende på vädret såklart! Att måla är lika mycket avslappning som koncentration för mig. När jag målar jobbar jag på ett helt annat sätt och förmodligen med en helt annan del av hjärnan än när jag skriver. Men det handlar ändå om samma sak, om att se det lilla, om att kunna upptäcka nyanser och detaljer.

Jag hade hoppats på ett par akvarelldagar nu i augusti. Men det finns gränser för hur mycket blåst och regn jag vill ha på stranden (läs inget alls), så det blir nog inte fler målningar i sommar. Med tanke på hur tidigt spindlarna (ja, de stora, kraftiga exemplaren som framkallar både gåshud och skrik hos mig) har bestämt sig för att flytta in i mitt hus i år gissar jag att hösten tyvärr kommer alldeles för tidigt i år.

Annons