Etiketter

,

Livlig fantasi är bra, det har jag alltid tyckt. De barn (och vuxna!) som kan hitta på egna historier har tillgång till världar och upplevelser som andra går miste om. Dessutom är jag övertygad om att kreativitet och uppfinningsrikedom är en fördel i de flesta yrken. I författaryrket är det en nödvändighet.

Men det finns en sak som man inte talar så ofta om när det gäller fantasi. Den tar inte ledigt. I perioder av stress kan den i och för sig vara vilande, men annars finns den alltid där, den kastar fram idéer och förslag när jag minst anar det. För mig jobbar fantasin även på natten.

Jag har alltid drömt mycket. Eller drömmer, det gör väl alla? Men jag kommer dessutom ihåg många av mina drömmar, som ofta är mycket detaljerade. Jag är övertygad om att drömmarna och det arbetet som jag låter min fantasi utföra när jag skriver hänger ihop, på något sätt.

I går vaknade jag tämligen trött. Anledning: en mycket lång dröm som handlade om att det moderna samhället hade gått under och zombier gick omkring lite här och var. Jag befann mig instängd i ett hus, tillsammans med andra människor. Det gällde att inte göra några hastiga rörelser eller på annat sätt avslöja att vi var där för zombierna som strök förbi utanför fönstren.

Drömmen erbjöd mig sedan ett perspektivbyte: jag var plötsligt en zombie. Hur jag hade blivit det var oklart, men jag fick en lektion i att vara zombie av de andra zombierna, som höll till i en gammal barack. Jag kände på min kind och upptäckte att huden började lossna. Då berättade en mycket vänlig (dags att vara det nu, när jag blivit förvandlad!) zombie att de använde stora mängder mjukgörande kräm, som de hämtade på närmaste apotek. Allt för att hålla huden smidig och hindra den från att ramla av. När jag såg på de andra zombierna förstod jag att det lyckades sådär. Och så fortsatte drömmen och jag var tillbaka i huset som människa och gömde mig i en säng …

Vad ska jag då göra med min dröm? Nej, jag har inga planer på en zombiebok, men kanske kan jag använda någon del av drömmen när jag skriver, rädslan och utsattheten till exempel? Ja, säkert kommer någon del av drömmen att komma till användning vid något tillfälle …

 

 

 

Annons