Etiketter

För många är sommaren lästid. Jag förstår det, för på sommaren har vi oftast lite mer ledig tid. Och en bok i hängmattan eller på stranden är nästan oslagbar. Högsta njutningen om man lägger till en god glass! Fast personligen tycker jag att hela året är lästid. Det gäller ju bara att prioritera de där stunderna ensam med en bok. Här måste jag komma med en uppmaning: gör det! Prioritera dig själv och läsningen!

Inför sommaren vill jag passa på och tipsa om några ungdomsböcker som jag nyligen läst. Först och främst: alldeles nya Tisteltankar av Anette Eggert. En ömsint, nära inpå och väldigt fin berättelse om vänskap, familj och kärlek. Och inte blir boken sämre av det fina omslaget och det faktum att formatet är så smidigt. Mjukband skulle jag säga, men Adlibris säger Flexband. Jag har ingen aning om skillnaden, men boken har den inbundna bokens lite lyxigare känsla med pocketens smidighet.

tisteltankar

David Levithan skrev Jag, en för några år sedan och nu finns fortsättningen, En annan (kom ut förra året) där ett perspektivbyte görs. Böckerna är ett intressant tankeexperiment – tänk om det finns själar som lever i andra och lånar en kropp under en dag för att sedan gå vidare till nästa? Och tänk då vad som händer när en  av dessa blir kär. Kan någon ha ett förhållande med en person som varje dag ikläder sig en ny kropp?

en-annan

Svenska Anna Arvidssons debut Ordbrodösen är en hisnande historia som är svår att släppa. I en nutida svensk miljö får läsaren stifta bekantskap med ordbrodöserna och det är en bekantskap jag sent ska glömma. Att med ord styra en annan människas tankar och handlingar – som ordbrodöserna kan – vilken genialisk idé! Jag läser nästan utan att hämta andan, för boken är både spännande och välskriven.

ordbrodosen

Vad läser jag själv i sommar? Jo, jag har precis beställt en laddning böcker, exempel vis Ingenting och allting av Nicola Yoon, Sky on fire av Emmy Laybourne, Flickorna av Emma Cline, Who runs the World av Virginia Bergin, Tors hammare av Rick Riordan, American gods av Neil Gaiman och några till. Och så har jag gjort upp en lista på böcker som jag vill läsa, men inte äga, som jag ska ta med mig till biblioteket. Jag är med andra ord redo för sommaren!

 

 

Annons