dsc_4462.jpg

Ibland kommer saker som aldrig var tänkta att bli funna fram i ljuset. För inte var det så att de som tapetserade min brors och hans sambos hus på trettio-talet tänkte att de tidningar som de satte upp mellan tapetlagren faktiskt skulle läsas av någon som skulle komma att leva nästan hundra år senare.

Den senaste tiden har jag och min familj har haft förmånen att ägna oss åt något som vi kallar vägg-arkeologi. Det innebär att vi skrapar ner tapeter i min brors hus. Det kan låta som ett tråkigt sätt att tillbringa helgen på, men det är det inte, tvärtom. Det är både umgänge och en möjlighet att utforska förgångna tiders journalism och reklam. Kruxet är att få ner tillräckligt stora bitar av tapeten för att kunna läsa de sedan länge bortglömda orden.

Har man tur får man upp pärlor som ovan, en artikel om hur svengelskan i Amerikas svenskbygder är på väg att dö ut. ”Hon grisar lånmovarn” betydde så klart att hon smörjer gräsklipparen. Men så slutade folk att tala någon gång runt trettiotalet, enligt artikeln. Tänk.

DSC_4459

I dessa förkylningstider är det givetvis skönt att veta att hjälpen är nära. Eller det var den i alla fall runt 1936 när man hade en ask Läkerol: Ni har stora utsikter att undgå förkylningen om Ni då och då tar en Läkerol. Den ger skydd, den ger trygghet. Tänk. Jag bara älskar gamla reklamtexter.

Annons