DSC_5892Igår var jag på Helsingborgs symfoniorkesters julkonsert. En fantastisk upplevelse med maxad julstämning och underbar musik av en nyansrik symfoniorkester, ledd av Håkon Nystedt. Konserthuskören, hela 50 man stark, medverkade och skådespelaren Jörgen Düberg var värd.

Och som en röd tråd genom hela konserten löpte min julnovell I stallet. Jörgen läste med en sådan inlevelse att jag vid ett dramatiskt ställe fick se damen precis framför mig hoppa högt i stolen! Själv satt jag också på helspänn och lyssnade uppmärksamt – framförandet med symfoniorkestern, kören och Jörgen gjorde att jag fullständigt glömde bort att jag hade skrivit novellen. Jag fick nöjet att uppleva den på ett alldeles nytt sätt.

Och vilken tolkning kan vara större än när en symfoniorkester, en stor kör och en skådespelare framför ens novell? De hade fått fria händer i arbetet och hade delat upp den på ett sådant sätt att det ibland bara var några rader mellan satserna i ett verk och ibland längre avsnitt när instrumenten i orkestern gav upphov till ljuden i berättelsen och kören ramade in texten med sådan sång att varenda julängel måste ha blivit avundsjuk.

Behöver jag säga att jag var i författarnas absoluta julhimmel? Det bästa är att det finns möjlighet att uppleva allt det här idag igen. Kl 18 på Helsingborgs konserthus. Missa det inte!

DSC_0448

 

 

Annons