DSC_0333_2

Hela världen skakar av coronaviruset och mycket har förändrats på väldigt kort tid. Vi kan inte träffa nära och kära, många jobbar som jag hemma utan att träffa andra än närmsta familjen och i mitt fall hunden (med vilken jag börjat föra långa resonemang i brist på andra samtalsparter). På varje handtag och i varje utandning utanför hemmet lurar dessutom möjligtvis viruset. Osäkerheten är stor.

Motpolen till nyhetsrapporteringen som jag har svårt att låta bli att följa alldeles för många gånger om dagen, motgiftet till rösten som viskar att världen aldrig mer blir densamma är fantasin och böckerna.

I tankarna återvänder jag till platser som jag besökt, som Island på bilden, och i fantasin färdas jag till ställen där jag inte varit än. Jag dyker ner i böcker och befinner mig helt plötsligt någon helt annanstans, i någons annans liv. Förra veckan red jag med de ridande bibliotekarierna i Jojo Mojes Bergens stjärnor. Den här veckan är jag på insidan av WHO i Hanne Vibeke Holsts Som pesten. Just Som pesten är kanske inte något för känsliga själar, för mycket påminner om coronasmittan, men oj så läsvärd boken är just på grund av likheterna.

Tillsammans med mina barn har jag precis läst Världarnas krig av H G Wells. Den läste jag själv i tidiga tonåren efter att en klok bibliotekarie stuckit den i handen på mig. Vilka intressanta diskussioner jag och mina barn hade efter varje kapitel, så många paralleller vi kunde dra mellan marsianernas invasion och covid-19. Egentligen är det fantastiskt att en så tidig science fiction-bok (skriven 1898) fortfarande känns aktuell – varje kväll lyssnade barnen spänt när jag läste. Själv tyckte jag att det var minst lika spännande, eftersom jag helt glömt bort handlingen …

Vad läser du i corona-tider?

 

Annons