Så glad jag blev när Pumpor och fest, nya boken i serien Storgatan 12, fick 5 av 5 i från BTJ! Inte bara betyget utan hela omdömet är så fint att jag vill rama in det och sätta upp på väggen. Speciellt glad blev jag när jag läste: ”Sofie Berthet tycks njuta av att berätta att man gör på olika sätt i olika familjer och i olika länder”.

För precis så är det! Jag tycker att det är så spännande att vi människor är olika och att något som är alldeles självklart i Sverige kan vara superkonstigt i ett annat land. Och tvärt om! Att upptäcka, uppleva och diskutera kulturella skillnader är något som jag verkligen älskar. Pumpor och fest är på väg från tryckeriet och finns snart att köpa!

Storgatan 12 Pumpor och fest

När Sofia Berthet berättar utspelar sig texten på många nivåer samtidigt, här finns barnperspektiv och vuxenperspektiv inbäddat i varandra, och det gör texten rik och levande. Ett tema i föreliggande, helt korta historia, är syskongnabb. Ett annat är familjeliv och relationer. Denna berättelse utspelar sig under halloween. Familjen är inbjuden att fira tillsammans med en klasskamrat till Kenza, deras dotter. Mamma Nora, uppvuxen i Frankrike, är inte van vid svenska sedvänjor, eller amerikanska för den delen, så hennes man Emil förklarar regler och beteendemönster. Sedan tidigare har de haft roligt tillsammans och pyntat lägenheten med spindelnät och pumpor. Middagen hos den andra familjen, som de känner ytligt genom barnen, går bra, trots ett plötsligt strömavbrott. De äter och har trevligt. Sofie Berthet tycks njuta av att berätta att man gör på olika sätt i olika familjer och i olika länder. Det blir många sinnesintryck samtidigt, barns och vuxnas om vartannat, vilka alla gestaltas på ett levande och trivsamt vis. Detta är sjunde del i serien Storgatan 12. Lättläst-nivån är ”small”, korta meningar, glest satt text, vardagsnära innehåll och handling. Lix-tal uppges vara 15, enkelt utan att vara förenklat. En riktigt bra berättelse för en ovan läsare. Helhetsbetyg 5 av 5.

Staffan Engstrand, BTJ-häfte nr 16/22

Annons